RUSI SPASILI GLAVU ERDOGANU: UPOZORILI GA NEKOLIKO SATI RANIJE

Ruske obaveštajne službe su, nekoliko sati pre početka prošlonedeljnih nereda u Turskoj, upozorile predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da mu se sprema vojni puč, objavila je danas iranska agencija Faras, pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore u Ankari.

Kako se navodi, obaveštajna služba Turske bila je upozorena od svojih ruskih kolega da je “vojni puč neizbežan”. Ruska vojska je ove informacije, navodno, dobila nakon što je presrela razgovore pučista.

Navodi se da su organizatori zavere, između ostalog, diskutovali o planovima da pošalju nekoliko helikoptera u Marmaris, u kom se nalazio turski predsednik Erdogan.

“Diplomatski izvori navode da je Erdoganova promena spoljne politike samo nedelju dana pre puča bila glavni razlog zbog kojeg je nekoliko stranih država provociralo puč i obećavalo podršku vojsci da ga izvede, ali je Erdogana taj isti pomak u spoljnoj politici i spasio”, navodi Fars, a prenosi Sputnjik.

Pučisti spremili optužnicu za Erdogana

Organizatori neuspelog vojnog puča u Turskoj nameravali su da predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i njemu blizak krug ljudi optuže za podržavanje terorizma zbog pregovaranja sa Radničkom partijom Kurdistana pre pokretanja vojne operacije protiv Kurda, objavili su danas turski mediji, pozivajući se na dokumenta koja je otkrila policija.

Tokom pretresa kancelarije državnog tužioca Mehmeta Sela u Istanbulu pronađena je i peticija o pokretanju sudskog postupka protiv turske vlade. Da su pučisti uspeli prošlog petka, pokrenuli bi istragu na osnovu teze da su Erdogan i njegovi saradnici “počinili zločin pomaganja naoružanoj terorističkoj organizaciji” tako što su “ignorisali terorističke pripreme napada”, navela je Anadolija, pozivajući se na izvor iz turskog tužilaštva. Peticija nije potpisana, niti je na njoj bio datum, već samo 2016. godina.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI