Premijer Vucic sa Klemensom Tenisom razgovarao o napretku projekta kompanije “Tenis” u Srbiji.

U delegaciji, pored premijera, su još ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i ekonomski savetnik predsednika Vlade Danilo Cicmil.Poseta je počela obilaskom dvorca u gradu Reda gde se nalazi sedište proizvodnje kompanije “Tenis”.

Podsetimo, projekat “Tenis” započet u decembru 2014. godine, da bi nekoliko meseci kasnije, 27. aprila 2015., bio potpisan memorandum o razumevanju izmedu kompanije “Tenis” i Republike Srbije koji opisuje projekat ulaganja u Republiku Srbiju.

Kompanija “Tenis” zainteresovana je za izgradnju do 20 tehnološki najsavremenijih farmi svinja u Srbiji. Svaka od farmi imaće kapacitet 2.500 krmača i isporučivaće 65.000 tovljenika godišnje.

Investicija po svakoj farmi iznosiće oko 21 milion evra, a za izgradnju svake farme potrebno je obezbediti oko 15 hektara građevinskog zemljišta i oko 3.000 hektara poljoprivrednog zemljišta za dugoročan zakup.

Zakon o poljoprivrednom zemljištu, koji je usvojen 29. decembra 2015. godine, daje pravni okvir za zakup poljoprivrednog zemljišta po osnovu investicije i omogućava implementaciju ovog projekta.

Vlada RS je takode usvojila i prateću Uredbu o uslovima, načinu i postupku za ostvarivanje prava prvenstva zakupa.

Predstavnici kompanije “Tenis” izneli su stav da je za započinjanje ovog projekta neophodno obezbediti lokacije za izgradnju minimum 10 farmi jer to garantuje isplativost ove investicije.

Premijer Vučić je nakon sastanka sa Klemensom Tenisom u Redi istakao:

– Prisustvo kompanije “Tenis” u Srbiji će promeniti kulturu poslovanja u našoj zemlji!

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI