PUTIN UVODI SANKCIJE HRVATSKOJ! Neoustaška vlast u ozbiljnom problemu zbog podrške zločinačkom režimu u Ukrajini!

Ruski predsednik Vladimir Vladimirovič Putin, posle prošlonedeljne otvorene podrške hrvatskih vlasti zločinačkom režimu u Ukrajini, naložio je saradnicima da Zagrebu odmah uvedu “kontramere”!

Ima razlog za brigu
Duboko sam zabrinut za budućnost hrvatsko-ruskih odnosa
Anvar Azimov, ruski ambasador u Zagrebu

Ruskog lidera je žestoko razljutila izjava hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da podržava nameru Kijeva da “povrati okupirane teritorije u istočnoj Ukrajini i na Krimu”! Zbog toga Hrvatskoj sada preti potpuna blokada izvoza u Rusiju, ali i bojkot ruskih turista u narednoj letnjoj sezoni!

Jasno upozorenje

Najveći ruski turistički operateri, kako su juče preneli tamošnji mediji, već su počeli da otkazuju zakup hotela na hrvatskom primorju, što će – kažu upućeni – biti ogroman problem za hrvatski budžet.

Koliko je ovo ozbiljan problem za Zagreb, možda najbolje pokazuje naslovna strana hrvatskog nedeljnika “Ekspres” na kojoj se nalazi foto-montaža Putina koji pokazuje srednji prst uz naslov “Hrvati, biće vam žao!”.

Prema rečima naših sagovornika, ruski predsednik je “na nož” dočekao Plenkovićevu podršku režimu u Kijevu, a naročito njegov predlog da Ukrajina “problem Rusa” reši na način na koji je Hrvatska 1995. godine rešila “srpski problem”!?!

Čim je čuo za to, Putin je naložio “kontramere”. Razmatra se totalna blokada uvoza iz Hrvatske, što će Zagreb i te kako osetiti. Ono što će ih, međutim, još jače pogoditi jeste eventualna odluka da se uvedu posebne takse za letovanje u Hrvatskoj, što će odvratiti Ruse od Hrvatskog primorja. Takođe, hrvatske građevinske i ostale firme koje posluju u Rusiji suočiće se u narednom periodu sa ozbiljnim kontrolama i biće kažnjavane za sve uočene nepravilnosti… – prenosi Informerov izvor.

Takođe, kako saznajemo, Kremlj razmatra i mogućnost da Hrvatsku stavi na “vojnu crnu listu”, što bi značilo da bi ovoj zemlji bila zabranjena isporuka rezervnih delova i opreme za rusku vojnu tehniku koju poseduje hrvatska vojska.

Naša saznanja indirektno je juče potvrdio i Anvar Azimov, ruski ambasador u Zagrebu, koji je rekao da je veoma zabrinut za budućnost hrvatsko-ruskih odnosa.

Šta Putin sprema Hrvatima

* Totalna zabrana uvoza iz Hrvatske
* Uvođenje takse za letovanje u Hrvatskoj
* Pojačana kontrola hrvatskih firmi u Rusiji
* Zabrana isporuke rezervnih delova za vojnu tehniku

Prema njegovim rečima, otkazan je rusko-hrvatski privredni forum koji je trebalo da bude održan ovog meseca.

Duboko sam zabrinut. Robna razmena s Hrvatskom je smanjena gotovo 50 odsto. To je katastrofa! Hrvatski privrednici su ti koji pate. Ruski preduzetnici nisu saglasni da Hrvatska podržava sankcije Rusiji. Zato nisu zainteresovani da dođu u Hrvatsku… – naglasio je Azimov.

Karijerni diplomata Zoran Milivojević ocenjuje da je ovo normalna diplomatska reakcija na Plenkovićevu izjavu tokom posete Kijevu.

U situaciji kad sve veći broj zemalja EU želi ukidanje sankcija Rusiji, Hrvatska se svrstava u red onih koji imaju najtvrđi stav prema Moskvi. Ruski ambasador Azimov je upozorio Hrvatsku da rizikuje da odnosi zemalja u budućnosti budu još gori, i to na svoju štetu – podvlači Milivojević.

Ekonomski gubici

Analitičar Boško Jakšić smatra da Rusi pokušavaju da Hrvatsku nateraju da promeni stranu.

Sama izjava ruskog ambasadora znači da Rusija podseća Hrvatsku koliko gubi. Veliki broj zemalja EU zbog sankcija Rusiji trpi ekonomske posledice i neke od njih, na čelu s Italijom i Mađarskom, zagovaraju njihovo ukidanje – zaključuje Jakšić.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI