OPREZ! KESICE ZA MENJANJE UKUSA FANTE SADRZE OTROVNE MATERIJE

U kesici koja ovom soku menja ukus pomoandže u višnju ili borovnicu nalaze se sastojci koji mogu da izazovu ozbiljne zdravstvene probleme, tvrde sagovornici Zaštitika potrošača
 

Natrijum-benzoat se svrstava u štetne i otrovne hemijske supstance, koji u kontaktu sa vitaminom C ili E, kojih navodno ima u “fanti”, daje kancerogeno dejstvoUz jedanod najpopularnijih gaziranih sokova “fantu” već nekoliko meseci prodaje se dodatak “instamiks”, koji je eoma štetan po zdravlje, upozoravaju stručnjaci! Ovaj pojačivač ukusa, osim što je pun šećera, masti i veštačkih boja, sadrži i natrijum-benzot, koji spada u grupu kontroverznih aditiva za koje pojedini naučnici tvrde da su kancerogeni. Iako nije zabrajen, ovaj aditiv ne preporučuju brojni stručnjaci, sa kojima se slažu i sagovornici Zaštitnika potrošača.

Uz svaku flašicu “fante” možete kupiti i kesicu u kojoj se nalazi vodena, lepljiva smesa koja služi za promenu ukusa ovog poznatog napitka. Tako se u prodaji može naći “instamiks” sa ukusom višnje ili borovnice.

Zanimljivo je i to što je na deklaraciji naznačeno da se sadržaj iz kesice ne konzumira nerazređen ili u kombinaciji sa nekim drugim bezalkoholnim pićem.
– Svaka promena upotrebe oedstavlja neovlašćeno korišćenje – piše na deklaraciji “instamiksa”.Lekari upozoravaju da se preterana upotreba pojačivača ukusa povezuje sa neurodegenerativnim bolestima kao što su Alchajmerova i Parkinsonova bolest. Mogu da izazovu i alergiju, posebno kod astmatičara, a neki izazivaju poremećaj metabolizma mokraćne kiseline. Različičivači ukua i različiti zaslađivači i boje koji mogu da izazovu i najteže maligne bolesti.

Šta sadrži dodatak uz “fantu”

* mnogo šećera
* kiseline
* natrijum-benzoat
* kalijum-sorbat
* ugljene hidrate
* boje
* aditive

Šta sadrži “fanta” od 500 ml

* 15 mililitara soka narandže
* 51 gram šećera (dva puta više od preporučene dnevne doze)
* stabilizatore, kiselinu, ekstrakte…

Nutricionista Jovana Srejić smatra da su svi tečni i obojeni sadržaji koji se nude uz gazirana pića veoma štetni i da potrošači ne bi trebalo da ih konzumiraju!– Gazirana pića sama po sebi nisu zdrava, niti e preporučuju za svakodnevnu upotrebu. Naročito ukoliko, kao što je slučaj sa “fantom”,z njih idu i razni dodaci. Uglavnom su gelastog i tečnog sadržaja, puni boje, šećera, praznih masti, pojačivača ukusa i boje, što u kombinaciji sa gaziranim napicima nikako nije dobro – kaže ona.

Srejićeva naglašava da konkreno u ovom tečnom dodatku imamo i prisustvo natrijum-benzoata, koji se svrstava u štetne i otrovne hemijske supstance, pa u kontaktu sa vitaminom C ili E, kojih navodno ima u “fanti”, daje kancerogeno dejstvo.
– Pogotovo je opasno što ovakve sokov najčešće vole najmlađi i piju ih u prekomernim količinama. Jedino sigurno i potpuno zdravo, pored vode, jeste da se piju prirodni sokovi, od iseđenog, čistog voća – upozorava Srejićeva.

Nije ista za sve”Fanta” koja se prodaje na našem tržištu nije identična onima koje se prodaju u drugim zemljama. Na primer, ovaj napitak uVelikoj Britaniji u pola litra sadrži 34,5 grama šećera, što je 16,5 grama manje nego kod nas. U Nemačkoj je to još 2,5 grama manje.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI