PRODATO PRVO LETOVANJE ZA 2017 SEZONU

IAKO se narednog vikenda i zvanično završava ovogodišnja letnja sezona u Grčkoj, već je prodat prvi aranžman za odmor na Halkidikiju u junu 2017.

 

Prognoze da će zbog neizvesne sezone, naročito u Turskoj, propadati turističke agencije, nisu se ostvarile. Istina, zabeležen je pad turističkih putovanja od 10, a prometa od 20 odsto. Najveći pad zabeležila je već pomenuta Turska (sedam puta manje), ali je na grčka ostrva otišlo 20.000 turista više nego lane. To je osokolilo agencije da već zakupe i počnu da prodaju aranžmane za naredno leto.

– Nova sezona je dogovorena, ugovori su obnovljeni i cenovnik ćemo, kao i poslednje dve decenije, objaviti do 15. novembra – kaže Miloš Jovović, vlasnik “Travelenda”. – Još ne primamo uplate, ali ima ljudi koji insistiraju da rezervišu mesto za odmor. Prva rezervacija je stigla za Halkidiki, jer četvoročlana porodica insistira da ponovo ide u hotel “Aleksandar palas” 5*, u Uranopolisu, sa polaskom 16. juna.

Zanimljivo je da su mnoge agencije već objavile cenovnike, iako novogodišnji, a ni skijaški aranžmani još nisu prodati. Jedno od objašnjenja je da im je neophodan novac kako bi platile avans za apartmane i studija na severu Grčke.

– Mi ćemo tek u novembru objaviti aranžmane i ne verujem da će letovanje u Grčkoj narednog leta biti skuplje, iako su grčke gazde pokušale da podignu cene – kaže Mirko Milanović, vlasnik “Viva travela”. – Ogromna je ponuda aranžmana na tržištu i poskupljenje neće proći, pa će agencije morati da iz svog džepa pokriju razliku koju traže grčke gazde.

REZERVACIJE PREKO “BUKINGA” Vlasnici apartmana i studija u Grčkoj na sve moguće načine pokušavaju da izbegnu plaćanje poreza, a rezervacioni sajt “buking” je jedan. Turisti koji rezervišu preko “bukinga” kada stignu u Grčku smeštaj plaćaju u gotovini, pa su vlasnici lako izračunali da im se više isplati da rade 60 dana nego četiri meseca, kada daju apartman u fiksni zakup srpskim turističkim agencijama. Pored utaje poreza, oni skraćuju i sezonu čime se povećavaju cene u vanpansionskoj potrošnji.

Grčke gazde insistiraju na depozitu, jer je najavljena nova poreska politika. Pošto će vlasnici apartmana i studija morati da plaćaju veći porez, sada grozničavo traže način da to izbegnu, a najbolji način je plaćanje gotovinom. Pošto naše tržište ne trpi veće oscilacije cena, vlasnici agencija samo gotovinskim avansom mogu da se osiguraju. Zbog toga jedni drugima “kradu” kuće.

– Mi nećemo otvoriti prodaju aranžmana pre novembra, jer mnogima još nije izbledela boja od sunčanja – kaže Srđan Andrejević, vlasnik “Argusa”. – Potpisali smo ugovore, ali sačekaćemo da vidimo kako da rasporedimo sezonu. Grčka će, definitivno, i naredne godine biti broj jedan, jer je bila i pre dešavanja u arapskim zemljama. Šta će biti sa sezonom u Turskoj, Egiptu i Tunisu zavisi od geopolitičke situacije. Jedno je sigurno – našim turistima nedostaje Turska.

I drugi turistički radnici smatraju da će naredno leto biti mnogo aktuelnije za odmor u Turskoj, za razliku od ove sezone.

– Prve rezervacije su sporadično počele, ali prodaja počinje od novembra – kaže Milan Lainović, predsednik Upravnog odbora Nacionalne asocijacije turističkih agencija. – Oni koji ranije rezervišu putovanje imaju uvek privilegiju da biraju smeštaj i termin, postoje mnogobrojni popusti kao i mogućnost da aranžman plate u nekoliko rata. Za Grčku se očekuje da popusti na apartmane budu od 15 do 20 odsto, dok će za hotele biti od 20 do 40 odsto. Mnogo pogodnosti biće i za letovanje u Španiji i Italiji. S druge strane, najavljeno je i poskupljenje aranžmana za Grčku, i to od 15 do 30 odsto u odnosu na ovu sezonu.

ITALIJA

Od 1. novembra i “Viva travel” počinje da objavljuje aranžmane za naredno leto, a pustiće u prodaju i avionske programe.

– Biće i dosta novih odredišta – kaže Milanović iz “Viva travela”. – Italija ima veliki potencijal.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI