OŠ SAMO DAN DO MATURSKIH ISPITA! Đaci i roditelji u panici. EVO TABELE BODOVA

OŠ SAMO DAN DO MATURSKIH ISPITA! Đaci i roditelji u panici, za Medicinsku u Nišu trebaće čak 97 bodova
Maturanti u Srbiji sutra počinju sa polaganjem ispita za upis u srednje škole. Prvog dana će rešavati test iz srpskog jezika, drugog zadatke iz matematike, a trećeg kombinovani test sa pitanjima iz fizike, biologije, hemije, geografije i istorije

Najveća navala maturanata na gimnazije, medicinske i elektrotehničke škole

Najviše su zainteresovani da upišu gimnaziju, medicinsku i elektrotehničku školu, pa je zbog velike konkurencije potrebno da ispit polože sa što više bodova.

Tako će se đaci namučiti da upišu Medicinsku školu u Nišu, gde je za smer farmaceutskog tehničara potrebno minimum 97 bodova od maksimalnih 100, ako je suditi prema rezultatima od prošle godine (vidite tabelu).

KAKO SE BODUJE UPIS

Kako ističe Milorad Antić, rangiranje učenika prilikom upisa u srednju školu vrši se na osnovu bodova ostvarenih uspehom tokom školovanja i bodova dobijenih na maloj maturi.
– Maksimalan broj bodova tokom školovanja može da bude 70, a na testovima 30. Svaki test, dakle – maternji jezik, matematika i kombinovani test, nosi po 10 bodova. Na svakom od testova ima po 20 pitanja, koji nose po pola, jedan ili dva boda. Ti se bodovi saberu, pomnože sa 0,5 i tako se dobija broj bodova na testu.
Za upis u specijalizovane srednje škole prilikom rangiranja uzimaju se i bodovi koje su učenici stekli učestvovanjem na nekom od takmičenja na državnom ili međunarodnom nivou i osvajanjem nagrada na njemu – objašnjava Antić.

Već godinama Medicinska škola “Milenko Hadžić” u Nišu najprivlačnija je svršenim osnovcima, a ni Vukova diploma ne garantuje mesto u školskoj klupi ove obrazovne ustanove.

– Prošle godine za 240 mesta konkurisalo je 480 đaka. Najveće interesovanje je za smer farmaceutski tehničar i za odeljenje medicinskih sestara, pa se za ova dva smera traži najveći broj poena – objašnjava Svetislav Mladenović, direktor ove škole.

U Beogradu je i dalje mnogo zainteresovanih za Treću beogradsku gimnaziju, za koju je lane minimalno bilo potrebno 96,75 bodova, ali i ETŠ “Nikola Tesla”, gde je za smer elektrotehničara prošle godine poslednji učenik iznad crte imao čak 96,5 bodova.

Mesta ima dovoljno za sve, ali mali maturanti već godinama pokazuju najveće interesovanje za medicinske i elektrotehničke škole, ali i pojedine gimnazije, gde je često za upis potrebno više od 95 bodova.

Predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić kaže da učenici sve više pribegavaju upisu u škole koje garantuju posao, i to ne samo u zemlji već i u inostranstvu.

– Primera radi, veliko je interesovanje za Vazduhoplovnu akademiju, možda ne toliko što se bodova tiče, ali tamo konkuriše čak sedmoro đaka na jedno mesto. To je zato što su diplome ove akademije priznate i u Evropi. Zatim, veliko interesovanje vlada i za farmaceutske tehničare, smer na medicinskim školama. U ovim školama je obično potrebno više od 90 bodova da bi se upisale. Naravno, tu su standardno veoma tražene i elektrotehničke škole jer se posle njih lako zapošljava – ističe Antić.

(Foto: Informer)

U Čačku već godinama najveće interesovanje osnovaca vlada za upis u Medicinsku školu i Gimnaziju, za koje je prošle godine bilo neophodno više od 90 bodova. O popularnosti Medicinske škole možda najbolje svedoči podatak da pored đaka iz Moravičkog okruga, nju upisuju svršeni osnovci iz Ćuprije, Ljubovije, Užica, Kraljeva, Raške i mnogih drugih gradova.
PAPRENO! PROSLAVA MATURSKE VEČERI OJADI KUĆNI BUDŽET: Maturant košta najmanje 30.000 dinara!

Najveće interesovanje za upis osnovaca u srednje škole u Novom Sadu tradicionalno je za gimnazije, medicinsku i ekonomsku školu. U najpopularniju gimnaziju “Jovan Jovanović Zmaj”, koja važi za jednu od najboljih u Srbiji, praktično mogu da se upišu samo oni sa najviše poena, u ogromnoj većini vukovci.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI