PINDJUR

Pišem recept za pindjur a moj suprug ide kroz kuću i peva “hej mala, malena, šta si u pindjur stavila, hej mala, malena….” Pindjur je vrsta ajvara ili kako se ovde kaže da dva brata pindjur i ajvar. Pindjur se pravi mnogo brže i lakše nego ajvar a sa ukusom ni malo ne zaostaje ajvarom.

pindjur

Sastojci za 4 tegle:

  • 6 kg očišćene paprike roge
  • 2,5 kg paradajza
  • 40 gr soli
  • 100 gr šećera
  • 100 ml ulja
  • 5 ljutih papričica ( ko voli ljuto )
  • pola glavice belog luka
  • 1/2 konzervansa

Priprema:

Pošto papriku očistite sameljite je.

Sameljite i paradajz i ljutu papriku.

Stavite u široku šerpu na šporet da se kuva uz mešanje.

Kuvajte 2h na laganoj vatri. Dodajte so i šećer i promešajte.

Posle 2h stavite u posebno lonče ulje da se zagreje, da bude vrelo, da zacrvči, pa sa njim prelijte smesu u šerpi.

Zatim dodajte sitno iseckan ili samleven beli luk.

Kuvajte još 1h.

Trebalo bi da je gotovo i da je pindjur dovoljno gust tad. stavite konzervans i izmešajte.

Tegle operite pa sterilizujte u rerni i napunite ih, pa zatvorite celofanom i gumicama ili celofanom i poklopcima.

Ostavite na tamno i suvo mesto.

==========================================================================

PINDJUR SA PLAVIM PATLIDZANOM

Svake godine osim ajvara i pindjura od paprike i paradajza pravimo i ovaj sa plavim patlidžanom. Skoro da ni nema nikakve razlike, jedino je ajvar malo uprženiji, ali oko ovog nema toliko posla a veoma je ukusan.

pindjur sa plavim patlidzanom
Sastojci:
7 kg paprike roge
2,6 kg plavog patlidžana
3 kg paradajza
60 gr soli
110 gr šećera
200 ml ulja
3 kašike sušenog peršunovog lista
1 glavica belog luka
1 konzervans

Prirpema:
Na mašini za meso ili blenderu samleti papriku, paradajz, patlidžan ( koji ste prethodno očistili ) i beli luk. (slika )
Sve staviti u jednu veliku šerpu i na srednju vatru da se kuva.
Kuvati tako 2h.
Posle 2h staviti so i šećer.
Potrebno je kad provri povremeno mešati ali kako se bude zgušnjavalo mešati sve češće.
Pazite i da vam vatra ne bude prejaka pa da ne zagori.
Posle stavljanja šećera i soli stavite i konzervans i peršunov list.
Stavite ulje da se zagreje, da zacvrči, pa ga istresajte i mešajte istovremeno, najbolje da vam u tome neko pomogne.
Nakon tog vremena kuvajte još 1h.
Konzervans će se ukuvati u tih sat vremena.
Zagrejte tegle u rerni pa sipajte vruću smesu u njih i zatvarajte.
Čuvajte na suvom i tamnom mestu.

pindjur sa plavim patlidzanom

Najpoplarnije
Facebook Comments
Share