POBEDA VUCICA: STVARA SE JEDINSTVENO TRZISTE U REGIONU

Na samitu lidera Zapadnog Balkana u Trstu biće potisan Ugovor o transportnoj zajdnici, posle čega će sve zemlje u tom regionu imati jedinstveno tržšte kada je reč o transportu. Ekonomisti iz regiona smatraju da je ovo prvi korak ka stvaranju Balkanske carinske unije za koju se već nekoliko meseci zalaže presednik Srbije Aleksandar Vučić
CARINSKA UNIJA

Ministarka građevinarstva, saobraćaa i infrastrukture Zorana Mihajlović povrdila je da će u Trstu biti potpisan taj sporazum. Ona je objasnila da je to velia stvar za Srbiju, koja se graniči sa velikim brojem zemalja.Srbija povezivanje ostvaruje koridorima 10 i 11, železničkom prugom prema Mađarskoj, autoputem Niš- Merdare- Priština. Beograd je u transpornu infrastrukturu uložio gotovo 16 milijardi evra

Ona je navela da to povezivanje Srbija ostvaruje koridorima 10 i 11, železničkom prugom prema Mađarskoj, autoputem Niš- Merdare- Priština, kao i da je u u transportnu infrastrukturu Beograd uložio gotovo 16 milijardi evra.
Svaki izgrađeni put donosi nove investicije, nova radna mesta. Kao što smo pre desetak godina potpisali jedinstveno tržište električne energije, tako ćemo imati sada jedinstveno tržište transporta – pojasnila je ministarka, istakavši da će Srbija da insistira da tome da na granicama nema zastoja i da roba i putnici ne čekaju.Pripreme za veliki samit zapadnog Balkana i Evropsk unije, koji se 12. jula održava u Trstu, u finišu su. Očekuju se desetine zvaničnika oba bloka, na stolu su stotine miliona evra vredni projekti i desetine miliona evra bespovratne pomoći EU za njiovu realizaciju.

U Trst će doputvati i kancelarka Angela Merkel, kako bi u ie EU zajedno sa kolegom iz Italije poazali zemljma u regionu da Brisel račn na njih.Sastaće se šefovi država i vlada Balkna i država EU te će biti ministarskih susreta na nivou privrede i trgovine, transporta i diplomatijeОсим Ugovora o transportnoj zajednici biće snvana  i Sekretarijat Privredne komore Zapadnog Balkana, koji će doneti snažniji ekonomski rast i razvoj regionaEkonomisti iz regiona smatraju da je ovo prvi korak ka stvaranju Balkanske cariske unije za koju se već nekoliko meseci zalaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić.Podsetimo, Balkansku carinsku uniju (BCU), koju bi čiilo pet zemalja i imala bi tržište veće od 20 miliona ljudi.

Osim toga, ona bi pomogla održaanju regionalnog mira i stabilnosti, a region bi bio mnogo interesantniji i stranim investitorima zbog postignute stabilnosti i kidanja carinskih barijera.Ambasador Italije u Beogradu Đuzepe Manco uveren je da će na predstojećem Samitu lidera zemalja Zapadnog Balkana biti donete važne odluke koje će da podstknu integracije u regionu na političkom i na ekonomskom nivou, što bi, primećuje, građanima omogućilo da lakše putuju i trguju.
Te su odluke potrebne, smatra Đuzepe Manco, da bi se odredili konkrtni prioriteti u regionu, poput dugo očekivanog Ugovora o transportoj zajednici i osnivanja Sekretarijata Privredne komore Zapadnog Balkana, koji će doneti snažnji ekonomski rast i razvoj regiona.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI