PRIZNANJE STEJT DEPARTMENTA: Nema dileme, CIA povezana sa drzavnim udarom u Turskoj!

Nekadašnji visoki funkcioner Stejt departmenta Lorens Vilkerson smatra da je CIA znala šta se dogodilo u Turskoj i jasno je da su SAD imale nešto u vezi sa pokušajem vojnog puča u Turskoj

Bivši šef kancelarije nekadašnjeg američkog državnog sekretara Kolina Pauela, Lorens Vilkerson, rekao je za Sputnjik da je nesumnjivo da su direktor CIA Džon Brenan i drugi znali šta se dogodilo u Turskoj.

Savršeno je jasno da smo mi imali nešto sa tim. Ili smo mi preko unutrašnjih kanala savetovali na uzdržanost, od toga što se dešava s vremena na vreme, ili smo, naprotiv, tome jako doprineli, ili nešto između – ocenio je Vilkerson.

Naveo je da SAD odavno koriste vojne pučeve kao standardni politički i vojni mehanizam za smenu problematičnih vlada onih zemalja koje se neprijateljski odnose prema američkim interesima.

Podsetio je da je za vreme predsedništva Ronalda Regana pod rukovodstvom CIA i njegovog direktora Bila Kejsija bilo je izvedeno 58 tajnih operacija.

Zato se na trenutak zamislite. O tome što se sada dešava vaša deca, vaši unuci će čitati kroz 25 godina, kao što sada čitaju o obaranju premijera Irana Muhameda Mosadika 1953. godine. Zar vam se u nekom trenutku ne može učiniti da se to dogodilo i u Karakasu i Kijevu ili u Ankari, Damasku i Bagdadu? – rekao je Vilkerson.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI