OLGA DANILOVIĆ, ŠAMPIONKA RG: Titula je moj uspeh, a ne mamin i tatin!

Poznati roditelji nisu me gurali kroz karijeru, kaže teniserka Olga Danilović, ćerka Predraga Danilovića. Šampionka juniorskog Rolan Garosa pričala je o sebi, karijeri, planovima, ali i pritisku javnosti jer je dete poznatih roditelja
IZLAZI IZ OČEVE SENKE Olga Danilović u tatinom zagrljaju

Ćerka proslavljenog košarkaša i novinarke Svetlane Danilović napominje da ima ogromnu podršku porodice, ali da je sportski uspeh isključivo njena zasluga. Ova harizmatična, energična i uvek nasmejana devojka nema striktne planove za budućnost jer, kako kaže, tenis igra isključivo iz ljubavi.

Koliko su vam kontakti roditelja pomogli u karijeri?

Svuda sa majkom
Mama je glavna, ona me od malih nogu prati na turnirima
Olga Danilović, srpska teniserka

– Sve što trenutno imam je moja zasluga i moj rad. Drago mi je što moji roditelji nikada nisu iskoristili nekog zbog mene, već su meni dolazili, jer vide kvalitet i talenat, ili šta već. Ponosna sam jer sve što imam sada, stekla sam sama i sve što ću imati biće zbog mog rada.

Nole je kralj!

Trenirali ste sa Novakom Đokovićem zimus na Australijan openu. Kakvo je to bilo iskustvo?
Bila sam u šoku. Slučajno se dogodilo, zadesili smo se na istom mestu. Posle dva sata nisam znala gde da idem, šta da radim. Stala sam i rekla: „Mama, ja sam igrala sa Noletom”. On mi je omiljeni teniser, idol. Ono što radi na terenu govori samo za sebe. Ja stvarno… ja se njemu divim. Svaki put kada ga vidim na TV kažem: „Bože kakav kralj”. Stvarno, baš, i tad u Melburnu kad sam ga videla, kada je izašao na teren meni su suze krenule. Kapa dole.

Koliko se tata meša u vaš sportski život?

– Ne meša se mnogo, ali podrška znači. „Red, rad i disciplina”, to su tri reči koje mi stalno ponavlja, i u pravu je. Slušam ga zato što je bio to što je bio, i slušam ga zato što mi je tata. Mama je tu glavna i ona me prati od malih nogu, na svakom turniru, na svakom trenignu. Šta god da mi je, da me boli stomak, noga, bilo šta ona je tu… Tata je uvek uz mamu. Podržava je, konsultuju se stalno. Posle mečava se obavezno čujem sa tatom i to mi mnogo znači.

Smeta li vam što ste u senci oca koji je legendarni sportista?

– Polako postajem Olga Danilović, a ne ćerka proslavljenog košarkaša Predraga Danilovića. Naravno, to će me uvek pratiti i ne može da se promeni. On mi je tata i volim ga zato što mi je tata, a ne zato što je bio košarkaš. Nosim se sa time dobro, a on i svi oko mene mi pomažu u tome. Nije loša stvar imati vrhunskog sportistu u kući, naprotiv, dobro je.

Otkud baš tenis?

– Hiperaktivna sam, probala sam mnogo sportova ranije, i ritmičku gimnastiku, i balet, sve moguće. Ritmika mi je mnogo pomogla u kordinacijie, posebno što sam visoka. Ali, ni u čemu se nisam pronašla. Na tenis sam krenula slučajno, gledala sam na TV, i kao: „Ajde da probam”. Jedan trening, drugi i svidelo mi se. Po ceo dan sam bila na terenu.

Volim i cenim Anu i Jelenu

Mislite li da je moguće napraviti rani uspeh i sada kao što su to uradile Ana Ivnaović i Jelena Janković?
Jeste. Protivnica od koje sam izgubila u drugom kolu u Parizu je 306. na WTA listi. Probaću ove godine i ja da odem na par seniorskih turnira. Anu i Jelenu volim, cenim i poštujem, uspele su u životu i svaka im čast. 

Jeste li probali košarku?

Fed kup dao mi je krila

Kakvo iskustvo nosite iz Fed kup reprezentacije kojoj ste bili priključni u aprilu protiv Belgije?
Prelepo iskustvo. Zahvaljujem se, opet, i teniskom savezu i slektoru Taši, što su mi dali priliku da budem u timu. Stvarno mnogo znači, sledeći turnir sam perkfektno odigrala.

– Nisam, ali nema veze sa tim što mi je tata bio košarkaš. Nisam za kolektivne sportove, ja sam individualac i volim da sam sama na terenu. Dubl je druga stvar. Volim da sam sama odgovorna za svoje postupke. Ako promašim ja sam kriva, ako pogodim ja sam ga pogodila.

Od malena ste pod svetlima reflektora, koliko će vam to pomoći kada postanete popularniji?

– Sigurno ću biti u prednosti. Ne bojim se medijske pažnje, jer sam u tome još od malih nogu, kao ćerka profesionalnog košarkaša i Svetlane Danilović. Navikla sam, ma nema šta da se navikavam, još sam dete, ali mi je normalno sada kada napišu u novinama: „Olga Danilović ćerka…”, više mi ni ne smeta, niti mi je ikada smetalo. Bilo mi je drago, on je moj tata.

Gde vidite sebe za pet godina?

– Polako. Ne znam šta ću večeras da jedem, a kamoli gde ću da budem za pet godina. Uopšte nisam opterećena time kada ću dospeti na WTA listu ili u top 10. Igram zato što volim tenis i da se takmičim. To mi je najbitnije – rekla je Olga.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI