PUTIN OSUO PALJBU PO PLENKOVIĆU: Umesto saveta Ukrajini, pozabavite se pravima Srba koje ste proterali iz Hrvatske!

Pozivamo Zagreb da se umesto besperspektivnih predloga o iskustvima “mirne reintegracije” koju predlažu Ukrajincima više pozabave rešavanjem hroničnih vlastitih problema, vezanih uz prava Srba i drugih nacionalnih manjina u Hrvatskoj, piše u komentaru Kanceralije za informisanje i medije ruskog ministarstva spoljnih poslova objavljenom na službenim stranicama ministarstva

Naime, Rusi su vrlo burno reagirali na predlog hrvatskog premijera Andreja Plenkovića iznesen prilikom posete Kijevu, o tome da će Hrvatska Ukrajini preneti vlastita iskustva mirne reintegracije okupiranih područja, a što bi se moglo primeniti na područja istočne Ukrajine – Donjeck i Lugansk, gde se vodi rat i gde su stvorene paradržavne tvorevine.

Hrvatski predlog, kako piše u komentaru Kancelarije za informisanje MVP-a, ‘izaziva ozbiljnu zabrinutost Rusije’. Nadalje, ruski MVP upozorava da je osnova rešenja problema u Ukrajini mirovni sporazum iz Minska, gde je precizno označeno što se mora učiniti kako bi se regulisao problem Donjecka i Luganska. Ovakav prijedlog, piše u komentaru, samo odvraća pažnju Kijeva na njegove obaveze koje ima prema Sporazumu iz Minska.

– Sporazum iz MInska nema alternativu, navodi se u komentaru ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Predlog se promatra i u sklopu sporazuma o ‘hrvatsko-ukrajinskoj vojnoj saradnji’ te napominje da je cena hrvatske integracije svog teritorija bilo progon 250 hilada Srba u operacijama ‘Bljesak’ i ‘Oluja’.

– Mislimo da saveti stranih ‘konsultanata’ mogu da stvore kod kijevskih vlasti iluziju da mogu da upotrebe nasilne scenarije za Donjeck, a tako nešto neće pomoći rešavanju tamošnje situacije stoji u komentaru.

Osim toga, rusko ministarstvo vanjskih poslova negoduje jer se hrvatski predlog o ‘mirnoj reintegraciji’ odnosi i na Krim, a on je, piše u komentaru – pripojen Rusiji ‘na osnovu slobodne volje iskazane na referendumu na Krimu’.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI