POCINJE HAOS ! Pobeda Trampa obara indekse na berzama, vrednost dolara i cene nafte!

Pobeda kandidata republikanaca Donalda Trampa za pobedu na predsedničkim izbima danas je uzdrmala svetske berze, s velikim padom vrednosti akcija usled panike investitora zbog neizvestnosti u finansijskom sektoru, imigraciji i geopolitičkih tenzija

U jednom trenutku, indeksi Dau fjučers opali su za više od četiri odsto, dok je japnski najveći indeks naglo pao za više od 6,1 odsto, što je najveći pad u proteklih nekoliko godina.

Tramp je tokom izborne kampanje pretio da će poništiti trgovinske sporazume kao što je Severnoamerički sporazum o slobodnoj trgovini i da će u velikoj meri ograničiti imigraciju u SAD i izgraditi zid na granici s Meksikom.

Nepostojanje jasne politike ostavilo je mnoge širom sveta zabrinute za budući pravac kretanja američke ekonomije.

Cene akcija su počele da padaju čim je Tramp dobio prvo vodjstvo tokom preborojavanja glasova.

Dau fjučers danas je niži za 3,7 odsto, ili 679 poena, dok je fjučers Standard end Pur pao za 4,4 odsto.

Trampovi govori o trgovini izazvali su i veliku zabrinutost u Aziji što se odrazilo i na berzama na tom kontinentu.

Japanski Nikei 225 je bio niži za 5,4 odsto, hongkongški Hang Seng za 2,7 odsto, a južnokorejski Kospi za 2,4 odsto. Šangajski kompozitni indeks pa je za 0,2 odsto.

Izbori u SAD uzdrmali su i svetske valute, pa tako dolar sada vredi 101,22 jena, a evro je ojačao i sada je 1,1233 dolara. Vrednost meksičkog pesosa opala je za 11,5 odsto, na 20,73 pesosa za dolar.

Cena zlata porasla je za 3,7 odsto.

Američka sirova nafta pojefitnila je za 2,7 odsto, na 43,74 dolara po barelu, a nafta brent je opala za 2,4 odsto, na 44,96 dolara po barelu.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI