POBEDA VUCICA! IZBORI NA KiM Ubedljiva pobeda Srpske liste i Aleksandra Vučića

Srpska lista ubedljivo je pobedila na danas održanim lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji! Kako Informer saznaje Srpska lista koju podržava predsednik Aleksandar Vučić i Vlada Srbije u četiri opštine na severu Kosova osvojila je 90 odsto glasova. U Gračanici Srpska lista vodi u odnosu na druge liste u srazmeri 7 prema 1
 

21:13 – Stigli su i trubači.

21:10 –  Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da je pobedila ujedinjena Srbija.

– Ova pobeda je velika odgovornost. Ova naša sloga treba da preraste u našu snagu. nikada nećemo odustati od toga da ostanemo ovde. Srbija će čvršće nego ikada biti uz srpski narod na kosovu i Metohiji- rekao je Đurić.  

21: 07 – “Narod na KiM je pokazao da je složan. Nastavljamo da radimo u interesu našeg naroda” poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

– Aco Srbine – skandirali su okupljeni.

Okupljenima se obratio i Goran Rakić, koji je rekao:

– Idemo u drugi krug, ali za četiri godine. 

– Ovo je je jasan pokazatelj koliko narod veruje Srbiji, a ne veruje prodavcima magle. Pobedili smo u svih deset opština sa srpskom većinom. Ubedljiva pobeda sa više od 80 odsto podrške. – dodao je Rakić. 

21:05 – Marko Đurić pozvao je telefonom predsednika Srbije Aleksandra Vučića i pustio ga na megafon.

21:03 – Slavlje ispred prostorija Srpske liste je počelo. Otvoren je šampanjac. Upriličen je vatromet.

21:00 –  Izlaznost birača na današnjim lokalnim izborima u srpskim opštinama na Kosovu i Metohiji veća je u većini opština nego na parlamentarnim izborima, održanim u junu, ukazuju podaci Izbornog štaba Srpske liste.

U Leposaviću glasalo je 8.015 glasača, odnosno izlaznost je iznosila 45,16 odsto, dok je u junu bila 44,60 procenata.U Kosovskoj Mitrovici glasalo je 8.397 birača, to jest izlaznost je bila 38,52 odsto, a u junu je bila 32,48 procenata.

Izlaznost u Zubinom Potoku danas je iznosila 40,49 odsto, a na junskim izborima bila je 65,66 odsto, u Zvečanu 47,47 odsto (43,85), Gračanici 40,05 odsto (43,13), Štrpcu 55,76 odsto (63,15), Klokotu 63,23 odsto (49,59), Partešu 56,46 (52,66), Ranilugu 55,22 odsto (53,54) i Novom Brdu 53,82 (26,00).

20: 53 – Sve je više građana ispred prostorija Srpske liste. Odjekuju petarde…

20: 36 – Počelo je okupljanje simpatizera Srpske liste ispred prostorija ove stranke u centru severnog dela Kosovske Mitrovice.  Očekuje se obraćanje Gorana Rakića. Ispred Srpske liste došli su svi stranački funkcioneri.

20: 05  – Srpska lista ubedljivo je pobedila na danas održanim lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji! Kako Informer saznaje Srpska lista koju podržava predsednik Aleksandar Vučić i Vlada Srbije u četiri opštine na severu Kosova, Severnoj Kosovskoj Mmitrovici, Leposaviću, Zubinom potoku i  Zvečanu  osvojila je 90 odsto glasova. U Gračanici srpska lista vodi u odnosu na druge liste u srazmeri 7 prema 1. 

20:01 –  Lider Srpske liste i kandidat za gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić, prema informacijama iz Izbornog štaba te liste, odneo je pobedu na današnjim lokalnim izborima.

Rakić, kako je rečeno, prema aktuelnim preliminarnim rezultatima ubedljivo je pobedio u trci za gradonačelnika severne kosovske Mitrovice.

Konferencija za štampu, na kojoj će Srpska lista saopštiti rezultate, biće, kako je najavljeno, održana oko 21 čas.

19:31 – Glasačko pravo na KIM na lokalnim izborima koji su danas održani iskoristilo je 43,99 odsto građana. U četiri srpske opštine na severu Kosova i Metohije glasalo je 45,41 odsto upisanih birača.

U severnom delu Kosovske Mitrovice na birališta je izašlo 41,06 odsto punoletnih građana. U Zvečanu glasalo je 46,24, u Zubinom Potoku 46,39 a u Leposaviću 47,96 odsto birača. 

19: 07 -Biračka mesta na lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji zatvorena su večeras u 19 časova.

Pravo da glasaju imaju još samo oni koji se trenutno na biračkim mestima nalaze.

A.G.

U severnom delu Kosovske Mitrovice biračka mesta su zatvorena.

Prema rezultatima koji se mogu naći na sajtu CIK, nešto pre 19 časova, izlaznost na KiM je blizu 44 odsto.
Pravo glasa imalo je 1.890.952 upisana.

18:19 –  Dva člana biračkog odbora u Klokotu puštena su nakon što ih je privela kosovska policija.
Kako javlja RTK2, predsedavajućeg na tom biračkom mestu Miloša Perića i člana biračkog odbora Nebojšu Lazića privela je kosovska policija nakon nesporazuma.

Perić je prvi pušten, a nešto kasnije i Lazić.Kako je ranije rečeno, dva člana biračkog odbora u Klokotu privedena su, a jedan od njih je iz Srpske liste, predsednik biračkog odbora, koji je pokušao da zaštiti biračku kutiju od napada predstavnika jedne od građanskih inicijativa.

16:50 – Na lokalnim izborima u opštini Kamenica do 15 časova svoju građansku dužnost obavilo je oko   32,67% upisanih birača. 

U biračkom centru u Domu kulture u Kamenici glasa se na dva biračka mesta i tu je upisano 1100 birača. Na tom biračkom mestu uglavnom glasaju Srbi i Romi.

Inače, na teritoriji cele opštine  otvoreno je 28 glasačkih centara, a glasa se na 56 biračkih mesta. Pravo glasa u Kamenici ima 38.013 birača.

16:30 – U Ranilugu, jednoj od najvećih opština u Kosovskom Pomoravlju gde žive Srbi, do 15 sati glasalo je 40 odsto upisanih birača. 

Menadžer izborne komisije na biračkom mestu u Ranilugu Branislav Stanković izjavio je Tanjugu da glasanje protiče bez ikakvih problema.

– Do 15 sati na dva glasačka mesta u Ranilugu, od ukupno 1.458 upisanih birača glasalo je njih 588. U odnosu na prethodne izbore izlaznost je skoro ista i sve protiče bez problema – rekao je Stanković.

I u ostalim opštinama u Kosovskom Pomoravlju do 15 sati odziv je između 40 i 50 odsto od ukupnog broja upisanih birača.

15.53 –  Zaustavljanje raseljenih Srba na administrativnim prelazima sa Kosovom u Srpskoj listi tumače kao “akciju Prištine da se interno raseljenim licima zabrani da glasaju na Kosovu i Metohiji”.

Ova lista poručila je da neće prihvatiti rezultate izbora ukoliko uslovi za glasanje ne budu bili regularni.

A.G.

– Ovim Priština pruža direktnu podršku onim ”kvazisrpskim” strankama kojima ne odgovara da se interno raseljena lica, koristeći svoje pravo, izjasne za čvrste instucionalne veze Srba sa KiM sa državom Srbijom”, saopštila je Srpska lista.

15.40 – Zamenik komandira kosovske policije za sever Kosova Besim Hoti rekao je Informeru da su u autobusu kragujevačkih tablica, koji je danas u podne zaustavljen na Jarinju, pronađene dve bombe i dva detonatora.

– Detaljno smo pretresli autobus i pronašli dve bombe i dva električna detonatora. Bombe su deaktivirale specijalne jedinice. Privedena su tri lica, vozač i vođe puta koji će biti saslušani – rekao je Hoti i dodao da još nije utvrđeno da li se radi o redovnoj liniji.

Kako Informer saznaje, autobus je prešao preko administrativnog prelaza Jarinje a zaustavljen je odmah pored prelaza sa kosovske strane. U njemu je bilo pedeset putnika koji su odmah evakuisani. Saobraćaj, koji je tri sata bio u prekidu, nakon uklanjanja bombi je normalizovan.

15.28 – Prema podacima Centralne izborne komisije Kosova, na KIM je do 15 sati glasalo 29,4 odsto upisanih birača, ili 480.457 građana od 1.890.952 koliko se nalazi u biračkom spisku. U četiri srpske opštine na severu Kosova glasalo je 32,05 odsto građana.

U severnom delu Kosovske Mitrovice glasačko pravo iskoristilo je 27,45, u Zvečanu 32,61, Zubinom Potoku 29,58 a u Leposaviću 38,57 odsto građana sa pravom glasa.

14.10 – U Klokotu su dva člana biračkog odbora privedena. Jedan od njih je predsednik biračkog odbora koji je predstavnik Srpske liste. On je pokušao da zaštiti biračku kutiju od predstavnika jedne od lista.

13.54 – Zamenik komandira kosovske policije za sever Besim Hoti rekao je za Informer da je na prelazu Jarinje zaustavljen autobus kragujevačkih tablica zbog sumnje da se u njemu nalazi eksplozivna naprava! U autobusu se nalazilo 50 putnika koji su evakuisani! Putni pravac ka Jarinju je zatvoren.

– Evakuisali smo sve putnike, obezbedili lice mesta i pozvali smo jedinice koje su stručne za to i koje se bave proverom eksplozivnih naprava. Sve još uvek proveravamo – rekao je Hoti.

On je dodao da je put ka Jarinju za sada zatvoren, ali čim bude završen uviđaj, očekuje se normalizacija saobraćaja. 

13.35 – Kosovsko tužilaštvo saopštilo je da su do 13 sati uhapšene tri osobe zbog narušavanja regularnosti na lokalnim izborima na KIM.

Dve osobe u Prištini privedene su zbog sumnje da su davale mito dok je jedno lice u južnom delu Kosovske Mitrovice privedeno zbog uništavanja glasačkog materijača.

12.55 – Na administrativnom prelazu Bela Zemlja – Končulj kosovska policija zaustavila je dva autobusa iz Niša u kojima su bila raseljena lica iz Srbije koja su putovala u opštinu Novo Brdo.

Kosovska policija ne dozvoljava ulazak dva autobusa niških registarskih oznaka, jer nemaju kosovsku licencu za prevoz putnika i zeleni karton. Na ovaj način, policija je građanima onemogućila da iskoriste svoje glasačko pravo.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI