POREZNICI NATERALI MIŠKOVIĆA DA PLATI 120 MILIONA

POREZNICI NATERALI MIŠKOVIĆA DA PLATI 120 MILIONA: Evo kako je tajkun uhvaćen u novom pokušaju da prevari državu!
Poreska uprava utvrdila da je firma ‘Delta ril estejt’ Miroslava Miškovića 2010. godine sakrila vlasništvo u TP ‘Banovo brdo’ i tako izbegla porez od 57.691.870,70 dinara… Mišković, za kaznu, iskeširao čak 62.812.677,09 dinara kamate

Poreska uprava je naterala Miroslava Miškovića, gazdu ‘Delte’ kome se sudi za pljačku putarskih firmi i milionsku utaju poreza, da plati čak 120.504.547 dinara za porez koji je sakrio još davne 2010. godine, ekskluzivno otkriva nas portal.

Miškovi ljudi hapšeni zbog TP “Banovo brdo”

Podsetimo, u policijskoj akciji “Rezač” 26. decembra 2015. godine, u kojoj je uhapšeno ukupno 80 ljudi, privedena je i predsednica UO “Delta investmenta” Radmila Spasić i bivši direktor “Delta brokera” Predrag Filipović, zbog sumnje da su sa šestoro saučesnika umešani u otimanje milionski vredne imovine Trgovinskog preduzeća “Banovo brdo”.
Na preprodaji ove imovine, prema navodima iz krivične prijave, Miškovićeve firme su nezakonito zgrnule čak 22,5 miliona evra!

Poreznici su, naime, utvrdili da je Miškovićeva firma “Delta ril estejt” pre šest godina prikrila vlasništvo u Trgovinskom preduzeću “Banovo brdo” i tako izbegla da plati porez od 57.691.870,70 dinara. Na ovu sumu je dodata i kamata od 62.812.677,09 dinara.

Stručnjaci Poreske uprave su otkrili i da je Mišković ovu malverzaciju pre šest godina izveo lažnim ugovorima i falsifikovanjem finansijskih izveštaja! Dokazi o tome su predati nadležnom tužilaštvu, koje sada gazdu “Delte” može i krivično da goni.

Simulovani posao

Dokumentacija do koje smo došli pokazuje da su Mišković i njegovi bliski saradnici 2007. godine sa izvesnim Jovicom Đurićem dogovorili privatizaciju TP “Banovo brdo” (Đurić je inače zbog te privatizacije bio hapšen u akciji “Rezač” u decembru 2015. godine, prim. aut.).

Prema dogovoru, Đurić je privatizovao preduzeće, a onda odmah celokupnu imovinu prebacio na kiparsku firmu “Gigavin” i prepustio je Miškoviću. Zauzvrat, tajkun je trebalo da mu ustupi dve zgrade “Delta Maksija” i “C marketa” u Beogradu. Mišković, međutim, u knjigama nije evidentirao ovaj dil, već je tvrdio da mu Đurić duguje novac za zgrade.

Tako je biznismen zapravo sakrio sticanje vlasništva u TP “Banovo brdo” i nije platio porez, što su poreznici utvrdili 14. aprila 2016. godine (pogledajte faksimil).

Utvrđen je simulovani pravni posao kojim se želi stvoriti uverenje da se radi o prodaji nepokretnosti, a prikriva se plaćanje udela, odnosno istupanje Jovice Đurića iz projekta privatizacije TP “Banovo brdo” u cilju izbegavanja plaćanja poreza po odbitku, piše u dokumentaciji koju posedujemo.

Darko Cvetanović
CRNO NA BELO Rešenje Poreske uprave koje dokazuje da Mišković 2010. godine nije platio porez

U “Delti” juče nisu želeli da komentarišu naša saznanja. S druge strane, Jovica Đurić kaže za nas portal da je s Miškovićem ušao u posao, posle čega ga je tajkun “prevario”.

Ne znam kako ste došli do ovih informacija, ali one su tačne. Kad sam video da s Miškovićem “ljubav ne cveta”, želeo sam da izađem iz posla. Zato sam 3. decembra 2010. godine sve akcije u firmi na Kipru ustupio Miškoviću. Tad smo napravili ugovor da ću zauzvrat dobiti dve poslovne zgrade. Međutim, oni to nisu uknjižili, već su upisali da im dugujem novac za zgrade! Godinama su u knjigama prikazivali da nemaju firmu “Gigavin” na Kipru kako bi sakrili vlasništvo u TP “Banovo brdo”. Kad su mi poreznici pokucali na vrata, shvatio sam pozadinu priče i laži u koje su se upleli. Otišao sam u policiju i predao im svu dokumentaciju – ističe Đurić.

Nema nedodirljivih

Danilo Šuković, bivši član Saveta za borbu protiv korupcije, ocenjuje da institucije moraju da utvrde da li je sve u ovom poslu bilo legalno.

Darko Cvetanović

Svaki ugovoreni posao, ne samo kod nas već i u svetu, mora da bude transparentan. Pravila moraju da važe za sve, i za Svetog Petra i za Miškovića. Nije dobro kad neko kupuje TP “Banovo brdo”, zauzvrat dobija dve zgrade, a niko nema uvid u ugovore. Najveći problem je to što država slabo kontroliše… – zaključuje Šuković.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI