OPREZ! “Polimark” majonez nezdrav za mališane, SADRŽI ADITIV E385

OPREZ! “Polimark” majonez nezdrav za mališane, SADRŽI ADITIV E385, može da dovede do POREMEĆAJA METABOLIZMA!
Ova namirnica sadrži aditiv E385 za koji postoji preporuka da hranu konzerviranu sa njim ne koriste deca do dve godine. U većim količinama može izazvati poremećaj koncentracije metala u organizmu, oštećenje bubrega, alergijske reakcije…
 


Obratite pažnju ako deci dajete majonez!

Pošto je snažno kompleksirajuće sredstvo, vlasti su propisale usku oblast primene, kao i maksimalne dozvoljene koncentracije. Realno, treba ga izbegavati
Stevan Blagojević

Čitajući deklaraciju na ovoj namirnici, a koju proizvodi “Polimark”, jasno ćete videti da on sadrži emulgator E385, koji je čak zabranjen u nekim zemljama, poput Australije. On je posebno, prema mišljenju stručne javnosti, nebezbedan po zdravlje dece mlađe od dve godine.

Prema rečima profesora Stevana Blagojevića, direktora Instituta za opštu i fizičku hemiju, pod šifrom aditiv E385 krije se jedinjenje kalcijum-dinatrijum-etilen-diamin-tetra-acetat.

– To je hemijsko jedinjenje iz grupe soli organskih kiselina koje ima višestruku ulogu u preradi hrane. Koristi se kao regulator kiselosti, konzervans, kompleksant ili antioksidans. Radi se o hemijskom jedinjenju koje se dobija sintezom i ne postoji u prirodi. Osnovna osobina je da formira komplekse sa metalima i zbog te osobine smatra se da može da dovede do poremećaja metabolizma – objašnjava profesor Blagojević i upozorava:

“Polimark”: Sve je u skladu sa zakonom

U kompaniji “Universal Brands d. o. o.”, koja je odgovorna za upravljanje brendom “Polimark”, i u kompaniji PFI d. o. o., koja je proizvođač “Polimark” proizvoda, a ispred “Unisol grupe”, kojoj navedene kompanije pripadaju, kažu da poštuju propise kada je reč o aditivu E385.
– Antioksidans E385 je aditiv koji se koristi kao antioksidans u proizvodima na bazi masti i ulja, a koji se čuvaju na ambijentalnoj temperaturi, da bi se sprečila pojava užeglog ukusa proizvoda. Prema EU regulativi dozvoljeno doziranje u proizvodima na bazi masti i ulja je maksimalnih 75 mg/kg. Takođe, prema Pravilniku o prehrambenim aditivima Republike Srbije, dozvoljeno doziranje je maksimalno 75 mg/kg. U “Polimark” proizvodima doziranje je ispod dozvoljenog – objašnjavaju u ovoj kompaniji.

– Zbog ispitivanja na laboratorijskim životinjama koja su dokazala potencijalno citotoksično i genotoksično dejstvo, postoji ograničenje u načinu primene, maksimalna dozvoljena koncentracija u proizvodima i preporuka da hranu konzerviranu ovim aditivom ne koriste deca do dve godine. Prema sadašnjim propisima, dozvoljena upotreba je u koncentraciji do 75 mg/kg u proizvodima kao što su riba, rakovi ili mekušci u staklenoj ambalaži ili limenkama, do 100 mg/kg u mastima i do 250 mg/kg u konzerviranim mahunarkama, pečurkama i sličnim proizvodima.

Prema rečima profesora Blagojevića, u EU je zabranjen za korišćenje u bezalkoholnim pićima (izvor Food standard agency).

– Pošto je snažno kompleksirajuće sredstvo, smatra se da veće doze mogu dovesti do poremećaja koncentracija metala u organizmu, pa su vlasti propisale usku oblast primene, kao i maksimalne dozvoljene koncentracije. Realno, treba ga izbegavati – zaključuje Blagojević za Zaštitnik potrošača.

Specijalista strukovni nutricionista-dijetetičar Aleksa Rašević takođe upozorava da treba biti oprezan sa unošenjem ovog aditiva u organizam.

75 mg/kg je maksimalna dozvoljena količina u namirnicama

– Ispitivanja koja su sprovedena na životinjama su pokazala da jako visoke doze koje su hronično unošene u organizam mogu dovesti do oštećenja bubrega, kao i do smanjenog nivoa cinka i gvožđa u organizmu. U primenjivanju visokih doza tokom dugog vremenskog perioda može doći i do deficita vitamina i minerala, vitamina C, vitamina B grupe. Takođe može dovesti do hipoglikemije, odnosno niskog nivoa šećera u krvi, deficita kalcijuma, alergijskih reakcija i problema sa gastrointestinalnim traktom – objašnjava Aleksa Rašević.

U prehrambenoj industriji se koristi kao konzervans, emulgator, antioksidativni sinergista, poboljšivač ukusa i poboljšivač boje. Najčešće se može naći u konzerviranoj hrani, salatnim prelivima i majonezima, namazima i sokovima.

– U nekim zemljama je zabranjena upotreba ovog jedinjenja u prehrambenoj industriji. Pored toga može se naći i u nekim šamponima, kremama za telo, kao i dezodoransima. Osobe koje su zabrinute zbog unosa ovog jedinjenja u svoje telo jednostavno treba da zamene industrijski proizvedene namirnice sa svežim namirnicama koje se pripremaju kući, koje će takođe biti hranljivije i ukusnije – savetuje Rašević.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI