POVECANE NAKNADE ZA PRVO DRUGO TRECE DETE

Majke će za prvo rođeno dete umesto 39.345 od sledeće godne dobijati jednokratno 100.000 dinara, ali će ih od tog novca i dalje deliti čak DEVET dokumenata. Porodici koja ima najmanje troje školaraca sleduju besplatni udžbenici za treće i svako nardno dete
 

Majke u Srbiji od sledeće godine dobijaće jednoratnu pomoć za prvo dete od čak 100.000 dinara, umesto sadašnjih 39.345, predviđa Nacrt zakona o finansijskoj podršci porodici! Novi propis predviđa i neznatna povećanja za drugo, treće i četvrto dete, li i proširenje korisnika na još neke kategorije kao što su majke iz poljoprivrednih gazdinstava ili strankinje koje su rodile u Srbiji.

Podsticaj i podrška
Ove mere pružiće podršku parovima sa decom, ali i podsticaj onima koji tek planiraju porodicu
Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfeljaProblem je što će ih od tog novca, barem prema sadašnjim propisima, deliti čak DEVET različitih dokumenata koe će morati da podnesu u zahtevu Ministarstvu rada (pogledajte okvir).
Inače, ovo je samo jedna u nizu mera Vlade Srbije koje će biti donete za podsticaj rađanja, pošto je i Ministarstvo prosvete odlučilo da porodice sa troje ili više školaraca imaju pravo na besplatne udžbenike.

Veća briga

U Ministarstvu z rad i socijalna pitanja kažu da je suština Nacrta zakona o finansijskoj podršci porodici izjednačavanje majki iz poljoprivrednih gazdinstava sa onima koje su u radnom odnosu, kao i značajno uvećanje pomoći za prvo dete.Do sada je država majkama za prvo dete uplaćivala jednokratnu pomoć od 39.345 dinara, a taj iznos će se drastično povećati i iznosiće čak 100.000 dinara. Neznatna uvećanja naknada biće i za drugo, treće i četvrto dete u 24 mesečne rate. Uz to dodajemo i novine da će pravo na ovu pomoć imati i majka koja je strani državljanin, pod uslovom da je dete rođeno u našoj zemlji, ali i očevi ukolko je majka deteta strani državljanin. Pravo će imati i majke iz poljoprivrednih gazdinstava, one koje imaju ugovor o delu, ugovor o obavljanju privremenih i povremenih poslova, ali i one koje su u trenutku rađanja bez posla. Još nije odlučeno da li će pravo na dodatak imati sve majke, bez obzira na materijalni status – otkrivaju u resornom ministrstvu.

Šta je sve potrebno za pravo na roditeljski dodatak

1. originalni izvod iz Matične knjige rođenih za svu decu
2. fotokopije prijava prebivališta za decu
3. originalno uverenje o državljanstvu Republike Srbije za majku
4. fotokopije lične karte (original na uvid i očitavanje)
5. fotokopije overene zdravstvene knjižice majke
6. kopija izvoda iz matične knjige venčanih, ukoliko ste venčani
7. fotokopije kartice tekućeg računa kod Poštanske štedionice
(korisnicima koji nemaju otvoren tekući račun službenim putem biće otvoren)
8. uverenja Centra za socijalni rad po mestu stanovanja da majka ispunjava sve uslove
9. formular, koji se može uzeti u Gradskoj upravi za socijalnu i dečju zaštitu

Ministarka bez portfelja zadužena za populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović kaže za Informer da je cilj izmene propisa poboljšanje materjalnog položaja porodica sa decom, ali i poseban podsticaj i podrška parovima da se ostvare kao roditelji. Tekst nacrta uskoro se šalje Vladi na razmatranje, a zatim iskupštini na usvajanje. Prema našim očekivanjima, novi zakon trebalo bi da bude usvojen u toku ove godine. Za cilj ima da porodicama sa dvoje i više dece pruži jaču finansijsku stabilnost i omogući što kalitetniji život. A sve one buduće roditelje koji tek razmišljaju o prinovi motiviše na stvaranje porodice – smatra Đukić Dejanović.

Pomoć u školi

Pored povećanih novčanih naknada za roditeljski dodatak i brojne beneficije koje novi nacrt zakona donosi, od ove godine država je odlučila i da svaka porodica sa troje ili više dece ima pravo na besplatne udžbenike. Jedini uslov je, predviđa zakon, da dva starija deteta još uvek idu u školu, a pravo na esplatne udžbenike stiče treće i svako naredno dete! Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da su za novu školsku godinu besplatni udžbenici obezbđeni za više od 86.000 porodica.– Tokom aprila ove godine prikupljani su podaci i na osnovu rezultata sprovedena je javna nabavka. Prošle godine besplatne udžbenike dobilo je oko 126.000 učenika, a sada se očekuje znatno veći broj. Jer svako dete koje je rođeno kao treće, četvrto ili svako nredno u porodici, bez obzira na materijalni status, imaće automatski obezbeđene besplatne knjige u školi – istakao je ministar Šarčević.

Umesto povraćaja PDV, jednokratnih 5.000 dinara

Prema novom zakonu više se neće isplaćivati povraćaj PDV-a na bebi opremu već će roditelji primati paušal u iznosu od 5.000 dinara! On će se isplaćivati uz jednokratni iznos roditeljskog odatka i prvu njegovu isplatu za drugo, treće i četvrto dete.
– Za njegovo ostvarivanje neće biti potrebno ispunjavanje dodatnih uslova vezanih za prihode porodice i skupljanje računa u dve godine. Ostvariće se za svako dete za koje je ostvaren roditeljski dodatak. Do predloženog iznosa se došlo deljenjem dosadašnjeg iznosa od 300.000, koji je izdvajan za PDV na prosečan broj korisnika rodteljskog dodatka – objašnjavaju u Ministarstvu za rad i socijalna pitanja.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI