NOVI DOKAZI PROTIV ANTE GOTOVINE

Iz Haškog tužilaštva je u Sarajevo, u Odsek za ratne zločine Tužilaštva BiH, stiglo dvadesetak kutija s dokumentima i najmanje 100 sati snimljenih razgovora koji se odnose na hrvatskog generala Antu Gotovinu i na još jednog njegovog saborca, osumnjičenih za ratne zločine nad Srbima u regionu Livna.

Može se čuti da predstavnici Haškog tužilaštva kontinuirano zovu kolege u Sarajevu, zanimajući se da li je posao završen.

To je obiman posao, i pre nego što tužilaštvo donese odluku da li će pokrenuti proces, biće mu potrebno najmanje tri meseca. To neće biti jednostavno, i za to će biti potrebno dosta znanja, iskustva, ali i hrabrosti.

Ukoliko Tužilaštvo BiH optuži Gotovinu i njegovog saborca, male su šanse da će mu biti suđeno u Sarajevu, u Sudu BiH, jer se pretpostavlja da se on ne bi pojavio, pošto ima državljanstvo Hrvatske. To, međutim, ne bi trebalo da bude smetnja za suđenje u Zagrebu, po optužnici iz Sarajeva.

Tužilaštvo BiH ima dobar ugled kod kolega iz Haga, pa bi optužnica iz Sarajeva mogla da bude prosleđena Zagrebu da prihvati “vruć krompir”.

Takvih slučajeva u praksi Tužilaštva BiH ima više – sud u Prištini sudi Naseru Keljmendiju, narko-dileru, po optužnici koja je napisana u Sarajevu.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI