Novak isprozivao organizatore grend slemova!

Novak  Đoković i Gael Monfis igrali su u četvrtak u vrlo nehenuan uslovima, Francuz je doživeo čak “blaži toplotni udar”, a temperatura na terenu u jednom moetu dostigla je neverovatnih 69 stepeni, pa je srpski as podigao glas i isprozivao organizatore grend slemova

 

Novak je u razgovoru sa srpskim novinarima istakao da je problem u tome što malo ko pita igrače za mišljenje, smatra da je tenis postao industrija, a teniserki kao životinje u kaveu.- To su bili trenuci za koje čovek ne može u potpunosti da se spremi. Za sve postoji granica prihvatljivosti, treba uzeti u obzir zdravlje igrača, ali očigledno je to sekundarno u današnjem svetu, u sportskoj industriji čiji smo deo. Primarno je da se karte prodaju, da se zaradi novac, d se televizijskim zahtevima udovolji, a tek na četvrtom-petom mestu nalazi se ono šta igrač misli o svemu. Na neki način smo posmatrani kao životinje u kavezu – kazao je Đoković, prenosi SPort klub.

Primarno je da se karte prodaju, da se zaradi novac, da se televizijskim zahtevima udovolji, a tek na četvrtom-petom mestu nalazi se ono šta igrač misli o svemu
Novak Đoković

Novak je potom dodao da mu je tenis mnogo dao, li da takođe ima pravo da kaže ono što misli.- Ne želim da zvučim nezahvalno, naprotiv, izuzetno sam zahvalan na lepom životu koji mi je tenis pružio, finansijski jako dobro stojimo i privilegovan sam što se bavim sportom koji volim, ali opet, imam pravo i smtram da je ispravno da kažem svoj stav u javnosti. Ovakvi dani nešto su o čemu treba da se razgovara i da istaknemo neke stvari za koje ne smatramo da su korektne.

Đoković kaže da je poseban problem što grend slem turniri imaju diskreciono pravo da odlučuju o svemu, bez ikakve obaveze da se konsultuju sa igračima. – Na turnirima koji su pod patrnatom ATP-a drugačija su pravila nego na grend slem turnirima, a oni imaju pravo da donesu bilo kakvu odluku bez ikakve konsultacije sa bilo kojim od igrača. Npr, ja sam bio informisan putem medija kao i svi ostali da planiraju možda da ozvaniče sat od 25 sekundi između poena u glavnom žrebu. Malo je nedostajalo da i to proguraju, a da li je neko pitao igrače? Nije! 

Đoković smatra da to nije korektno prema teniserima.

Oni imaju potpunu slobodu, sa ime ja imam problem. Iskreno govorim, ne mislim da je to korektno. Ako već igrači stvaraju vrednost, njihov glas treba i da vred više. Na kraju krajeva, oni su ti koji prave šou, bez nas ne mogu da zarade novac koji im je primaran. O pravilima za vremenske uslove koj su oni postavili treba da se diskutuje, ali vraćamo se na početak i na priču da igrači nemaju dovoljno uticaja i snage da se njihov glas čuje. 

Igrači su ti koji prave šou, bez nas ne mogu da zarade novac koji im je primaran
Novak Đoković

Mnogi su se pitali zašto u duelu Đokovića i Monfisa nije stavljen krov, ali Novak kaže da to nije rešenje problema jer ne važi za sve.- To jeste tačno ako se posmatra samo naš meč pojediačno, ali moramo da uzmemo u obzir sve ostale terene i sve ostale igrače koji prolaze kroz isto. Da li je onda fer prema njima zatvoriti nama krov? To su sve pitanja koja moraju da se postave, nije sve tako jednostavno, mada se jeste dešavalo u prošlosti da se na zahtev igrača zatvori krv – sećam se, 2009. kada sam ja predao Rodiku, posle su igrale Serena i Kuznjecova i krov je zatvoren posle set i po. Jesu najbolji igrači zaslužili drugačiji tretman svojim rezultatima, ali mislim da u ovim situacijama važi to da ili svi izlaze na teren ili niko ne izlazi.

Đoković je potom rekao kako bi u sličmim situacijama trebalo reagovati. – Po mom mišljenju, ne treba izlaziti – traje dve nedelje turnir, nije problem, odigraćemo sutra, a može i da se krene kasije, svuda su reflektori, pa neka se završi u jedan-dva ujutru, nema problema. Može da se sačeka tri-četiri sata, dešavalo se to u prošlosti – zaključio je Novak.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI