PUTIN ODOBRIO, STIZE S-300 IZ BELORUSIJE

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Vladimirovič Putin dao je zeleno svetlo da u nšu zemlju preko Belorusije stignu najmodernije naoružanje i vojna oprma, saznaje Informer!

 

Vlasti Belorusije na čelu sa Aleksandrom Lukašenkom dobile su neophodnu saglasnost Kremlja da Srbiji isporuče šest “migova 29”, kao i četiri baterije raketnog sistema S-300.Kako sada stvari stoje, ugovor o kupovini vojne tehnike biće potpisan na proleće 2018. godine, a cene će biti najpovoljnije moguće, znatno niže od tržišnih.

Aminovao dogovor

Ovakav dogovor konkretizovan je, prenose naši izvori, tokom ovonedeljne trodnevne posete predsednika Aleksandra Vučića Moskvi.- Rusija je Srbiji već donirala šest “migova 29”, a zbog geopolitičkesituacije na Balkanu i pretnji NATO pakta sa svih strana Moskva želi da pomogne da Srbija bude najjača vojna sila u regionu kojoj više niko ne bi mogao da preti – objašnjava naš sagovornik, i dodaje da će ta nabavka biti ekonomski vrlo isplativa za našu državu.

Belorusija kao manja zemlja vrši određene modifikacije ruskog oružja što bi za Srbiju bilo povoljnije nego da ih nabavljamo direktno od Rusije. U svakom slučaju, Vojska Srbije bi sistem S-300 i novi kontingent “migova 29” mogla da dobije ne po tržišnim, već po bratskim uslovima – objašnjava naš izvor.Svi zvanični detalji u vezi s ovim dogovorom drže se u tajnosti, jer je praksa da se međudržavmni ugovori ovog ranga ne objavljuju. Ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je bio u državnoj delegaciji u Moskvi, potvrđuje da je dogovoren visok nivo vojnotehničke saradnje Srbije i Rusije.

Rueters/Fotomontaža

Sve što smo do sada dogovorili sprovodi se u dan i sat. Ruska strana isporučuje sve što smo dogovorili, rade se remonti i modernizacije, a mi poštujemo svoje obaveze. Prema ranije postignutom doovoru, stižu nam modernizovani tenkovi, modernizovana borbena oklopna vozila za pešadiju. Još je rano govorit o nabavci sistema S-300. Ozbiljne države o tako važnim potezima izveštavaju javnost kada dođe vreme – navodi Vulin.

Dva načina u igri

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da se nabavka sistema S-300 i “migova” može odvijati na dva načina.- Jedan je direktno od Rusije, a drugi nabavkom iz Belorusije, koja kao mala zemlja i sama ima finansijske probleme i vrši određene modifikacije koje su za Srbiju dobre ijeftinije. Nekada je povoljnije da rusko naoruanje kupujemo iz Belorusije nego direktno od Rusa, ali da bismo to realizovali, potrebna je ruska saglasnost koju smo sada dobili – objašnjava Anđelković.

Pretnja ratom na približila Srbiju Moskvi

Jevgenij Krutikov, stručnjak za Balkan i kolumnista ruskog časopisa “Vzgljad”, napisao je da je pretnja novog rata na Balkanu naterala Srbiju da se približi Moskvi. SAD i EU su, prema njegovom mišljenju, prinuđeni da priznaju da je pozicija Rusije u Srbiji ojačala.
“Isporuka savremenih sistem naoružanja rbiji bila je jedna od glanih tema u razgovorima predsednika Vladimira Putina i Aleksandra Vučića. U SAD i EU prinuđeni su da priznaju: pozicija Rusije na Balkanu je ojačala”, istakao je Krutikov i podsetio da desetinama godina unazad nije bilo ovako konkretne i ozbiljne vojne saradnje naših dveju zemalja

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI