REVOLUCIONARNO OTKRICE: OTKRIVENA DVA MOCNA LEKA PROTIV RAKA

Jedan bukvalno “topi” ćelije kancera u organizmu, dok drugi aktivira prave tačke imunog sistema i usmerava organizam kako da se se uspehom izbori protiv bolesti

Sjajne vesti nam stiži uz sveta nauke. Rak je napadnut sa svih strana! Dva različita istraživačka tima otkrila su dva različita leka, od kojih će oba mnogo pomoći onima koji se bore s različitim vidovima ove opake bolesti.

Prvi lek, po imenu “venetoclax” pre svega će obradovati one koji boluju od limfatične leukemije, ali lekari veruju da bi ova supstanca mogla uspešno da se primeni i kod drugih tipova kancera.

Lek se pokazao vrlo uspešnim, jer je u 80 odsto slučajeva rak počeo da se povlači, a na kraju kliničkog ispitivanja, svaka peta osoba je bila potpuno izlečena od ovog vida leukemije, piše Guardian.

Drugi lek, IMM-101, doneće nadu obolelima od najsmrtonosnijeg raka pankreasa, koji je na zlom glasu jer se vrtoglavom brzinom širi po organizmu i pravi metastaze.

Kako se ispostavilo, ovaj novi vid imunoterapije uspeo je da zaustavi širenje karcinogenih ćelija i to bez ikakvih posledica po imuni sistem, što je česta mana hemioterapije i zračenja, prenosi Independent.

Nadamo se samo da će ova dva leka vrlo brzo stići i do naših pacijenata koji se bore sa ovim zloćudnim tumorima.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI