OTKRIVAMO PUTINOV POSLEDNJI USLOV ERDOGANU: Ne diraj mi Srbiju i Srpsku, to je ruska zona uticaja!

OTKRIVAMO PUTINOV POSLEDNJI USLOV ERDOGANU: Ne diraj mi Srbiju i Srpsku, to je ruska zona uticaja!
Ruski predsednik, pored izvinjenja za prošlogodišnje obaranje ruskog aviona i ubistvo pilota u Siriji, od turskog lidera tražio i da se ne meša u “balkansko pitanje”… Srbija i Republika Srpska su isključivo ruska zona uticaja, poručio Putin


Ruski predsednik Vladimir Vladimirovič Putin, pored izvinjenja za prošlogodišnje rušenje “suhoja” i ubistvo pilota u Siriji, kao uslov za normalizaciju odnosa Rusije i Turske od Redžepa Tajipa Erdogana tražio je i da se Ankara ubuduće ne meša u “balkansko pitanje”, saznaje nas portal u odlično obaveštenim ruskim diplomatskim krugovima.

Uslov nad uslovima…
Putin je bio više nego jasan. Rekao je da Erdoganove snove o obnavljanju Otomanskog carstva na Balkanu zvanična Moskva više neće tolerisati i da je to uslov za normalizaciju odnosa, do kojih je mnogo više stalo turskoj nego ruskoj strani

Kako kažu naši sagovornici, Putin je Erdoganu poručio da su Srbija i Republika Srpska isključivo ruska zona interesa.
Predsednik je u pregovorima koji su do sada išli preko posrednika jasno tražio poštovanje za ruske nacionalne interese na Balkanu. Konkretno, zatražio je od Erdogana da se Turska ni na koji način ne meša u unutrašnja pitanja Srbije i Republike Srpske. Turskoj strani je jasno stavljeno do znanja da su Srbija i RS ruska zona uticaja i da oko toga nema i neće biti nikakvog kompromisa – prenosi naš sagovornik.

Odbrana prijatelja

Ruski predsednik je, nakon što je u ponedeljak dobio pismo izvinjenja od Erdogana, preko posrednika još jednom zatražio da Turska prekine da pretenduje na uticaj u “pravoslavnim balkanskim zemljama”.

Ponudili odštetu, pa se predomislili

Turski premijer Binali Jildirim povukao je juče ponudu za plaćanje odštete Rusiji zbog obaranja ruskog vojnog aviona u Siriji prošlog novembra.
– Plaćanje odštete Rusiji nije u ponudi, samo smo izrazili žaljenje – izjavio je Jildirim, prema tvrdnji Si-En-En Turka koju je preneo AFP.
Agencija navodi da je to objavljeno samo nekoliko sati nakon Jildirimove izjave da je Ankara spremna da ponudi odštetu za incident koji je potpuno poremetio odnose dveju zemalja.
– Mi smo rekli da smo, ako je neophodno, spremni da platimo odštetu. Mislim da smo postigli razumevanje u vezi s ovom aferom. Incident ćemo ostaviti iza nas i nastaviti svojim putem – rekao je preksinoć turski premijer za državnu televiziju TRT.
AFP navodi da je konfuzija usledila dan nakon što je postignut veliki proboj u vezi sa diplomatskom krizom između dveju zemalja – koje podržavaju suprotstavljene strane u sirijskom ratu – pošto je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ponudio ruku pomirenja.
Kremlj je objavio da se Erdogan izvinio zbog incidenta koji se desio duž tursko-sirijske granice, ali su turski zvaničnici naveli da je Erdogan pisao ruskom kolegi Vladimiru Putinu kako bi “izrazio žaljenje” zbog incidenta.

Putin je bio više nego jasan. Rekao je da Erdoganove snove o obnavljanju Otomanskog carstva na Balkanu zvanična Moskva više neće tolerisati i da je to uslov za normalizaciju odnosa do kojih je mnogo više stalo turskoj nego ruskoj strani – kaže za nas portal ruski diplomata. On podseća da se Erdogan prethodnih godina u više navrata hvalio da je uspeo da poveže ono što je Turska imala u vreme Otomanskog carstva.

I zaista, Erdogan je govorio o 81 pokrajini o kojoj će brinuti, a među gradovima koje je nabrojao bilo je i Sarajevo. Pored toga, kad je 2013. posetio južnu srpsku pokrajinu Kosovo, izjavio je da je to Turska. Ove godine je, takođe, pozivao sve muslimanske zemlje u svetu da priznaju nezavisnost Kosova.

Putin nikada nije blagonaklono gledao na turske pretenzije na Balkanu, a sada je jasno poručio Erdoganu da nipošto neće dozvoliti širenje turskog uticaja u Srbiji i Republici Srpskoj – prenosi naš sagovornik. Kako naglašava, Rusija tradicionalno ima dobre odnose sa Srbijom, a Putin namerava da ih podigne na još viši nivo.

Pre godinu dana Rusija je u UN uložila veto na rezoluciju o Srebrenici. Takođe, tu su i ekonomski ugovori, kao i oni o vojnoj saradnji koje dve zemlje imaju. Predsednik Putin Srbe smatra velikim prijateljima i namerava da u budućnosti maksimalno zaštiti interese vaše zemlje – tvrdi ruski diplomata.

On dodaje da će Putin najverovatnije već danas telefonom razgovarati sa Erdoganom, prvi put posle sedam meseci, i da će mu sve to i lično saopštiti.
To je juče potvrdio i Putinov portparol Dmitrij Peskov.

Danas će, na inicijativu ruske strane, biti održan telefonski razgovor predsednika Putina i predsednika Erdogana. Svakako treba da krenemo jedni prema drugima, ne treba da mislimo da će se sve vratiti u normalu za nekoliko dana, ali će se nastaviti delovanje u tom pravcu – rekao je Peskov.

Ponizno izvinjenje

Inače, Erdogan je u ponedeljak poslao pismo izvinjenja Putinu zbog rušenja ruskog vojnog aviona nad Sirijom i ubistva pilota Olega Peškova 24. novembra prošle godine. Turski predsednik, koji je prethodno sedam meseci odbijao da se izvini, naveo je da nikad nije imao nameru da sruši ruski avion i da mu je jako žao zbog smrti pilota.

On je obećao pokretanje nove istrage protiv turskog državljanina Alparslana Čelika, koji se sumnjiči da je brutalno ubio Peškova. Takođe, obećao je da će učiniti sve kako bi poboljšao odnose dveju zemalja.

Prema navodima analitičara, Erdogan, koji je pre samo dva meseca izjavio da nema nameru da se izvinjava Rusiji, sada je na to bio prinuđen.

Zbog sankcija koje je Moskva uvela Ankari nakon obaranja aviona ekonomska situacija u Turskoj je veoma teška. Pored toga, Turska sada ima jako težak spoljnopolitički položaj pošto je izgubila podršku gotovo svih saveznika, prvenstveno EU i SAD.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI