OTKRIVAMO! Sokantno saznanje – HRVATSKA TAJNA SLUŽBA UBILA PRALJKA!

SOA još u maju dobila informaciju da Slobodan Praljak planira samoubistvo, tada je odlučeno da mu pomognu! Cilj: Trovanjem je sakrivena presuda Franji Tuđmanu

 

Ustaški ratni zločinac, general Slobodan Praljak otrovao se u sudnici Haškog tribunala uz pomoć agenata hrvatske tajne policije – Sigurnosne obaveštajne agencije!

Potplatili stražare
Postoje ozbiljne indicije da su u “trovanje Praljka” umešana i dvojica zatvorskih čuvara u pritvoru u Sheveningenu
Informerov izvor

Ovo su, kako saznajemo, informacije srpskih bezbednjaka o kojima je juče ujutro obavešten i srpski državni vrh.

Pomoć u samoubistvu

Prema tim navodima, SOA je više meseci, od početka leta ove godine, imala saznanja da Praljak planira da se ubije ukoliko mu bude potvrđena presuda za ratne zločine.

– On naprosto nije mogao da podnese da pravosnažno bude osuđen za ratne zločine. Najbližim ljudima iz porodice, ali i jednom od advokata, još početkom maja rekao je da će se u tom slučaju ubiti! – prenosi jedan od naših sagovornika.

On kaže da je o “Praljkovim planovima” u pisanom izveštaju obavešten vrh SOA, koji je onda odlučio da generalu pomogne da samoubistvo izvede što spektakularnije, pred TV kamerama.

– Zašto su to uradili? Pa, da bi u senku bacili vest da je istom tom presudom i Franjo Tuđman osuđen kao ratni zločinac koji je izvršio agresiju na BiH. Sad, kao što vidite, niko i ne priča o tome da je državni vrh Hrvatske osuđen za ratne zločine, svi se bave samo Praljkom i njegovim trovanjem – objašnjava naš izvor.

Prema saznanjima srpskih bezbednjaka, bočicu sa otrovom – najverovatnije “cijankalijem” – Praljku je doturio ili advokat ili jedan od članova porodice.

– Nije do kraja jasno ko je prošvercovao otrov, ali još u junu je jedna zapadna služba presrela komunikaciju u kojoj se navodi da je “Praljku dostavljena roba”. On je, po svemu sudeći, otrov imao kod sebe u ćeliji mesecima, a u sudnicu ga je uneo zalepljenog za testise, jer je znao da čuvari nikada ne pretresaju taj deo tela – prenosi Informerov sagovornik. Postoje i ozbiljne indicije da su u “trovanje Praljak” umešana i dvojica zatvorskih čuvara u pritvoru u Sheveningenu.

– Jedan od naših doušnika iz Zagreba tvrdi da je dvojici čuvara isplaćeno po 100.000 evra kako bi omogućili Praljku da prošvercuje otrov. Da li je to tačno, ne znamo, ali da je moguće, moguće je – kaže izvor Informera.

Plenković osporava presudu,
Kolinda optužila Miloševića!

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da će Zagreb pokušati da ospori delove haške presude.

– Hrvatska će podržavati BiH, Hrvate u BiH i nastojati pravnim i političkim mehanizmima da vidi šta može učiniti u osporavanju delova presude – rekao je Plenković, dok je predsednica Kolinda Grabar Kitarović rekla da Hrvatska nije bila agresor, već da su je “napale Miloševićeva Srbija i JNA”.

– Hrvatska je najviše učinila za celovitost BiH, a Hrvati su se prvi odupreli velikosrpskoj agresiji braneći samostalnost – istakla je Kitarovićeva.

Holandsko tužilaštvo, zvanično, juče je najavilo da će uskoro biti obavljena autopsija tela Slobodana Praljka.

– Urađeni su preliminarni testovi i sve što mogu da kažem jeste da je to bila hemijska supstanca koja može izazvati smrt. Autopsija i toksikološka analiza uskoro će biti urađene – istakla je tužiteljka Marilin Fikensher.

Stručnjaci iz Srbije, na drugoj strani, ubeđeni su da je Praljak imao pomoć “iznutra”, jer je kontrola u Hagu rigorozna. Oni dodaju i da je posebno pitanje zašto obezbeđenje nije odmah reagovalo kad je general popio otrov, već nijedan čuvar nije bio u njegovog blizini. Advokat Branislav Tapušković kaže da je kao branilac prolazio kroz skener, te da je pitanje kako je otrov unet u sudnicu.

– Može li bočica sa nekim sadržajem da bude registrovana? Istraga će utvrditi, ali posebna pažnja se obraća na optuženike kad izlaze iz pritvorske jedinice i idu u sud. Šta se tu dogodilo i da li će to biti valjana i savesna istraga, videćemo. Za mene je to neobjašnjivo, a Praljak je bacio senku na to šta je ta presuda – ističe Tapušković.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI