Rusi gadjali bazu ISIS u Siriji, u kojoj su tajno bili smesteni americki vojnici

VLADIMIR PUTIN BOMBARDOVAO AMERIKANCE! Moskva naterala Vašington da prizna poraz u Siriji!
Rusi gađali bazu ISIS u Siriji, u kojoj su tajno bili smešteni američki vojnici i obaveštajci CIA. Napad se dogodio 16. juna, a mesec dana kasnije SAD pristale na saradnju s Rusijom u borbi protiv džihadista

RAZBIO SVE PROTIVNIKE Vladimir Putin Vojni avioni ruskog predsednika Vladimira Putina bombardovali su Amerikance u Siriji, piše “Volstrit žurnal”. List navodi da su Rusi 16. juna izveli vazdušne udare na bazu Islamske države (ISIS) na granici s Jordanom, koju su tajno koristili američki vojnici i obaveštajci CIA.

Veruje se da je tako Putin naterao Vašington da prizna poraz i počne da sarađuje s Moskvom u borbi protiv džihadista.

Ruski bombarderi gađali Amerikance dva puta za manje od 90 minuta

Nisu znali

Prema navodima američkog lista, bombardovanu bazu u Siriji pre ruskog napada su koristile vojske SAD i Britanije.

– Američke trupe, zajedno sa britanskim specijalcima, ušle su u Siriju da pomognu u odbrani Jordana od ISIS i smestile se u pobunjeničku bazu, koja sarađuje sa CIA. Samo dan pre napada svih 20 britanskih specijalaca napustilo je vojni objekat. Rusi su onda bombardovali tu bazu, i to zabranjenim klasterskim bombama – tvrdi neimenovani američki zvaničnik i dodaje da u napadu nije stradao nijedan američki vojnik, ali je poginulo četvoro “sirijskih pobunjenika”.

Prema njegovim rečima, odmah nakon udara Američka centralna komanda za vazduhoplovne operacije u Kataru pozvala je rusku komandu u Latakiji u Siriji da objasni da baza na granici s Jordanom ne bi trebalo da bude bombardovana.

4 sirijska pobunjenika navodno su stradala u ruskom napadu

– Međutim, ruske snage napale su manje od 90 minuta posle tog poziva. Ruski piloti čak nisu hteli da odgovore na pozive američkih vojnika preko posebnih frekvencija koje dve strane koriste u hitnim slučajevima – tvrdi taj zvaničnik.

Kako “Volstrit žurnal” dodaje, ruski oficiri su Pentagonu objasnili da su mislili da bombarduju bazu ISIS, ali su Amerikanci tu tvrdnju odbacili zbog toga što je u pitanju “specifično utvrđenje”, nesvojstveno za Islamsku državu.

Kremlj bez komentara

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbio je u petak da komentariše izveštaje “Volstrit žurnala” o ruskim vazdušnim napadima na američku vojsku.
– Kremlj ne zna ništa o ovom incidentu, tako da nema šta da se komentariše na bazi novinskih izveštaja. Pitanje bi trebalo uputiti ruskom ministarstvu odbrane – rekao je Peskov.

– Rusi su kasnije pojasnili da su od Jordana dobili zeleno svetlo za napad na bazu, koja se nalazi u blizini granice te zemlje, odakle preti opasnost. Takođe, Moskva je navela da nije bila u mogućnosti da opozove napad jer joj Vašington nije pružio koordinate baza u kojima se nalaze američke trupe u Siriji – piše “Volstrit žurnal”.

Ugledni list zaključuje da su SAD nakon tog napada, posle nekoliko godina odbijanja, pristale na saradnju s Rusijom u borbi protiv džihadista u Siriji.

– Američki državni sekretar Džon Keri posetio je Moskvu polovinom ovog meseca i dogovorio saradnju s Putinom. Rusija i SAD napravile su pakt o vazdušnim udarima na Al Nusra front, sirijski ogranak Al Kaide. Takođe, dve strane su se dogovorile da bolje koordinišu napade u Siriji, a Rusija se obavezala da neće napadati pobunjenike, koje podržavaju SAD – prenosi “Volstrit žurnal”.

Pentagon i CIA protiv

Taj plan je, međutim, kako naglašava list, naišao na protivljenje u Pentagonu i CIA.

– Vojska i obaveštajna agencija smatraju da je Bela kuća previše mekana prema Putinu. Oni misle da je Vašington popustio Moskvi, iako je napad na sirijsku bazu ugrozio život američkih vojnika – objašnjava list.

Inače, Putin od 30. septembra 2015, kad je započeo antiterorističku operaciju u Siriji, stalno insistira na saradnji sa SAD u borbi protiv džihadista ISIS. Ruski predsednik je u više navrata upozoravao na to da bi mogao da se dogodi neki incident između njegove i američke vojske ukoliko vazdušni udari ne budu koordinirani. Vašington je dosad odbijao bilo kakvu saradnju s Rusijom pod izgovorom da ne želi da pomaže sirijskom predsedniku Bašaru el Asadu, kojeg Moskva štiti.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI