OTKRIVAMO! KINEZI SPREMNI DA SRBIJI ISPORUCE RAKETE DOMETA 300 km!

OTKRIVAMO! SRBIJA DOBILA SJAJNU PONUDU: Kinezi spremni da nam isporuče rakete dometa 300 km!
Peking spreman da nam isporuči najmodernije krstareće rakete i PVO raketni sistem FD-2000, koji je moćniji od ruskog S-300! Kinezima, zbog ‘Železare’ i drugih investicija, jako stalo da Balkan dugoročno bude stabilan. Procenjuju da je to moguće samo ako je Srbija respektabilna vojna sila

Narodna Republika Kina izuzetno je zainteresovana da učestvuje u najavljenoj modernizaciji i opremanju Vojske Srbije. Vlastima u Beogradu već su dostavljene prve nezvanične ponude u kojima nam se nude najmodernije krstareće rakete i raketni sistemi, i to po cenama koje su znatno niže od tržišnih, ekskluzivno saznaje Informer!

Moćnije oružje i od S-300

Istina je da su Kinezi vrlo raspoloženi za vojnu saradnju s nama. Taj PVO raketni sistem FD-2000, koji nam nude, možda je i bolji od ruskog S-300
Miroslav Lazanski, vojni analitičar

Peking je, tvrde naš pouzdani izvori iz bezbednosnih i vojnih krugova, spreman da nam isporuči višecevni raketni sistem sa krstarećim raketama dometa od čak 300 kilometara, ali i nadmoćni PVO raketni sistem FD-2000, koji je, prema rečima stručnjaka, moćniji i od legendarnog ruskog S-300! Ponuda za opremanje i naoružanje srpske vojske samo je deo dugoročne strategije Kine da razvija međudržavno partnerstvo sa Srbijom.

Vrlo povoljni uslovi

O velikim planovima Kine u Srbiji najbolje svedoči kupovina smederevske “Železare” i čitav niz drugih velikih najavljenih investicija.

– Pekingu je jako stalo da Balkan bude stabilan. Oni procenjuju da je to dugoročno moguće samo ako je Srbija jaka i respektabilna vojna sila. Naoružanje koje nam je ponuđeno zaista jeste poslednja reč kineske vojne tehnike. Ako bismo to imali u svom arsenalu, nama u Srbiji više niko ne bi smeo tek tako da preti. Tu pre svega mislim na višecevni raketni sistem sa krstarećim raketama “zemlja-zemlja” koje imaju domet od čak 300 kilometara. Nude nam i PVO sistem FD-2000, koji je Turska htela da kupi pre ruskih i američkih raketnih sistema, ali je odustala zbog pritisaka sa Zapada. To vam valjda dovoljno govori koliko je to kvalitetan odbrambeni sistem. Uz sve to, nama se FD-2000 nudi po neverovatno povoljnim uslovima – objašnjava sagovornik Informera.

Srbija je bitna Kini, jer se nalazi na strateški važnom “novom putu svile” koji treba da ih spoji sa zemljama EU. Verovatno su spremni da ovde ulože i u nove investicije, ali žele i da obezbede dosadašnji kapital.

Da ovde nije reč ni o kakvim bajkama, ni nerealnim prognozama, uverava nas i vojni komentator “Politike” Miroslav Lazanski. On napominje da Kina ima plan i interes da stabilizuje ovo područje i da je tu Srbija dobila ulogu pouzdanog saveznika.

– Kinezi su vrlo raspoloženi za vojnu saradnju sa nama. Ovaj PVO koji nam nude je možda bolji i od ruskog S-300. Turci su to hteli da kupe od Kine, ali su odustali u poslednji čas pošto su ih pritisli Amerikanci… U kineskoj ponudi je vrlo interesantan i taj višecevni raketni sistem dometa od 300 kilometara koji ima krstareće rakete “zemlja-zemlja”. To, koliko znam, nude po najpovoljnijim uslovima, a spremni su i da se elementi raketa sklapaju u fabrikama namenske industrije u Srbiji – podvlači Lazanski.

I vojni analitičar Bojan Dimitrijević potvrđuje da vojna saradnja Srbije i Kine već postoji.

– Od Kineza smo nekoliko puta dobili donacije za informatičku službu i za potrebe saniteta. Verujem da će i ubuduće biti vojne saradnje – kaže Dimitrijević.

Jaki interesi

Vojni analitičar Aleksandar Radić ocenjuje da je rano pričati o dometima kineske opreme, ali navodi da se njihova tehnologija nesporno razvija.

– Kineska vojna industrija funkcioniše između kopiranja stranih tehnologija i stvaranja sopstvene proizvodnje. Zbog toga Kina ima jak interes da nudi povoljne uslove ozbiljnim zemljama, jer su im dosad klijenti bile samo siromašne zemlje Azije i Afrike. Oni vrlo kreativno rešavaju probleme – zaključuje Radić.

PVO raketni sistem FD-2000

* domet raketa 200 km
* maksimalna visina cilja 30 km
* namenjen uništavanju aviona, bespilotnih letelica i krstarećih raketa na velikim daljinama

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI