PROCURELO 10 NAJVECIH TAJNI CIA

Svoje tajne CIA čuva kao zmija noge, ali poneki neželjeni podatak čak i njima procuri u javnost. Deset najvećih tajni Centralne američke obaveštajne službe koje su prethodnih godina ugledale svetlost dana pokazuju da CIA nije birala način da realizuje ono što želi.

1) Operacija Nortvuds

Šezdesetih, SAD se pripremao za rat s Kubom, SAD je bila potrebna podrška javnosti. Plan je bio da CIA izvede napade na SAD za koje će optužiti Kubance, a uključivali su bombardovanje vojnih brodova i otmicu aviona.

CIA mučila zatvorenike

2) Operacija Spajalica

Oko 700 naučnika izvedeno je iz nacističke Nemačke nakon Drugog svetskog rata. CIA je tim potezom želela da poveća tehnološku i naučnu prednost SAD-a nad drugim zemljama, pa su te “ratne” naučnike zaposlili kod sebe. Oni su navodno postali američki građani, a pretpostavka je bila da ako ih ne uzmu SAD, to će učiniti Rusi. Navodno, upravo su oni doprineli napretku – na primer putovanju u svemir i razvoju LSD-a.

3) Operacija Neispravna oprema

CIA je navodno Sovjetskom Savezu prodala pokvarenu opremu, zbog koje je 1982. g. došlo do eksplozije cevovoda u sibirskom gasovodu. Šteta je procenjena na oko osam milijardi dolara.

Nemačko povlačenje

4) Operacija Mangosta

Ova operacija bila je usmerena protiv Fidela Kastra, a njome je Kenedi navodno želeo da svrgne komunističku vlast na Kubi. Tokom operacije, nameravali su da otruju ronilačko odelo Fidela kako bi se on razboleo, a možda i umro. Jedan od neobičnijih planova je bilo plasiranje lažnih fotografija Fidela na kojima bi bio nakaradno pretio, kako bi izgubio popularnost.

5) Operacija Ozvučena mačka

CIA je mačkama usadila mikrofone za prisluškivanje, a cilj je bio otkriti komunističke planove. Nažalost za CIA, mačka je poginula već na prvoj misiji, pre nego su došli do ikakvih informacija.

Fidel Kastro

6) Operacija Gold

CIA je 1950-ih izgradila tunel dugačak 450 metara kako bi hakovali telefonske linije štaba Sovjeta u Berlinu. Navodno je ruski KGB saznao za detalje operacije, pa su ih godinu dana namerno zavaravali lažnim informacijama.

7) Operacija Sukarno

Kako bi diskreditovali predsednika Indonezije tokom Hladnog rata, agenti CIA su uz pomoć čoveka koji jako liči na predsednika Sukarna i snimili porno-film sa njim u glavnoj ulozi.

Berlinski zid

8) Mučenje

CIA je ispitivala teroriste služeći se različitim nedozvoljenim tehnikama, uključujući potapanje, mučenje nesanicom, ali i nekim neobičnim tehnikama poput neprestanog puštanja pesme iz “Ulice Sezam”. Cilj je bio otkrivanje svih tehnika kojima se može “slomiti” čovek.

9) Operacija Mkultura

Kako bi pokušali da manipulišu ljudskim umovima, agenti CIA su potajno davali tablete LSD-a, a pokusni kunići nisu bili samo margilizovane društvene grupe, već i radnici u javnim ustanova. Navodno, to je rezultovalo s nekoliko smrti, ali i boljim poznavanjem delovanja LSD-a.

Mučenje zatvorenika u Gvantanmu

10) Operacija Nanda Devi

Godine 1955. CIA je na indijskoj planini Nanda Devi postavila neki oblik nuklearnog pogona koji je trebalo da presretne signale kineskih nuklearnih testiranja. Taj je pogon uništila je lavina, a opasni nuklearni ostaci nisu nikad pronađeni.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI