PUTIN SAZNAJE : NATO pali Balkan da bi sačuvao EU!

NATO pali Balkan da bi sačuvao EU!
Putinovi agenti došli su u Briselu do saznanja da čelnici NATO pakta najozbiljnije razmatraju izazivanje “kontrolisanih sukoba” u Makedoniji, na Kosovu, ali i u Srbiji i Republici Srpskoj!


Ruske bezbednosne službe upozorile su krajem prošle nedelje nadležne u Srbiji na jako opasne planove NATO pakta na Balkanu, saznaje nas portal.

Kako prenose sagovornici našeg lista iz vrha srpskih obaveštajnih agencija, Putinovi agenti došli su u Briselu do saznanja da čelnici NATO pakta najozbiljnije razmatraju izazivanje “kontrolisanih sukoba” u Makedoniji, na Kosovu, ali i u Srbiji i Republici Srpskoj!

Preko nas rešavaju svoje probleme
Sukobi na Balkanu doprineli bi homogenizaciji Evropske unije i bar na neko vreme iz fokusa izmestili silne probleme sa kojima se zemlje EU suočavaj

“Naučiti pameti”

Naši izvori tvrde da NATO procenjuje da bi novi haos na Balkanu bio koristan za ostvarivanje “zapadnih strateških ciljeva”!

– Sukobi na Balkanu doprineli bi homogenizaciji Evropske unije i bar na neko vreme iz fokusa izmestili silne probleme sa kojima se zemlje EU suočavaju. Takođe, ti sukobi bi efikasno rešili i problem migranata i potpuno zatvorili “balkansku rutu”. Konačno, oni bi omogućili Zapadu da apsolutno kontroliše sve političke procese u regionu i da na najvažnije funkcije postavlja koga i kako hoće – objašnjava jedan od naših sagovornika, koji napominje da NATO danas sigurno ne planira izazivanje rata poput onog iz devedesetih godina.

Bili bi to, kako dodaje, kontrolisani sukobi čiji bi cilj bio da se neposlušni lideri “nauče pameti” tako što bi im se pokazalo ko u svakom trenutku može da izazove, ali i da zaustavi nemire, pa i ratne sukobe. Izvor Informera nabraja i potencijalne “tačke sukoba”.

U situaciji u kojoj se nalazi Evropa kontrolisani ili sukobi niskog intenziteta su izuzetno rizični i vrlo lako mogu da se otrgnu kontroli.

– Ekstremisti u Makedoniji, i oni među Albancima, ali i oni među etničkim Makedoncima, samo čekaju mig iz SAD i EU da otvoreno krenu u žestoke sukobe sa državom. Tamo to mogu najlakše da urade… NATO, takođe, računa da bi na Kosovu i jugu centralne Srbije u regionu Preševa lako mogao da izazove oružane incidente, koji bi, prema planu, lančano izazvali i politički haos u Beogradu – navodi sagovornik Informera i napominje da se, prema saznanjima ruskih obaveštajaca, najopasniji scenario sprema za BiH, odnosno za Republiku Srpsku!

– U NATO su, naravno, svesni da je u Bosni skoro nemoguće izazvati male i prostorno ograničene sukobe koji bi bili brzo politički iskorišćeni i odmah zatim smireni. To tako može da funkcioniše u Makedoniji i možda na Kosovu, ali Bosna je bure baruta i u Briselu dobro znaju da bi igranje vatrom tamo moglo i njih skupo da košta. Ipak, sukobi u Srpskoj i BiH su opcija koja se razmatra – upozorava naš izvor.

Zvanično, niko juče nije hteo da komentariše naša saznanja. S druge strane, stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević nimalo nije iznenađen saznanjima ruskih obaveštajaca.

Poslali nam i spisak
NATO plaćenika

Kako saznajemo, ruski obaveštajci su srpskim kolegama predali i konkretna dokumenta koja dokazuju šta sve NATO planira u našem regionu. Takođe, Rusi su našim vlastima dostavili i spisak sa više stotina imena ljudi na koje u Briselu računaju u “izazivanju haosa” u našoj zemlji – kako na Kosovu, tako i u centralnoj Srbiji.
– Na tom spisku ima i nekih vrlo zanimljivih imena, javnosti dobro poznatih ličnosti, pre svega političara, ali i NVO aktivista, novinara, profesora univerziteta, glumaca, pa i bivših sportista.

– Mi već na Balkanu imamo “kontrolisane sukobe” koje Zapad, odnosno Amerika i Nemačka, izazivaju, kontrolišu i usmeravaju. Njima su potrebne slabe i neefikasne balkanske države, a tu mislim na Makedoniju, Crnu Goru, Srbiju i BiH. U svakoj od ovih država je na delu stvaranje unutrašnjih tenzija. U Makedoniji je to na relaciji Makedonci – Albanci. U Crnoj Gori se izaziva sukob između Crnogoraca i Srba, dok se u Bosni zaoštravaju odnosi između Bošnjaka i Srba – objašnjava Galijašević.

Ozbiljno shvatiti pretnje

Lider Narodne mreže Vladan Glišić smatra da ovaj plan NATO nije uopšte čudan i neočekivan.

– NATO već odavno nije odbrambena alijansa, već služi za izazivanje ratova i kriza u svetu. Jasno je da nijedna evroatlantska instalacija na Balkanu nema nikakvu budućnost u mirnim okolnostima. Njihov jedini način da zadrže uticaj jeste da izazovu haos – napominje Glišić.

I spoljnopolitički analitičar Dušan Janjić veruje da ruska upozorenja imaju smisla.

– Moramo Srbiju da izvučemo iz rizika, jer se ograničeni teritorijalni oružani sukobi lako otrgnu kontroli. Još ne mogu da tvrdim da NATO stoji iza svega, ali se svakako skupilo mnogo rizika za izbijanje haosa na našoj teritoriji – podvlači Janjić.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI