Rolat s jagodama

Božanski kolač za dane vikenda…

Sastojci za koru:

– 8 belanaca
– 150 g šećera
– 6 kašika ulja
– 100 g brašna
– kašičica praška za pecivo
– šećer u prahu za posipanje

Sastojci za fil:

– 200 ml slatke pavlake
– 130 g kisele pavlake
– 50 g šećera u prahu
– 200 g jagoda

Sastojci za dekoraciju:

– cele jagode
– listići mente

Priprema: Umutite slatku pavlaku u čvrst šlag, pa u njega umešajte kiselu pavlaku i šećer u prahu i dobro promešajte. Jagode seckajte na komadiće. Umutite belanca, pa im postupno dodajte dve kašike šećera, sve vreme muteći. U drugoj posudi promešajte šećer i ulje, dodajte prosejano brašno pomešano sa praškom za pecivo i dobro umutite. Smesi zatim dodajte četvrtinu snega od belanaca, a onda pažljivo umešajte i preostali sneg.

Dobijenu smesu izlijte na pleh obložen papirom za pečenje i pecite dok ne porumeni. Pečenu koru izvadite, malo je ohladite i izvrnite na kuhinjski ubrus koji ste posuli šećerom u prahu. Pažljivo odlepite papir i koru pospite preostalim šećerom u prahu i savijte zajedno sa krpom. Sačekajte da se ohladi. Od fila izdvojte tri kašike za mazanje rolata spolja, a preostalim kremom namažite razmotanu koru. Po celoj površini rasporedite jagode i savijte rolat. Na kraju, rolat premažite spolja preostalim filom. Prijatno!

Najpoplarnije
Facebook Comments
Share

Leave a Reply