TURSIJA

Tu i nema neki poeban recept, veoma bitno je da je povrće koje odaberete,  a to je ono koje i najviše volite zdravo, čvrso i bez raznih flekica ili udarenih delova po sebi. Krastavci i paprika koju stavljate trebalo bi da su čvrsti i da kada sloite krastavac on pukne, kao kad prelovite grančicu, a unutra da nema da bude pun, bez delova vazduha. Paprika taoje treba da je krta, čvrsta, da nema mekanih delova, otvorite neku da vidite da li je zdrava unutra.

TURSIJA

Količina porća ide po vašem izboru, kao i povrće koje ćete stavljati. Obično je to paprika babura ili paradajz paprika, krastavci  ne dži od 10 cm. Karfiol mora biti beo kao sneg, ni slučajno žut ili počeo da žuti. To su sve faktori koji mogu da pokvare turšiju. Šargarepa ne sme biti mekana. Obično se dodaje još i zeleni paradajz, svež kupus presečen na nekoliko delova i crni luk, ljuta pričica, zavisno ko šta voli.Povrće koje se stavlja mora jako dobro da se opere pre stavljanja u ( obično je to ) bure. Izaberite način pranja, da li će to biti nov sundjer za posudje ili nova četica za zube. Ja preferiram četkicu jer ona po meni bolje opere sva ulegnuća i porice na krastavcima. ovrće se pere jedno po jedno, trlja se sundjerom ili četkicom i prebacuje u drugu vodu. Pere se u tri vode.Dobro oerite i sud u koji ćete slagati povrće. Najbolje posle pranja deterdzentom i ispiranja toplom vodom da se opere još jednom rastvorom sirćeta i vode.

paprika za turšiju

Svo ovrće koje ima peteljku čistite na način kako je ova paprika na slici očišćena, znači, odstani se peteljka i deo do paprike, tako isto se radi i sa krastavcima, odsecaju se vrhovi, paradajzu se oguli  taj srednji deo gde je bila peteljka, karfiol se iseče na manje buketiće, šargarepa se očisti i odseku se krajevi, luk se dobro očsti, kupus se pregleda, skinu se prvi listovi, preseče se i pregleda unutra. Babura i roga paprika mogu se isfiletiraju i tako se reši mogućnosti kvarenja od njih jer se onda vidi da li je neka pokvarena unutra a što se ne bi videlo kada je paprka cela. Babura paprika se može puniti i rendanim kupusom.

U odabrn sud u kojem će biti turšija slagati povrće. Obično se ono slaže red paprike, pa red krastavaa, pa red paradajza, red karfiola i povlja se dok se povrće ne potroši. Zatim se pravi zaliv.

Zaliv za 5 kg povrća:

  • 3l vode
  • 1l alkoholnog sirćeta
  • 150 gr soli
  • 200 gr šećera
  • 10 gr konzervansa
  • 5 gr vinobrana
  • oprana zrna bibera ( 1 kesica )

Priprema:

Prokuvajte 1l vode i kada se prohladi istresite so i šećer, konzervan i vinobran, takodje i biber. Promešajte da se sve otopi pa nalijte ostatak vde i sirće. Sve će tad biti mlako i sačekajte da se ohladi pa prelijte preko pripremljenog povrća.

Drugi način je da spojite irće i vodu, pa dodate ostale sastojke, ali onda morate da mešate dok se sve ne otopi, konzervansu treba nešto više vremena jer se on teže otapa u hladnoj vodi. Ali i ako prokuvavate vodu ne smete konzervans staviti u relo.

Kada prelijete turšiju maju da se kupe oni obruči koji se stave preko, prečnik je obično koliko i samo bure i onda preko stavite nešto teže, može to biti kamen za kupus ili ako nemate može da posluži dobro oprana napunjena flaša od 2l. Ne treba da bude pretško, samo da drži povrće ispod obruča da ne ispliva na površinu, da sve bude u zalivu.

Sud se dobro zatvori poklopem i ostavi se 21 dan da stoji bez otvaranja i posle tog vremena može da se otvori, pregleda i posluži.

Prijatno….

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI