POVECANJE PLATA I PENZIJA OD NOVE GODINE

Zarade u janom sektoru do Nove godine biće uvećane za 10 procenata, razmatra se mogućnost da vojska dobije i više! Penzioneri će pored povišice u novembru dobiti i jednokrtnu pomoć od po 6.000 dinara
 

Zaposleni u javnm sektoru dobiće oko Nove godine povišice zarada za deset odsto, dok će penzije biti uvećane za pet procenata, saznaje Informer od dobro obavešenih izvora u Vladi Srbije.Zahvaljujući ovoj povišici, učitelji u osnovnoj školi će umesto dosadašnjih 45.000 uskoro dobijati 49.500 dinara, dok će lekari opšte prakse, koji sada u proseku imaju 60.000 dinara, primati 6.000 dinara više (pogledajte tabelu).

Pomoć siromašnima
Razmišlja se d poljoprivredni penzioneri dobiju povišicu i veću od pet odsto, njihove penzije su najmanje
Informerov izvorVlada azmatra mogućnost da se plate u Vojsci Srbije povećaju i iznad deset odsto. Sa druge strane, izvesno je da će najstariji građani, pored većih penzija, u novembru dobiti jednokratnu pomoć od 6.000 dinara.

Realno povećanje

Prema rečima našeg sagovorika, uslovi za povećanje plata i penzija stvoreni su zbog poboljšanog stanja u državnoj kasi.– Već izvesno vreme se razmatra povećanje plata za one koji rade u javnom sektoru. Gotovo je izvesno da će ta povišica iznositi 10 odsto, ok se traži prostor da to uvećanje u Vojsci Srbije bude i koji procenat više. Sa druge strane, ima prostora da se penzije povećaju pet dsto, a najstariji građani će uz to u novembru dobiti i 6.000 dinara jednokratne pomoći. Ako se uzme u obzir da će prosečna penzija sa 23.830 dinara biti povećana na 25.000, to nije tako malo – navodi naš izvor.Kako kaže sgovornik Informera, postoji mogućnost i da se onima koji primaju poljoprivredne penzije one uvećaju za više od pet procenata.-Poljoprivredne penzije su zaista male i iznose u proseku oko 10.000 dinara. Za sada se razmišlja o tome da se njima odobri uvećanje z više od pet procenata. Sada se prave pažljive računice i nadamo se da će i taj predlog biti usvojen – ističe naš izvor.

Da se u Ministarstvu finansija priprema povećanje plata i penzija nagovestio je i sam ministar Dušan Vujović.– Do sada je moralo da se štedi, jer kada sam preuzeo kormilo u Ministarstvu finansija u julu 2014, bilo je projektovano da ćemo imati para za finansiranje budžeta za amo 78 dana. A, mi se trenutno nalazimo u daleko povoljnijoj poziciji, imamo 120 milijardi iznad plana, imamo suficit u skoro u sim mesecima, što su neverovatno dobri rezultati. Zato je izvesno da će biti povećanja plata i penzija. Pravimo računice koliko će to povećanje tačno iznositi – istakao je Vujović.

Stručnjaci kažu da je najavljeno povećanje plata i penzija dobra vest koja će zasigurno mnoge obradovati. Ekonomista Ljubodrag Savić kaže da je najava povećnja plata dokaz da je stanje u javnim finansijama dobro. Ovo je realno povećanje plata, odnosno, primanja u javnom sektoru biće većanego pre smanjenja. Zaposleni u javnom sektoru izdržali su mere štednje i sada će za to biti nagrađeni, a ekonomski gledano Srbija ide u veoma dobrom pravcu – kaže Savić.On dodaje da je posebno dobra vest što će i penzije biti povećane.

Pravimo računicu
Povećanja plata i penzija će sigurno biti. Pravimo računice koliko će ono tačno iznositi
Dušan Vujović, ministar finansija– Penzioneri su u dobu kada ne mogu da rade i ne mogu sebi da obezbede dodatne prihode. Oni svoj novac,osim na svakodnevne troškove, uglavnom moraju da troše na lekove. Svakako da će ih oduševiti i jednokratna pomoć koja nije mala, jer je njima novac preko potreban – naglašava Savić.

Svi zadovoljni

Milorad Antić iz Sindikata zaposlenih u prosveti kaže za Informer da su prosvetari odavno morali da dobiju veću zaradu, jer rade najodgovorniji i najteži posao u javnom sektoru.– Raditi sa decom i spremati ljude za život nije lako i smatram da bi plate za učitelje, nastavnike i profsore morale da budu bar pristojne. U sadašnjim okolnostima niko ne može da bude nezadovoljan i najmanjim povećanjem plate, pa su prosvetari prezadovoljni najavama da će i njihova primanja narasti – ističe Antić.Veće plate u javnom sektoru pohvalili su i u policajci. Miloš Jelenković, predsednik Nezavisnog policijskog sindikata Srbije, kaže da primanja u policiji treba da budu onolka koliku bezbednost želimo na ulicama.– Svako povećanje plate u javnom sektoru je dobrodošlo. Ovaj potez unaprediće status policije, čiji je učinak veoma važan za bezbednost građana i za naše društvo. Veoma je bitno da pripadnici policije budu zadovoljni svojom zaradom – smatra Jelenković.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI