PREMIJERKA ANA BRNABIC U ALBANIJI

Predsedica Vlade Srbije Ana Brnabić doputovala je u Albaniju, gde će u Draču učestvovati na neformalom sastanku premijera država Zapadno Balkana
 

Domaćin ovog sastanka je prmijer Albanije Edi Rama, a prisustvuju mu premijeri Makedonije i Crne Gore, predsedavajući Saveta ministara BiH Denis vizdić i Kosova*.
Premijerka je svečano dočekana na aerodromu u Tirani, a sa njom je i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.
Pre početka formalnog dela sastanka Brnabić će prisustvovati prijemu dobrodošlice, koji će premijer Rama prirediti svojim gostima.

Skupu u Draču prisustvuju i evropski komesar za proširenje i politiku susedstva Johanes Han i potpredsednik potpredsednik Svetske banke za Evropu i Aziju Siril Miler.
Inače, iz Evropske komise su saopštili da će fokus sastanka biti jačanje implementacije obaveza preuzetih tokom samita EU – Zapadni Balkan, održanog u julu u Trstu, uz posebnu pažnju na sprovođenju akcionog plana za jačanje reginalne ekonomske integracije.

“Regionalni ekonomski prostor dogovoren na samitu u Trstu obezbediće nove mogućnosti za poslovanje i građane, ojačati privredni rast i doneti nova radna mesta.
Sledeći konkretnikoraci uključuju međusobno priznavanje profesinalnih kvalifikacija, identifikacija i uklanjanje prepreka koje ometaju trgovnu i invesicije u regionu, uspostavljanje regionalnog dijaloga o digitalnoj transformaciji i pokretanje pregovora o mehanizmu za rešavanje sporova”, kažu iz EK.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI