REPUBLIKA SRPSKA SLAVI USPEH REFERENDUMA: 99,79 odsto građana zaokružilo DA!

REPUBLIKA SRPSKA SLAVI USPEH REFERENDUMA: 99,79 odsto građana zaokružilo DAUspeo referendum u Republici Srpskoj – na osnovu 71,09 odsto obrađenih glasačkih mesta, podršku referendumu dalo je 99,79 odsto građana koji su glasali za to da 9. januar ubuduće ostane Dan Republike Srpske. Procenjeno je da je na referendum izašlo između 56 i 60 posto upisanih birača. Predsednik Komisije Siniša Karan je rekao da će konačni rezultati biti saopšteni u ponedeljak u podne

22.55 – Prema preliminarnim rezultatima sa obrađenih 71,09 odsto glasačkih mesta na referendumu o Danu Republike Srpske, 99,79 odsto građana je zaokružilo “da”, odnosno da žele da se 9. januar i ubuduće obeležava kao Dan RS, saopštila je večeras Republička komisija za sprovođenje referenduma.

Do sada obrađeni podaci pokazuju da je glasalo 425.715 građana. Predsednik Komisije Siniša Karan je rekao da će konačni rezultati biti saopšteni u ponedeljak u podne.

22.05 Dodik proglasio referendum uspelim, Srpsku nazvao državom

– Danas smo ispisali još jednu stranicu naše slavne istorije i rekli da smo narod koji se bori za slobodu, za svoje pravo, stečeno pravo koje smo osvojili i ne vrijeđa nikog drugog – izjavio je Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, koji je Republiku Srpsku večeras u Palama nazvao državom.

22.00 – Ponosan sam što nije bilo incidenata,što je narod pokazao zrelost i odlučnost.Niko od budućih političara neće moći da zanemari volju naroda, poručio predsednik RS Milorad Dodik. Dat je najbolji odgovor Bakiru Izetbegoviću. Bilo bi pristojno da ćuti baš danas, ali on je već galamio, rekao je Dodik.

Na pitanje hoće li biti referenduma o sudu i tužilaštvu, Dodik je odgovorio: “Biće”.

21.20 – NEZVANIČNI REZULTATI: Od 30,76 glasačkih mesta, glasalo je 154.019 glasača… 99,80 odsto reklo DA!

Predsednik komisije za sprovođenje referenduma Siniša Karan je rekao da sa terena pristiže veliki broj podataka, te da je sledeće obraćanje medijima predviđeno oko 22 časa. 

Procenjeno je da je na referendum izašlo između 56 i 60 posto upisanih birača.

20.35 – Milorad Dodik poručuje da su građani RS imali sjajnu priliku da potvrde jedinstvo. Ističe da se danas piše istorija.

20.30 – Najveća izlaznost na referendumu zabeležena je u Kalinoviku 50, 91 i Istočnom Starom Gradu 49,50 odsto, saopšteno je iz Republičke komisije za sprovođenje referenduma.

U Brčkom je glasalo 31,11 odsto, u Srebrenici 18,78, u Banjaluci 31,58, zatim Bijeljini 22,86 i Prijedoru 24,22 odsto građana. U Zvorniku je glasalo 30,75, u Trebinju 37,29, te u Doboju 24,41 odsto građana. U inostranstvu do 13 časova ukupno je glasalo 6.570 građana.

20.02 Ivanić: Važno da je sve proteklo mirno

Član Predsedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić izjavio je da je najvažnije da je referendumski dan u Srpskoj prošao mirno i da je konačno “stavljena tačka na tu priču”.

19.30 – Politiko: Refrerendum najsmeliji izazov Dejtonskom poretku. Referendum u Republici Srpskoj, na kojem su građani danas glasali da li žele da 9. januar i ubuduće obeležavaju kao Dan Republike u RS, mogao bi da bude “najsmeliji izazov” do sada ustavnom poretku, koji je stvoren Dejtonskim sporazumom kako bi se prekinuo rat u BiH 1995. godine.

19.00 Zatvorena biračka mesta. Pravo glasa u RS ima 1.219.399 građana i oni su se izjašnjavali na oko 1.900 glasačkih mesta. Procene izlaznosti i prvi nezvanični rezultati očekuju se u 21h.

18.13 Do 17 časova izašlo 51, odsto glasača

Do 17 časova na referendum o Danu Republike izašlo je 624.190 ili 51,17 odsto svih registrovanih glasača u Srpskoj.

17.16 Karan: Nema nepravilnosti

Predsednik Komisije za provođenje referenduma u RS, Siniša Karan, kazao je da je nema registrovanih nepravilnosti.

– Referendumski dan odvija se u sjajnoj atmosferi. Sledeći presek je u 21 čas, kada se očekuju konačni, nezvanični rezultati o izlaznosti, a moguće i o rezultatima samog referenduma – ističe Karan.

16:35 Dodik: Neće Bakir Izetbegović određivati dan rođenja Srpske

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas na Sokocu da Republika Srpska danas piše istoriju i da je 25. septembar važan istorijski dan za Srpsku.

– Mi branimo svoj dan, Dan državnosti Republike Srpske i ne diramo nikoga. Deveti januar je sveti dan za Republiku Srpsku sve ove godine. Mi danas potvrđujemo da neće Bakir Izetbegović i stranci određivati datum nastanka i rođenja naše Republike Srpske – istakao je Dodik na predizbornoj tribini SNSD-a na Sokocu.

16:31- Kusturica: Referendum je sudbinsko izjašnjavanje građana Srpske

Reditelj Emir Kusturica poručio je da je referendum o Danu Republike Srpske sudbinsko izjašnjavanje građana Srpske.

– On ne predstavlja samo odbranu Dana Republike, već i odbranu naše kulture i svega onoga čega ne možemo da se odrekenemo – Andrića, Njegoša, Kočića, Dučića, Bećkovića, Pope, Crnjanskog, Dragoslava Mihailovića… i brojnih drugi – izjavio je Kusturica Srni nakon glasanja u Višegradu.

16. 25 –   Pupovac bi voleo da referenduma u RS nije bilo

Potpredsednik SDSS i predsednik Srpskog nacionalnog veća Milorad Pupovac je izjavio danas da očekuje da će nakon referenduma o Danu Republike u RS biti onog čega dosad nije bilo – razuma i spremnosti da se razgovara.

16.15 – Izlaznost do 15 časova, Prema podacima Republičke komisije za sprovođenje referendum o Danu Republike u RS, jer 39,65 odsto.

15.16 – Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je danas da glasačko mesto u Kuli, opština Gacko, nije ni otvoreno i da je spojeno sa drugim glasačkim mestom, jer se očekivalo da Bošnjaci neće ni izaći na referendum.

– S obzirom na to da znamo da je bošnjačko rukovodstvo pozvalo Bošnjake da ne izađu na referendum nije ni bilo potrebe da se otvara to glasačko mesto. Nema potrebe da to smatramo bilo kakvim incidentom jer nije bilo narušavanja javnog reda i mira – naglasio je Lukač.

14.45 – Do 14 časova nije zabeležen nijedan incident na glasačkim mestima, saopštio MUP RS. Policija izašla na teren jutros u Kuli kod Gacka, gde je situacija pod kontrolom.

14.30 – Prema podacima Republičke komisije za sprovođenje referendum o Danu Republike u RS, do 13 sati izašlo je 30,48 odsto upisanih u birački spisak ili 372.280 građana.

Najveća izlaznost zabeležena je u Kalinoviku 50.91 odsto, Istočnom Starom Gradu 49.50 odsto, Trnovu 47.65 odsto, Berkovićima 46.99 odsto i Kupresu 46.51 odsto.

12.49 – Građani Republike Srpske u Austriji su danas masovno izašli na birališta kako bi glasali na referendumu o Danu Srpske. Referendum o Danu Srske organizovan je i u dijaspori, a tako i u Austriji na četiri mesta. Biračka mesta otvorena su pri srpskim klubovima u Beču, Gracu, Lincu i Insbruku.

12.42 – Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović glasao je u glasačkoj jedinici u Istočnom Sarajevu, a nakon toga izjavio da će 9. januar uvek biti vezan za lidere SDS, čiji je član od 1990.

12.35 – Prema podacima Republičke izborne komisije za sprovođenje referenduma do 11 sati u proseku je glasalo 215.861, ili 17,68 odsto upisanih građana Republike Srpske sa pravom glasa.

12.19 -Stanje bezbednosti na referendumskim mestima na području cele Republike Srpske i dalje je povoljno, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova RS. Iz MUP poručuju da se sve aktivnosti odvijaju planiranom dinamikom.

12.03 – Premijerka RS Željka Cvijanović izjavila je danas, nakon glasanja, da je zadovoljna činjenicom da je RS uspela da oraganizuje referendum o danu tog entiteta i pokaže da je sposobna za to čak i onda kada je suočena s brojnim opstrukcijama.

10.35 – Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je danas povodom spekulacija medija da bi mogao da bude uhapšen zbog održavanja referenduma uprkos odluci Ustavnog suda, da je odgovor Tužilaštvu pobeda na referendumu.

– Ako neko hoće nekoga da hapsi, onda neka hapsi čitav referendum – rekao je Dodik novinarima nakon što je glasao u Laktašima.

10.30 – Član Predsedništva BiH Mladen Ivanić glasao je u Banjaluci nakon čega je poručio da će RS i ubuduće obeležavati 9. januar. Predsednik SDS Mladen Bosić glasao je u opštini Donji Žabar na mestu predviđenom za glasače iz Brčko Distrikta.

10.28 – Republička komisija za sprovođenje referenduma saopštila je da je izlaznost na refrendumu u Republici Srpskoj do 9.00 časova bila 6,31 odsto.

10.21 – Izjašnjavanje državljana Republike Srpske u Srbiji na svih pet biračkih mesta odvija se bez problema. Državljani RS u Srbiji glasaju na pet biračkih mesta, u Beogradu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Pančevu iSubotici, i za njih je dostavljeno 13 hiljada glasačkih listića, a predstavnici biračkih mesta očekuju da će biračko pravo ostvariti oko deset hiljada građana, rekao je direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović.

10.00 – Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik glasao je danas na referendumu u Domu kulutre u Laktašima. On je na biračko mesto došao sa suprugom i sinom.

9.20 – Na području opštine Srebrenica, gde živi većinskog bošnjačko stanovništvo, jutros je otvoreno svih 16 referendumskih birališta.  Ni na jednom od njih nema gužvi, uglavnom, da ranije glasaju, požurili su oni stariji. U širem krugu glasačkih mesta nalaze se po jedan ili dva policajca. Inače, atmosfera u gradu je uobičajena, bez vidljivog povećanog prisustva policije.

9.00 – Stanje bezbednosti na glasačkim mestima na referendumu u RS je uredno i sve aktivnosti se odvijaju planiranom dinamikom, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

08.50 – U Mesnoj zejednici Kula kod Gacka manja grupa meštana blokirala referendumsko mesto, policija intervenisala. U Kuli većinom živi bošnjačko stanovništvo.  

7.00Veliki broj građana Republike Srpske već je izašao na glasačka mesta koja su otvorena u 7.00 sati.

Zvaničnici RS pozvali su građane da masovno izađu na birališta i dostojanstveno odluče da li žele da 9. januar bude rođendan RS. Pravo glasa u RS ima 1. 219. 399 građana i oni će se izjašnjavati na oko 1. 900 glasačkih mesta.

Glasačka mesta će biti otvorena do 19.00.

Na pet biračkih mesta drzavljani RS, koji se zateknu danas u Srbiji moći će da se izjasne u Beogradu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Subotici i Pančevu.

Prema najavama iz Komisije za sprovođenje referenduma, prvi preliminarni rezultati, mogu se očekivati već tokom noći.

Izlaznost građana biće saopštavana na svaka dva sata, počev od 9 sati ujutru.

Kada je reč o glasanju građana Brčko distrikta, oni će moća da se izjašnjavaju u susednim lokalnim zajednicama Donjem Žabaru i Bijeljini, odnosno u Lončarima i Donjoj Bukovici.

Inače, državljani RS moći će, osim u Srbiji, da se izjašnjavaju i u Austriji, Belgiji, Rusiji, Nemačkoj, Švajcarskoj, u većem broju gradova u tim državama, o čemu će biti blagovremeno obavešteni.

Referendum ima savetodavni karakter, odnosno daje mišljenje o aktu koji će tek biti donesen, u parlamentu Srpske, u skladu sa većinskim izjašnjavanjem građana na referendumu, a nakon referenduma on je obavezujući.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI