REGIONALNA LIGA KREĆE 2018. GODINE! Učestvovaće učestvovati 24 kluba iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Crne Gore i BiH.

REGIONALNA LIGA KREĆE 2018. GODINE! Učestvovaće 24 kluba sa prostora bivše Jugoslavije!
Svi fudbalski savezi regiona su konačno dali “zeleno svetlo” – regionalna liga za klubove, za seniore, krenuće na jesen 2018. godine

Tu tvrdnju izneo je Vasko Dojčinovski, šef makedonske lige, u razgovoru za “Večernji list”, a po njemu, poznat je i razrađen već ceo koncept, a ostalo je još “samo” da se ideja o direktnom proboju u evropske kupove nekako “proda” UEFA.

Čelnici svih fudbalskih saveza sa ovog dela prostora su dali podršku regionalnom takmičenju. Najvažnije od svega, projekat je naišao na odobravanje i u UEFA, gde sam održao 30-ominutnu prezentaciju, kojoj je prisustvovao direktor evropskih takmičenja Đorđo Marketi, a svratio je i predsednik UEFA Čeferin. Njihovi utisci su apsolutno pozitivni – ispričao je Dojčinovski.

Prema konceptu koji je dobio podršku, u regionalnom takmičenju će učestvovati 24 kluba iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Crne Gore i BiH. Rasporediće se u šest grupa po četiri kluba.

Liga bi krenula kada se završe kvalifikacije za evro kupove i u njoj bi igrali timovi koji bi ispali iz Evrope. Ukoliko bi neki tim sa Balkana uspeo da se plasira u grupnu fazu Lige šampiona ili Lige Evrope, on ne bi igrao regionalno takmičenje, već bi njegovo mesto zauzeo neki drugi tim iz njegove zemlje.

Ono što je nepoznanica je kakvu će korist imati timovi od ovog takmičenja.

Mi smo malo neskromni, jer za pobednika želimo mesto u Ligi šampiona, a za drugog mesto u Ligi Evrope, a to će UEFA malo teže prihvatiti. Takođe, nismo još definisali da li bi se na proleće nastavilo takmičenje sa šesnaestinom ili osminom finala. Finale bi se igralo na neutralnom terenu – otkrio je Dojčinkovski.

Po njegovim rečima, UEFA je već spremna da finansijski pokrije celo takmičenje, tako da klubovi neće imati nikakve dodatne izdatke.

Nezvanično, čuo sam da je UEFA u svom proračunu već spremila novac za tu ligu, a radi se o milionskom iznosu i za samo učestvovanje i za plasman. Klubovi ne bi imali nikakav trošak – tvrdi Vasko Dojčinovski.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI