PANIKA: CIM SU SLETELI MIGOVI HRVATI OTKAZALI POSETU

Čim su u Srbiju stigli moćni lovci iz Rusije, Zagreb krenuo đonom na Beograd! Kolinda Grabar Kitarović povukla svoj poziv predsedniku Aleksandru Vučiću
 

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović otkazala je poziv predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da do kraja godine poseti Zageb!Mi smo im trn u oku
Očekivano je da Hrvatska neće blagonaklono gledati na jačanje naših vojnih i odbrambenih kapaciteta i nabavku migova
Igor Bečić, poslanik SNSKolinda je zvanično objasnila da je to uradila zbog “više provokacija” (zagrebačka štampa kao ‘provokaciju’ navodi otkrivanje spomenika herju majoru Milanu Tepiću), međutim pravi razlog za ovaj potez jeste isporuka ruskih ‘migova’.

Tuku ih kompleksi

Hrvatska, kako kažu anlitičari u Zagrebu, jačanje srpske avijacije smatra direktnom pretnjom za svoju nacionalnu bezbednost (!?!).– Otkazivanje posete nije slučajno. Iako su odnosi na relaciji Srbija-Hrvatska nedeljama unazad zategnuti zbog različitih tema, od podiznja spomenika majoru Milanu Tepiću do odnosa prema ratu u Hrvatskoj, otkazivanje posete Vučića Zagrebu nije se nikada dosad spominjalo. Međutim, sve je eskaliralo kada su u Beograd sletela prva dva ruska ‘miga’. Na Pantovčaku (Kolindina predednička rezidencija prim. aut.) su se nadali da Rusi neće održati reč, a kada je krenuo transport lovaca, nastala je prava bura. Upravo zato je odlučeno da se Vučićeva poseta otkaže – kaže diplomatski izvor Informera i podseća da su odmah po sletanju prvih rasklopljenih “migova” u Srbiji Hrvati otvorili ponude za nabavku 12 borbenih višenamenskih letelica.

Šteta što je poseta otkazana. Susreti su jedini način da se otvorena pitanja stave pod kontrolu. Za to je potrebno da se menjaju uzroci negativne atmosfere.Iz zvaničnogZagreba juče su pak utvrdili da su razlozi otkazivanja posete “sve zategnutiji odnosi dve države”.“S obzirom na najnoviji razvoj događaja i atmosferu koja ne doprinosi izgradnji međusobnog poverenja, predsednica Hrvatske je procenila da u ovom trenutku ne postoje preduslovi za ostvarenje posete”, naveli su iz Kolindinog kabineta.To je potvrđeno i u učićevom kbinetu, ali njegovi saradnici juče nisu želeli da detaljnije govore o razlozima otkazivanja posete, već su samo poručili da “Vučić neće tako skoro u Zagreb”. Prema nezvaničnim najavama, “do posete će doći kada razgovori između dvoje predsednika omoguće mirnije okolnosti i drugačija politička atmosfera”. Sam Vučić, inače, u utorak uveče nije krio oduševljenje što će Srbija nabavkom “migova” imati ubedljivo najsnažniju eskadrilu u regionu.

Sve inferiorniji

Komentarišući ovu čudnu situaciju, penzionisani pukovnik Veselin Šljivančanin ističe da našim komšijama smeta svaki napredak Srbije.Hrvatima strašno smeta jačanje vojne moći Srbije i nije isključeno da su to iskoristili kao povod za otkazivanje Vučićeve po Ne odgovara Hrvatima ništa vrednoi pozitivno što dolazi iz Srbije. Ispravno je kako se Vučić postavlja. On sve svoje napore ulaže u očuvanje dobrosusedskih odnosa, žrtvujući i sebe za zemlju. Koliko god im Srbija pružala ruku pomirenja, Hrvati je odbijaju. Nadam se da će se dozvati pameti – cenjuje Šljivančanin.Panika u Hrvatskoj zbog nabavke novih letelica ne iznenađuje ni poslanika SNS Igora Bečića.– Očekivano je da Hrvatska neće blagonaklono gledati na jačanje naših vojnih i odbrambenih kapaciteta i nabavku “migova”. Sa njima imamo ubedljivo najjaču eskadrilu u regionu. Činjenica da Srbija jača smeta mnogima, a posebno im bode oči što je Vučić faktor stabilnosti i mira u regionu. Možda bi upravo u osećaju inferiornosti naših komšija trebalo tražiti razloge za otkazivanje posete – ističe Bečić.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI