PATRIOT PUKAO SVI TRAZE S-400

Zahtevi za ruskim protivvazdušnim raketnim kompleksima S-400 “Trijumf” su toliko brojni da čak i predstavnik kompanije proizvođača “koketljivo” izjavljuje: “Mogućnosti proizvodnje tih sistema nisu neograničene“, piše nemački list “Zidojče cajtung”
 

Nemački lispodseća da je pre pola godine objavljeno saopštenje o prodaji S-400 Kini. Pre toga se Rusija o isporukama sistema dogovorila sa Indijom, “koja se naoružava”. Prošle nedelje zaključena su još dva velika ugovora: sa Turskom i Saudijskom Arabijm.

Prema rečima savetnika ruskog predsednika Vladimira Kožina, za kupovinu ruskih protivvazdušnih raketnih sistema formiran je čitav red – interesovanje poazuju u Jugoistočnoj Aziji, na Bliskom istoku i u nekim drugim državamIpak, taj “akt političkog nerazumevanja“ bez vojne superiornosti ruskih sistema ne bi imao smisla, naglašavaju u “Zidojče cajtung”. Autor članka objašnjava zašto je ugovor koristan za Tursku. Kao država-članica NATO-a, ona demonstrativno daje na znanje da odbija američk vojnu pomoć Modernizovani mobilni siste S-400, faktički cela grupa lansirnih sistema, smatra se veoma efikasnim, jer može da presreće i automatski napada najrazliitije ciljeve: lovce, izviđačke avione koji visoko lete, kao što su ’avaksi‘, balističke rakete, krstareće rakete, dronove, čak i nevidljive bombardere – piše autor.- Taj sistem je dokazao svoju superiornost nad ostalim sistemima, to je zaista najbolji sistem među posojećim PVO sistemima – citira nemački list Dmitrija Šugajeva, direktora Federalne službe za vojno-tehničku saradnju

Ekspert za naoružnje, bivši pukovnik Volfgang Rihter smatra da je ruski sistem S-400 “najbolja roba na međunarodnom tržištu”. Ti sistemi su sigrno bolji od američkih sistema ’Patriot‘ koji postoje u Nemačkoj. I manje koštaju – konstatovao je on.

Za Rusiju su nedavni veiki ugovori takođe veoma važni. Oni potvrđuju njenu reputaciju kao druge najveće države izvoznika naoružanja u svetu. Osim toga, prva isporuka S-400 u jednu državu NATO-a zadovoljava strateške ambicije Moskve – SAD nisu bile duševljene dogovorom Rusije i Turske– Uostalom, Grčka, druga članica NATO-a, već je kupila ruske sistem S-300, ali neprimetnije od Turske – naveo je autor.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI