Plan posete Vucica Hrvatskoj

Hrvatska predsednica i predsednik Srbije, kao i delegacije u njihooj pratnji razgovaraće o nestalima koji su humanitrno, a ne političko pitanje, piše zagrebački Večernji list

 

Večernji list potom opisuje detalje posete predsednika Srbije i njegove planirane susrete s predstavnicima hrvatskih vlasti.Vučić će u ponedeljak sa svojim izaslanstvom sleteti u prepodnevnim satima na aerodrom dr. Franjo Tuđman, dok će svečani doček biti organizovan na Pantovčaku. Nakon dolaska dvoje predsednika održaće sastanak u četiri oka, a potom će se sastati izaslanstva, nakon čega će predsednici dati izjave za medije. Posle toga je predviđen odlazak učića na sastanak spredsednikom hrvatske Vlade Andrejom Plenkovićem. Potom će samo preći iz Banskih dvora u zgradu Hrvatskog Sabora gde će razgovarati sa predsednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem.

U ranim poslepodnevnim satima predsednk Vučić će opet zajedno s predsednicom Grabar-Kitarović otići u Hrvatsku privrednu komoru gde će biti održan zajednički forum. Iz Srbije, kako saznaje Večernji list, dolazi delegacija od trideset predstavnika ključnih srpskih firmi koje su zainteresovane za saradnju s hrvatskim kompanijama, a rvatsku će predstavljati predstavnici petnaestak firmi. Govore će održati dvoje predsednika kao i predsednici komora Burilović i Čadež.

Tanjug

Ali tu neće biti kraj aktivnostima predsednika Srbije. Iza toga Vučić će posetiti Mitropoliju SPC u Zagrebu i održati sastanak s mladim predstavnicima srpske zajednie.  Na kraju dana predsednica će organizovati svečanu večeru za izaslanstva i zvanice.

Drugog dana službene poseta Hrvatskoj, predjednik Vučić posetiće i obići srpsku zajednicu u opštini Gvozd u Vrginmostu, a predviđeno je i da im preda poklone. Reč je o raznoj opremi za školu. Planirana je i poseta dvema tamošnjim porodicam, te razgovor s ljudima iz srpske zajednice.
Posle obilaska terena Vučić se vraća u Zagreb gde će u KDLisinski biti održana velika skupština Srpskog narodnog vijeća na čije je održavanje pozvan i celi državni vrh Hrvatske. Vučića će službeno ispratiti prema aerodromu. Zanimljivo je da će na predlog hrvatske strane u delegacijama biti predstavnik Srba u Hrvatskoj, Milorad Pupovac, a da će u sastavu beogradske delegacije biti predstavnik Hrvata u Srbiji – Tomislav Žigmanov.

Hrvatska predsednica i predsednik Srbije, kao i izaslanstva (a u hrvatskom će biti potpredsednica Vlade i ministarka spljnih poslova poslova Marija Pejčinović Burić), razgovaraće o nestalima koji su humanitarno, a ne političko pitanje. Govoriće se o usaglašenim brojkama nestalih Hrvata i Srba koji su državljani Hrvatske (kojih je napopisu 1945) te državljana Srbije (150). 

Na razgovorima će učestvovatii predstavnici udruženja nestalih – s hrvatske strane gospođa Alvir, a iz Srbije gospođe Šajatović i Đukić. Jedna od tema razgovora biće i politička zastupljenost Hrvata  Vojvodini i na nivou cele Srbije. Predsednici će razgovarati i o graničnim pitanjima kao i o saradnji oko političke stabilnosti na celom prostoru jugoistoka Evrope, piše Večernji list.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI