RUSIJA I TURSKA OKRECU NOVU STRANICU! ZAPAD I SAD U PANICI

RUSIJA I TURSKA OKRECU NOVU STRANICU! ZAPAD I SAD U PZNICI
Osam meseci nakon što su turske snage oborile ruski borbeni avion Su-24 zbog čega su se odnosi dve zemlje drastično pogoršali, predsednici Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan sastali su se danas u Sankt Peterburgu u pokušaju da reše probleme i okrenu novu stranicu


Kako prenose ruski mediji, susret je počeo rukovanjem dvojice predsednika, a u razgovorima učestvuju i šefovi diplomatija dve države – Sergej Lavrov i Mevlut Čavušoglu, kao i visoki zvaničnici predsedničkih administracija.

Ocenivši da su odnosi dve države degradirali posle incidenta sa avionom, Putin je poručio da današnja Erdoganova poseta, uprkos složenoj političkoj situaciji u Turskoj, svedoči o želji da se odnosi između Turske i Rusije obnove na korist oba naroda.

Erdogan je na početku sastanka rekao da će saradnji dve zemlje značajno doprineti rešavanju problema u region.

Susret je postao moguć pošto se Erdogan u pismu izvinio Putinu za obaranje aviona i izrazio saučešće zbog pogobije jednog od pilota i porukom da Turska ne želi da kvari odnose sa Rusijom.

Kako prenosi agencija RIA Novosti, Putin i Erdogan će razmotriti mogućnost obnove čarter letova i izvoza turskih proizvoda u Rusiju, mogućnost rada turskih građevinskih kompanija u Rusiji, projekat gasovoda Turski tok i project izgradnje elektrane Akuju.

Moguće je da bude pokrenuto i pitanje isplate kompenzacije za oboreni avion.

Putin i Erdogan će se posle susreta pridružiti predstavnicima turskih i ruskih poslovnih krugova.

Do susreta dvojice lidera dolazi posle neuspelog pokušaj puča u Turskoj i u trenutku krize u odnosima između Turske i EU i pitanja izbeglica.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI