OBAVESTAJNE AGENCIJE PODNOSE RAPORT VUCICU

Predsednik Vlade danas čeka detaljne izveštaje bezbednjaka o slučajevima Jajinci i Novi Beograd. U Banjaluci je uhapšen Jovan Jošilo (35), koji se dovodi u vezu sa krađom “reno megana” i oružjem

ČELNICI baveštajnih agencija trebalo bi danas da podnesu detaljne izveštaje premijeru Aleksandru Vučiću o dosadašnjim saznanjima u istrazi koja se vodi povodom pronađenog oružja u Jajincima i na Novom Beogradu – saznaju “Novosti”.

Prema našim informacijama, u fokusu će biti, pre svega, saznanja Bezbednosno-informativne agencije i Vojno-bezbednosne agencije koje su i zadužene za zaštitu predsednika Vlade. Naši izvori prenose nam i da nije isključeno da čelni ljudi BIA Aleksandar Đorđević i VBA Petar Cvetković ponude ostavke premijeru.

Inače, u subotu je u Banjaluci, po poternici Srbije, uhapšen Jovan Jošilo (35), koji se dovodi u vezu sa krađom automobila “reno megan” pronađenog sa arsenalom oružja u garaži u Novom Beogradu.

Prema nezvaničnim saznanjima, njegovo ime pojavilo se u toku istrage o poreklu i nameni, ne samo ovog, već i vatrenog tovara koji je nađen u Jajincima, nedaleko od Vučićeve kuće. On je u nedelju saslušan i pušten da se brani sa slobode, ali uz zabranu da napušta boravište i da se obavezno javlja policijskoj stanici dva puta nedeljno.

Jošilov advokat Nebojša Pantić kaže da se ime njegovog klijenta nigde u dokumentima ne dovodi u vezu sa planiranjem eventualnog atentata na premijera ili članove njegove porodice.

Dragan Mektić, ministar bezbednosti BiH, potvrdio je za “Novosti” hapšenje Jošila, ali kaže da ne može da kaže da li postoji njegova veza sa dva arsenala oružja, jer to nije ni napisano u Interpolovoj poternici koju je raspisala Srbija.

U tom dokumentu koji je dostavljen i u BiH piše da se Jošilo traži, između ostalih krivičnih dela, i za “udruživanje radi vršenja krivičnog dela teške krađe u saizvršenju i nedozvoljenu proizvodnju, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija”.

– Beograd nije tražio izručenje Jošila, tako da je on ostao ovde – navodi Mektić. – Imamo sporazum sa Srbijom i neće biti problema da ga izručimo ako ga budu tražili. Stigla nam je poternica bez detaljnog obrazloženja.

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač potvrdio je samo da je u Banjaluci uhapšena jedna osoba zbog nedozvoljenog posedovanja oružja i municije:

– O ostalim podacima ne mogu mnogo da pričam jer je istraga u toku.

PUN DOSIJE PRESUDA

Jovan Jošilo 2011. godine je pravosnažno oslobođen optužbe za ubistvo Nedeljka Ćuluma (19) koje se dogodilo 24. aprila 2010. tokom vatrenog obračuna sa grupom Slaviše Ćuluma na benzinskoj pumpi “Parma trend” u Banjaluci.

U obračunu Jošilo je ranjen u obe noge, a tokom suđenja utvrđeno je da je Nedeljka ubio u “nužnoj odbrani”. Jošilo je svojevremeno osuđen za trgovinu narkoticima, ali je u drugostepenom postupku pravosnažno oslobođen. Okružni sud u Banjaluci Jošila je osudio na dve godine zatvora zbog iznude 25.000 maraka od vlasnika firme “Evrorad” Mirka Krivokuće. U oktobru 2014. osuđen je na tri meseca zatvora zbog pomaganja u pljački pošte RS u Vrbanji kod Banjaluke.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI