KROMPIR NA 12 NACINA

Krompir spada u jednu od najzastupljenijih namirnica u našoj kuhinji, koristi se kao prilog, glavno jelo, predjelo ili kao osnova za mnoge čorbe i variva, a nije strana upotreba krompira ni u slatkim poslasticama kao što su knedle sa šljivama koje se prave od pire krompira. Mi smo izabrali 12 zanimljivih predloga kako da obogatite jela sa krompirom i vašu trpezu učinite raznovrsnijom. Napravite najkremastiji pire krompir, najhrskavije pržene krompiriće ili najsočniji krompir sa pecenim mesom, ubacite zdrave namirnice kao što su prokelj, paškanat, blitva i ukusne začine kao što su ruzmarin, beli luk i maslinovo ulje i dobićete mnoštvo ukusnih recepata sa krompirom u glavnoj ulozi.

 

Pekarski krompir sa kobasicom

Napravite sočan pikantan pekarski krompir sa kobasicom za sve gurmane pravo zimsko jelo bogato i jako da vas sačuva od prehlade. Odlično je uz kiseli kupus ili turšiju.

Namirnice za 4 osobe:

– krompir 1kg

– 1 glavica crnog luka

– 2 kašike ulja

– 1 kašika brašna

– 1 kašika paprike

– kobasica 500g

– malo soli i vegete

Pekarski krompir sa kobasicom pripremite na sledeći način: crni luk oljuštite i sitno isecite, zatim u dubljoj tepsiji ili vatrostanoj posudi na ringli zagrejte malo ulja pa stavite luk da se kratko prži samo da postane staklast. Kad ste pripremili luk dodajte kašiku brašna, promešajte pa dodajte kašiku paprike (možete koristiti slatku začinsku papriku, a za one koji vole pikantno umesto slatke paprike stavite ljutu papriku) i kratko propržite zapršku.

Na pripremljenu zapršku složite oljušten krompir isečen na tanke kolutove začinite krompir sa soli i vegetom po ukusu, pa preko krompira složite svežu ili samo kratko dimljenu kobasicu. Naspite malo hladne vode u tepsiju i protresite je da krompir lepo ogrezne (samo da je do pola u vodi da ne pliva ali da ima tečnosti).

Stavite pekarski krompir u rernu zagrejanu na 220 stepeni da se peče 45-60 minuta dok krompir i kobasica lepo ne porumene, jednom na polovini pečenja okrenite kobasicu da se ravnomerno ispeče sa obe strane. Pekarski krompir sa kobasicom poslužite topao sa turšijom, kiselim kupusom ili sezonskom salatom. Pekarski krompir možete napraviti i sa kriškama slanine umesto sa kobasicom bude jednako dobar. Toplo preporučujemo!

Pečeni krompir iz rerne

Hrskav pečeni krompir do pola skuvan pa začinjen belim lukom i ruzmarinom, do kraja ispečen u rerni sa komadićima margarina (maslaca) odličan prilog uz sve vrste mesa i ribe.

Namirnice za 4 osobe:

– krompir 600g

– so

– beli luk 2 čena

– ruzmarin jedna grančica ili pola kašičice sušenog

– margarin 50g

Pečeni krompir iz rerne pripremite na sledeći način: krompir oljuštite i cele krompire stavite u slanu vodu da se kuvaju desetak minuta. Do pola skuvan krompir dobro ocedite pa svaki krompir blago pritisnite gnječilicom za krompir, tako da krompir malo pukne i spljošti se,a stvoriće se sitne pukotine u koje će ući začini.

Obložite tepsiju pek papirom podmažite je sa malo ulja pa stavite pripremljen krompir. Krompir začinite sitno isečenim belim lukom, ruzmarinom i sa soli, a margarin isecite na kockice i pospite ga po krompiru. Ovako pripremljen krompir stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni da se peče oko 45 minuta ili do zlatno žute boje i hrskave teksture, na polovini pečenja krompir jednom promešajte. Pečeni krompir poslužite kao prilog uz sve vrste mesa.

Pečeni krompir

Napravite moderan i jako dekorativan, a pre svega ukusan pečeni krompir u obliku lepeze kao prilog uz sve vrste mesa i ribe.

Namirnice za 4 osobe:

– krompir 600g

– so, biber, vegeta

– beli luk u prahu 0.5 kašičice

– maslinovo ulje 0.5dl

– maslac 60g

Za pripremu ovako pečenog krompira potrebno je uzeti krompir srednje veličine i posebno obratiti pažnju da krompiri budu približno isti da bi se u isto vreme ispekli. Po osobi je dovoljen jedan najviše dva srednja krompira.

Krompir oljuštite i svaki krompir isecite na tanke kriške skoro do kraja tako da krompir ostane u komadu kao lepeza pogledajte sliku.

Pripremljen krompir stavite u tepsiju koju ste obložili pek papirom i začinite ga sa soli, biberom i vegetom. (začinite ga i izmedju u sredini) Maslinovo ulje stavite u šolju pa dodajte beli luk u prahu i dobro promešajte. Zatim svaki krompir bogato prelite ovom mešavinom. Na svaki začinjeni krompir stavite po komadić maslaca i stavite krompir u rernu zagrejanu na 220 stepeni da se peče 45 minuta ili dok ne porumeni.

Gotov pečeni krompir vruć poslužite kao prilog uz sve vrste mesa i ribe.

Krompir sa ruzmarinom iz rerne

Krompir sa ruzmarinom iz rerne je pikantan u isto vreme i hrskav i sočan krompir sa blagom aromom senfa i ruzmarina odličan prilog koji se uz vrlo malo posla priprema, a rerna završi posao, odličan za zahtevne ručkove kad imate dosta posla oko drugih jela pa da o prilogu ne brinete.

Namirnice za 4 osobe:

– krompir 600g

– so, biber

– senf 1 velika kašika

– ruzmarin grančica svežeg ili pola kašičice sušenog

– maslinovo ulje 2 supene kašike

Krompir sa ruzmarinom i senfom iz rerne pripremite na sledeći način: krompir oljuštite, operite ga i isecite na krupnije komade približno iste veličine. Pripremljen krompir stavite na suvu krpu, pa ga malo prosušite.

Rernu upalite na 200 stepeni da se greje dok vi pripremite krompir. Tepsiju ili vatrostanu posudu odgovarajuće veličine obložite pek parirom, pa u nju naspite pripremljen krompir.

Krompir začinite sa soli i biberom zatim ga pospite sitno isečenim svežim ruzmarinom ili već usitnjenim sušenim ruzmarinom. Dodajte veliku kašiku senfa i dobro rukama promešajte krompir da se svaki krompir obloži začinima i senfom. Pripremljen krompir sa ruzmarinom i senfom poprskajte sa maslinovim uljem i stavite u rernu da se peče oko 50 minuta na 200 stepeni.

Na polovini pečenja krompir promešajte vratite ga u rernu i završite pečenje. Par puta proverite krompir da vam ne zagori pošto je svaka rerna drugačija. Gotov zlatno rumeni krompir sa ruzmarinom i senfom iz rerne poslužite topao kao prilog uz sve vrste mesa ili kao samostalan obrok uz sezonsku salatu.

Piletina sa krompirom iz rerne

Piletina sa krompirom iz rerne je pravo prolećno jelo koje ne oduzima puno vremena, a dobijete divnu hraskavu piletinu sa sočnim bogatim krompirićima uz sezonsku salatu predstavlja kompletan obrok. Za kuvare početnike 🙂

Namirnice za 4 osobe:

– piletina 1.2kg

– krompir 800g

– so, biber, vegeta

– malo ulja

Piletinu sa krompirom iz rerne pripremite na sledeći način: uzmite celo pile ili samo batake, batake sa karabatacima, belo meso sa kožicom ili samo krilca (uzmite ono šta volite). Piletinu isecite na komade željene veličine začinite je sa soli, biberom i vegetom , a po želji možete dodati i kari ili ljutu papriku. Dobro utrljajte začine u piletinu i ostavite da se kratko marinira dak pripremite krompir.

Krompir oljuštite, operite i isecite na krupnije komade, a zatim ga začinite sa vegetom.

U dublju tepsiju ili vatrostanu činiju naspite malo ulja pa stavite pripremljen krompir i preko njega složite začinjenu piletinu, zatim naspite 2dl hladne vode i tepsiju dobro prekrite alu folijom. Pripremljenu piletinu sa krompirom stavite u rernu zagrejanu na 220 stepeni i pecite piletinu sat vremena.

Kad se piletina sa krompirom pekla u rerni sat vremena izvadite je pažljivo skinite foliju (vodite računa da se ne opečete na vrelu paru) i vratite piletinu u rernu koju ste pojačali na 250 stepeni još 20 minuta da se peče, posle deset minuta okrenite piletinu i zapecite je i sa druge strane da dobijete lepu hrskavu kožicu. Gotovu piletinu sa krompirom poslužite toplu sa sezonskom salatom.

Krompir sa prazilukom i bukovačama

Krompir sa prazilukom i bukovačama je neobično ukusno jelo za one što vole da probaju nešto novo.

Namirnice za 6 osobe:

– krompir 1kg

– bukovača 450g

– praziluk jedan veći

– slanina 50g

– crne masline 20kom

– so, biber, vegeta, malo ulja

Za pripremu krompira sa prazilukom i bukovačama oljuštite i skuvajte krompir u slanoj vodi. Praziluk očistite i isecite na kolutove, a bukovače isecite na krupnije komade. Zagrejte ulje i prodinstajte praziluk sa bukovačama dodajte vegetu i biber po ukusu.

Kuvani krompir isecite na kolutove srednje debljine i složite ih u manju tepsiju. Krompir malo posolite, pa preko krompira stavite praziluk sa bukovačama, zatim poredjajte slaninu isečenu na tanke listove i preko složite masline.

Naspite malo vode u krompir sa prazilukom i bukovačama, pa ga stavite u rernu da se peče 20 minuta na 220 stepeni. Poslužite krompir topao sa turšijom ili nekom drugom salatom.

Pire krompir

Napravite najkremastiji pire krompir bez grudvica sa vrućim mlekom i maslacem. Odličan prilog uz sve vrste mesa, a posebno se slaže sa mesom pripremljenim u nekom sosu ili kad ima i moča od pečenja.

Namirnice za 4 osobe:

– krompir 600g

– mleko 1 decilitar

– maslac 40g

– so

Recept za najbolji pire krompir kremast i bez grudvica: najbolje je da koristite beli krompir pošto je lepši za kuvanje. Krompir oljuštite, prelite ga hladnom vodom dva prsta da prekrije krompir, dodajte kašičicu soli i stavite krompir da se kuva otprilike 30 minuta. Krompir je kuvan kad ga probodete nožem ili viljuškom i lagano dignete, a on lako spadne.

Kuvan krompir dobro ocedite da ne ostane ni malo vode, zatim ga bez ikakvih dodataka prvo izgnječite presom za gnječenje krompira, gnječilicom za krompir ili viljuškom ako nemate presu. Kad ste dobro izgnječili sam krompir tek tada dodajte malo soli, komad maslaca (margarina) i vrelo mleko koje ste prethodno zagrejali. Dobro izmešajte pire krompir žicom ili mikserom da se sjedini i nema grudvica i odma ga poslužite kao prilog.

Pire krompir sa prokeljom

Obogatite pire krompir vitaminima i mineralima pa dodajte krompiru prokelj i napravite divan neobičan pire krompir sa prokeljom.

Namirnice za 4 osobe:

– krompir 500g

– prokelj 250g

– so

– margarin 40g

– mleko 1dl

Pire krompir sa prokeljom pripremite na sledeći način: oljuštite krompir, operite ga i stavite da se kuva u slanoj vodi.

Prokelj pripremite na sledeći način: donji zadebljali kraj loptica odsecite i ako treba zasecite koren prokelja u obliku krsta da se prokelj lepše skuva. Kad je krompir skoro kuvan, samo 5 minuta do kraja, ubacite prokelj u šerpu sa krompirom i zavrsite kuvanje. Važno je da prokelj kuvate samo 5 minuta da ne postane gorak i da ne dobije miris kuvanog kupusa, a treba da ostane hrskav i da prokelj osetite u jelu. Dobro ocedite povrće i grubo ga izgnječite tako da se krompir pretvori u pire, a prokelj da ostane čitav.

U pripremljeno povrće dodajte margarin i vruće mleko pa dobro promešajte da se margarin istopi a pire sa prokeljom postane kremast i vazdušast, ako treba još malo posolite pire.

Pire krompir sa paškanatom

Napravite pire krompir obogaćen paškanatom blago slatkastog ukusa, bogat vlaknima iz paškanata. Probajte nešto novo pire krompir sa paškanatom.

Namirnice za 4 osobe:

– krompir 400g

– paškanat 400g

– so

– margarin 40g

– mleko 1dl

Pire krompir sa paškanatom se priprema na sledeći način: paškanat očistite kao kad čistite peršunov koren samo malo deblje i isecite ga na komade. Paškanat dodajte u litru hladne posoljene vode i stavite da se kuva.

Krompir oljuštite isecite na komade iste veličine i dodajte ga paškanatu koji se kuvao 10 minuta. Završite kuvanje povrća samo dok omekša oko 15 minuta.

Procedite kuvani krompir i paškanat, pa ga ispasirajte gnječilicom za pire krompir. Nakon toga dodajte vruće mleko i margarin pa sve dobro promešajte da nema grudvica i da postane kremast i prozračan pire krompir sa paškanatom, posolite po ukusu vodite računa da je i voda u kojoj se kuvalo povrće slana.

Pržene kuglice od pire krompira

Najčešće pire krompir koji preostane od ručka završi u smeću evo našeg saveta kako da iskoristite preostali pire krompir i napravite još jedan neobičan ukusan prilog pržene kuglice od pire krompira.

Namirnice za 4 osobe:

– pire krompir 400g

– trapist sir 100g

– prezla

– ulje za prželje

Pržene kuglice od pire krompira pripremite na sledeći način: napravite kuglice od već pripremljenog (preostalog) pire krompira, u sredinu svake kuglice stavite komadić trapist sira.

Ugrejte ulje pa svaku kuglicu prvo uvaljajte u prezlu, a zatim je spustite u ulje da porumene. Pržene kuglice od pire krompira polužite tople kao prilog.

Pomfrit

Najčešći i svakako najomiljeniji krompirići jesu pomfrit posebno kod dece uz pljeskavice, hamburgere i giros evo našeg predloga kako na najlakši način da pripremite hrskave pržene krompiriće, pomfrit.

Namirnice:

– krompir 200g po osobu

– so po ukusu

– dosta ulja za prženje

Oljuštite krompir isecite ga na štapiće približno iste veličine, osušite ga na čistoj krpi i pecite u vrelom ulju najbolje u fritezi ako je imate. Ako nemate fritezu poslužiće i dublji neprijanjajući tiganj, samo je važno da kad spustite krompir u vrelo ulje sačekate da mu se uhvati korica pa ga tek tada okrećete da vam se krompir ne bi raspao i skašao. Pržite pomfrit do svetle zlatne boje izvadite ga na papirne ubruse da se ocedi višak masnoće, posolite pomfrit po ukusu i vruć poslužite.

Za sigurno dobre rezultate i nimalo muke preporučijemo i do pola gotov pomfrit koji se može kupiti u radnji u pakovanju od kilogram. Pripremite ga po uputstvu sa kesice i uživajte u pohvalama, najzad to su male tajne uspešnih domaćica 😉

Krompir sa blitvom

Krompir sa blitvom predstavlja vrlo ukusno i zdravo varivo koje možete poslužiti kao prilog pre svega uz ribu, a može se poslužiti i uz sve vrste mesa.

Namirnice za 4 osobe:

– krompir 500g

– blitva 400g

– beli luk 4čena

– so, biber, maslinovo ulje

Krompir sa blitvom pripremite na sledeći način: krompir oljuštite i isecite ga na kocke veličine kao za krompir salatu. Pripremljen krompir prelite sa hladnom vodom da ogrezne posolite ga i stavite da se kuva.

Dok se krompir kuva blitvu operite i odvojite tvrde delove stabljike i isecite ih na kockice, a meki deo lista blitve isecite na recance širine 1-2cm.

Nako što se krompir kuvao 5 minuta dodajte tvrdi deo blitve i nastavite kuvati povrće zajedno još 10 minuta, zatim dodajte meki deo blitve i kuvajte još 5 minuta dok se krompir ne skuva.

Dok se povrće kuva beli luk očistite i sitno isecite. Stavite u dublji tiganj maslinovo ulje dodajte beli luk i kratko zagrejte samo da beli luk zamiriše i pusti aromu, vodite računa beli luk ne sme da pocrni.

U tiganj sa belim lukom dodajte procedjen krompir sa blitvom, začinite sa biberom i ako je potrebno sa malo soli i pažljivo promešajte i poslužite najbolje uz pečenu ribu.

Ovo je bio naš savet Krompir na 12 načina, nadamo se da smo vam bar malo pomogli kako da obogatite svoja jela od krompira, a svoju trpezu učinite zanimljivijom. Prijatno!

loading...
Facebook Comments
Share

Leave a Reply