PUTIN: Odmah Zagrebu naplatiti dug od 1,1 milijardu evra! ZAGREB U SOKU

Putin je u jednom trenutku, tokom radnog ručka, upitao Grefa koliko iznosi dug” Agrokora” prema ruskim bankama i dobio odgovor da je reč o 1,1 milijardi evra.

 – A koliko godišnje zarađuje Sberbanka – interesovao se Putin, na šta mu je Gref odgovorio: “12 do 13 milijardi evra”. Putin se na to nasmejao i rekao: “Koja škrtica, a problem mu je jedna milijarda”. Nakon toga se obratio hrvatskom i ruskom ambasadoru rečima: “Pa u čemu je problem, rešite to odmah”.Da se u Sočiju i Moskvi razgovaralo o Agrokoru, potvrdila je i Kolinda Grabar-Kitarović. Ona je pokušala da se izvuče iz neprijatne situacije ponudivši pomoć u rešavanju tog problema. Pojasnila je i stavove hrvatske vlade.

Naravno, lično ne učestvujem u rešavanju tog pitanja i ne mogu da pregovaram u procesima kako će se to rešiti, ali spremna sam da posredujem kako god mogu u razgovorima između Sberbanke i ovlašćenih institucija koje to rešavaju – navela je hrvatska predsednica.Za razliku od pomirljive izjave hrvatske predsednice u Moskvi, iz Brisela, gde se trenutno nalazi, stigao je ne baš diplomatski komentar hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, koji je na pitanje novinara rekao da nije stigao da se bavi Sberbankom.

Ne mareći što je hrvatski koncern onoliko dužan ruskoj banci, stigao je da upravo Sberbanku prozove za nekonstruktivnost. Valjda po sistemu da je napad najbolja odbrana, Plenković kaže da bi bilo dobro da Sberbanka budejednako konstruktivna kao i druge banke koje su ranije davale kredite Agrokoru.Po sistemu napad je najbolja odbrana, za hrvatskog premijera Andreja Plenkovića Sberbanka, koja kao najveći kreditor Agrokora potražuje 1,1 milijardu dolara, krivac je što nije konstruktivna u pokušaju spasavanja propalog koncerna.

Nekadašnji ambasadora Hrvatske u Moskvi Božo Kovačević iznenađen je izjavom Kitarovićeve, koja je pred ruskim zvaničnicima obelodanila da je spremna da posreduje između hrvatskih institucija koje rešavaju pitanje tog koncerna i Sberbanke.
Gde bi ona to posredovala, ako Sberbanka tuži Hrvatsku, a ona predstavlja državu? Rusija će taj problem koristiti i za ispunjavanje nekih svojih interesa i mogla bi na nekom drugom području da traži ustupke – mišljenja je Kovačević.Pomirljiv ton hrvatske predsednice nije smekšao predsednika Sberbanke Germana Grefa, koji je učestvovao u razgovorima.

Saša Cetković

Poslednjih meseci u izjavama nimalo nije štedeo hrvatsku stranu, a i sada je poručio da se neće zadovoljiti ‘mrvicama’.

Gref poručuje da se u njihovoj pravnoj strategiji ništa ne menja, da ona nije na kratke staze, da su rezervacije za Agrokorov dug stopostotne i da će pred lice pravde dovesti sve koje su počinili očiglednu prevaru, pa i revizorsku kuću koja je potpisivala lažne finansijske izveštaje o snazi Agrokora, na osnovu kojih mu je potom Sberbanka odobravala kredite.

Situacija je za nas krajnje netransparentna, to smo nekoliko puta rekli Vladi Hrvatske. Čudno je što Vlada Hrvatske podržava odsustvo transparentnosti. U nedostatku transparentnosti, kada ne razumemo koliko je novca potrebno za koncern i kakvog je kvaliteta upravljački kadar, kada ne razumemo koliko se efikasno troši novac, ne želimo da učestvujemo u takvim procesima – objasnio je šef Sberbanke.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI