PUTIN: PODRZAVAMO REFERENDUM U REPUBLICI SRPSKOJ

Dva dana pred referendum u Republici Srpskoj, koji je pokrenuo nove varnice u Bosni i Hercegovini, ali i spoljnopolitičku bitku vodećih svetskih igrača, svi glavni akteri ostali su zakucani na svojim pozicijama.
 

Milorad Dodik, predsednik RS, u Moskvi je dobio podršku od predsednika Rusije Vladimira Putina, EU i zapadne sile ponovile su da Banjaluka krši Ustav BiH, Sarajevo pušta signale da su mogući sukobi, dok zvanični Beograd čvrsto stoji na poziciji smirivanja tenzija.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ponovio je u Njujorku da Srbija nije podržala referendum u RS, ali da podržava teritorijalni integritet RS unutar BiH, u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Gostujući na Institutu “Ist Vest”, Vučić je priznao da je bilo veoma teško javno izneti takav stav, ali da je naša vlada to, ipak, učinila:

– Na ceremoniji otvaranja novog auto-puta u Banjaluci taj stav sam preneo i grupi od oko 5.000 Srba i pozvao ih na smirivanje situacije. Istinu govoreći, nisam čuo ostale lidere sa Balkana da kažu nešto slično. Srbija ima jasno stanovište koje je veoma lako razumeti i smatram da je to odgovoran i ozbiljan stav.

Pred susret sa Putinom, predsednik RS Dodik je prokomentarisao spekulacije da bi referendum mogao da izazove rat:

– Ne treba da se naseda na propagandu iz Sarajeva, čiji je cilj plašenje javnosti.

Povodom nagađanja o tome kakav će konačan stav Moskve biti o referendumu, Dodik nam je rekao:

– Neki mediji su preterali sa pisanjem o tome da sam došao u Moskvu po podršku za referendum od Putina. A pogotovo nije tačno da sam kazao da će referenduma biti taman da Putin sugeriše da ga ne treba održati. I pre dolaska u Moskvu znao sam da imamo podršku Kremlja. Ova poseta se priprema odranije, još od ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu i nije organizovana zbog referenduma.

Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov ponovio je da je spor o Danu RS veštački i da je, iz političkih razloga, pretvoren u duboku krizu u BiH.

– Ako je RS 20 godina slavila svoj rođendan i u jednom trenutku se donosi odluka da to više ne može da radi, očigledno je da se to dešava iz političkih razloga. Ovo se može rešavati samo kompromisom, koji ne može da se traži samo od Banjaluke. Ne vidim razlog za sukob.

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark razgovarao je u četvrtak u Banjaluci sa srpskim članom Predsedništva BiH, Mladenom Ivanićem, a zaključak je da bi svi u BiH trebalo da ostanu smireni.

– Stav EU je da je referendum o Danu RS nepotreban. Probleme u vezi sa obeležavanjem praznika potrebno je rešavati konstruktivnim dijalogom. Oni koji daju izjave u kojima se pominje rat vređaju građane BiH koji su ga preživeli. Niko pri zdravoj svesti ne bi razmišljao o takvim stvarima, a EU ih sigurno neće dozvoliti.

Ivanić je naglasio da 9. januar mora ostati praznik RS i da o ratu u BiH pričaju avanturisti i neodgovorni ljudi.

Glasačka mesta za sprovođenje referenduma u nedelju biće otvorena od 7 do 19 časova. Republička komisija će na svaka dva časa saopštavati kolika je izlaznost, potvrdio je u četvrtak Siniša Karan, predsednik Republičke komisije za referendum:

– Prvi nezvanični rezultati biće poznati čim se sakupe podaci od opštinskih i gradskih komisija, a najkasnije 48 sati od zatvaranja glasačkih mesta.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI