PUTIN: KO NAPADNE SRBIJU, NAPAO JE RUSIJU!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Rusije Vladimir Putin upravo su zavrili telefonski razgovor koji je trajao skoro sat vremena. Putin je tokom razgovora poručio Vučiću da će Rusija brniti Srbiju svim sredstvima, jer je Srbija njen najvažniji partner u celoj Evropi

 

U razgovoru koji je trajao mnogo duže nego što je predviđeno, predsednik Putin je poručio Vučiću da Rusija na dnevnom nivou pomno prati šta se dešava u Srbiji ina Kosovu i Metohiji.Putin je takođe poručio u razgovoru za Vučićem da Srbija može da računa na rusku pomoć u svakom mogućem obliku, jer je Srbija najvažniji patner Rusije, ne samo na Balkanu, već i u čitavoj Evropi.

On je rekao da za Moskvu kad je reč o KiM važi samo Rezolucija 1244 UN i da su za nju drugi dokumenti ništavni.Predsednik Srbije istakao je da je sa ruskim liderom imao “dug i sadržajan razgovor“.- Ako smem da kažem, a mnogo puta sam se susretao sa njim, danas sam u njegovim rečima osetio verovatno najviši stepen podrške, kao i u reakcijama, pošto ga dobro poznajem – rekao je Vučić i dodao da je Putina pitao “šta je njegov savet“.

Predsednik Putin je predsedniku Vučiću naglasio da “ko napadne Srbiju, napao je Rusiju”.Evo o čemu su razgovarala dvojica državnikaPredsednik Republike rbije Aleksandar Vučić telefonom je informisao predsednika Ruske Federacije Vladimira Putinom, o poslednjim događajima na Kosovu i Metohiji, posebno o brutalnom napadu na direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Ðurića, kojeg su albanske snage pretukle bez ikakve krivice.
Predsednik Vučić je zatražio mišljenje i savet predsednika Ruske Federacije kako da se suprotstavi nasilju i agresiji Prištine, pošto je potpuno jasno da Albanci za svoju jednostrano proglašenu nezavisnost i delakoja iz toga proizlaze imaju široku podršku brojnih zapadnih zemalja, navodi se u saopštenju predsednikove Službe za saradnju s medijima.Ruska federacija snažno osuđuje nasilje nad srpskim narodom

Predsednik Putin rekao je predsedniku Vučiću da Ruska Federacija pomno prati događaje na KiM, da snažno osuđuje akcije Prištine i nasilje nad srpskim narodom.– Neopustivo je i za svaku osudu nasilničko ponašanje protiv visokih srpskih zvaničnika- rekao je predsednik Putin.
Predsednik Putin je istakao da Rusija jedino prihvata provođenje u delo rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i da samo ono što se odigrava u okvirima Rezolucije 1244 može imati međunarodno pravno dejstvo imeđunarodno pravni efekat. Rusija će podržati borbu Srbije za očuvanje teritorijalnog integriteta

Predsednik Putin je naglasio da je Srbija ključni partner Rusije na Balkanu, ali i u Evropi, i da će Ruska Federacija podržavati Republiku Srbiju i njenu borbu za očuvanje nezavisnosti i teritorijalnog integriteta.
Predsednik Putin je naglasio da je vestan pritisaka koji se vrše na predsednika Vučića i Srbiju, i da će, u skladu sa tim, preduzimati dalje mere i reagovati na vreme, i istakao da će dvojica predsednika ostati u kontaktu.

Na kraju razgovora obojica predsednika su izrazili nadu i očekivanje da će zdrav razum preovladati, kao i normalna, civilizovana politika i da će se svi politički konflikti rešavati mirnim putem, isiče se u saopštenju. 
Predsednik Putin je, takođe, ukazao na to da se ekonomski odnosi Republike Srbije i Ruske Federacije razvijaju na najbolji mogući način, uz rast od 23 posto u trgovinskoj razmeni, kao i da očekuje još značajniju saradnju i još veći priliv međusobnih investicija između dve zemlje.

Vučić i Putin dogovorili da budu u stalnom kontaktu
Predsednik Vučić iskoristi je i ovu priliku da čestita predsedniku Putinu na ubedljivoj pobedi na izborima u Ruskoj Federaciji i izrazio uverenje da će njegova pobeda doprineti unapređenju rusko-srpskih, ali i pravednijih odnosa u svetu.
Predsednik Aleksandar Vučić iskazao je izraze najdubljeg saučešća povodom užasne tragedije u Kemerovu i rekao da srpski narod zajedno sa ruskim danas žali ogroman broj žrtava, među kojima je i veliki broj dece.

Predsednik Vučić je saopštio predsedniku Putinu da Srbija neće učestvovati u sprovođenju bilo kakvih mera protiv Ruske federacije, te da neće proterivati ruske diplomate iz voje zemlje uprkos činjenici da su gotovo sve zemlje regiona u kojem se Srbija nalazi to već učinile. 
Predsednici Vučić i Putin dogovorili su da zbog ozbiljnosti sveukupne političke situacije budu u stalnom kontaktu. 

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI