RUSI IMAJU LASERSKE RADAR AVIONE… SAD U NEVERICI

Ceo svet bez daha prati najnovijueskalaciju krize u Severnoj Koreji, a ruska avijacija preletela je neutralne vode Japanskog, Žutog i Istočnog kineskog mora, obišavši Korejsko poluostrvo. Leteli su ruski strateški nosači raketa Tu-95MS, a pratili su ih lovci Su-35S i avioni za radasko nadgledanje i navođenje A-50U, poznatiji i kao “leteći radar”
 

Ovaj avion je na Zapadupoznat po NATO kodnom imenu “Mejnstej”. Avioni “Berijev” obično nose početnu rusku oznaku “B” ispred broja, ali je letelica ipak zadržala oznaku “A” koju je Berijev dodelio prototipu. Avion A-50 otkriva i identifikuje objekte u vazduhu, određuje njihove koordinate i podatke o putanji leta i prenosi informacije komandnim centrima. A-50 takođe deluje kao kontroln centar, navodeći lovce-presretače i taktičke vazduhoplove u cilju napada na zemaljske ciljeve na malim nadmorskim visinama. Uloga A50 je slična onoj koju u američkom vazduhoplovstvu ima E-3 AEV, sistem koji je razvio „Boing“.

Letelica je razvijena iz transportnog aviona „Iljušin“ IL-76MD.

A-50U je prvi let imao 2011.godine, kao najnovije poboljšanje prvobitnog A-50, koji je u upotrebi u ruskoj vojsci od 1989. godine.Avion je modernizovan radiotehnikim kompleksom „Šmelj“, koji može da otkrije ciljeve na rastojanju od 300 do 600 kilometara.A-50U funkcioniše i kao kontrolni centar koji upravlja sa 10 do 12 lovaca u isto vreme.

Nova modifikovana letelia dobila je digitalni sistem za upozoravanje radara i kabinu sa povećanim komforom koja može da se koristi za dugotrajno patroliranje vazdušnim prostorom.Časopis „Nešenel interest“ nazvao je A-50U „najsmrtonosnijim ruskim avionom za koji niad niste čuli“.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI