NOVAK DJOKOVIC KONFERENCIJA ZA MEDIJE 26-7-2017

Novak Đoković je završio sezonu zbog povrede lakta, potvrdio je u sredu ono o čemu seeć danima spekulisalo. Srpski teniser je porčio da neće ići na operaciju, oporavljaće se prirodnim putem

Novak je u Beogradu već nekoliko daa, a u sredu je srpskim medijima potvrdio ono o čemu se spekuliše još od njegovog poraza u četvrtfinalu Vimbldona, kda je najavio moguću dužu pauzu jer ga već godinu i po muči povreda lakta.Bilo je spekulacija za moje stanje, pa sam želeo lično da vam kažem. Doneo sam oduku da odmaram do kraja sezone posle konsultacija s doktorima, našim i stranim. Ovu povredu vučem godinu i po. Bila je problem na mnogim turnirima, ali u poslednjih mesec dva je eskalirala posebno na Vimbldonu. To je bio znak da mora da se donese odluka koja je radikalna. Imamo sam sreću da u karijeru ne pauziram duže od mesec i po dana – kazao je Novk. Nije srpskom teniseru bio lako da donese ovu odluku.

Vaterpolisti uz Novaka

Novak Đoković je dobio podršku od srpskih vaterpolista i golmana Mitrovića koji su u Budimpešti na Svetskom prvenstvu.
Momci, podržavam i ja vas – poručio i je Novak tokom konferencije na RTS-u.Čeka me nekoliko meseci odmora bez reketa. Svi stručnjaci su se složili da je odmor neohodan i da priroda povrede zahteva neigranje, pasivno aktivan odmor, ne igrnje tenisa nego rehabilitaciju. Čeka me period u kojem ću se posvetiti iscelivanju povrede svog tela. Gledam ovo sa vedrije strane. Nije lako doneti odluku koju ranije nisam donosio da preskačem pola godne. Neće me biti šest meseci. Nije lako, ali ću imati vremena da se posvetim telu, da sastavim tim ljudi. Imaću vremena da se posvetim nekim segmentima moje igre bez žurbe što nisam imao od početka karijere.

Na sreću, operacije neće biti.- Operacija nije neophodna. Svi stručnjaci ortopedi i hirurzi ne preferiraju operaciju, nije nužno. Nisam se nikada operisao i ne želim.Andre Agasi će ostati prvi trener Novaka Đokovića.Agasi je prihvatio da bude uz mene u ovom periodu i od početke naredne sezone. Zahvalan sam mu na podršci, bio je uz mene u Torntu kod stručnjaka. Bićemo na vezi, jedva čekam da stanemo na teren. Tarapeut će biti sa mnom, moram da nađem kondicionog trenera, Mario Ančić je prioritet za drugog trenera, ali on još nije dono odluku, ako odgovor bude negativan ima još kandidata. Tim ljudi mi je jedna od najbitnijih stvari koju želim da rešim, da utemeljim, da bih znao s kim i na koji način mogu da komuniciram u narednom periodu. Agasi je prihvatio da bude uz mene u ovom periodu i od početke naredne sezone. Zahvalan sam mu na podrci, bio je uz mene u Torontu

Novak Đoković

Bilo je i onih koju su predviđali da će Đoković možda završiti karijeru, ali je imao poruku i za njih. Dosta sam se iscrpeo posle Rolan Garosa prošle godine. Osećao sam se izduvano! Tražio sam sebe mesecima, nisam znao gde me to vodi. Da li sam ogao da odmaram ili da preskočim poslednji deo prošle sezone – mogao sam. Ali se ne kajem, sve se dešava sa razlogom. Trudim se da živim po principima za koje se zalažem. Uživam na terenu jedva čekam da se vratim. Tenis je moja ljubav i stast. Volim da ga igram i sa sinom, bratom, tatom….Tenis me pokrće, samo to što držim reket u rukama. To sam malo izgubio prošle godine, ali sam pronašao strast poslednjih nekoliko meseci. Ne vidim kraj mojoj karijeri. Spremite se, gledaćete još puno mečeva – pručio je uz osmeh Đoković.Novak je potvrdio da je nivo povrede lakta bio takav da je morao da napravi radikalnu odluku. Ako mi kažu da ostavim reket dva tri meseca znači da je povreda ozbiljna. Tako sam je ja shvatio. Počela je na jesen 2015. Od tada sam sve turnire igrao pod lekovima. Bilo je faza kada je bilo bolje, ali nekko sam se nadao kako vreme odmiče da će splasnuti, jer nisam imao povredu mišića ili ligamenata. Povreda je karakteristična za tenisere i bejzbol igrače zbog mehaničikih pokreta. Jedan od glavih uzroka je preopterećenost s obzirom na broj mečeva i to me ne iznenađuje. Ne žalim se, nego sam ponosan na ve što sam postigao.  Nadao sam se da će neka laka rešnje da mi pomognu kao što su pilule, ali sam postao imun i tada je bio znak da nema dalje. 

Čestitam Nadalu i Federeru

Bez trunke zavistije rekao da je normalno ako Rodžer Federer i Rafael Nadal možda imaju bolji tretman nego on.
– Čestitke Federeru i Nadalu na rezultatima. Ono što Federee  radi vredno svake pohvale. Ne mislim da postoji teorija zavere, imam srećuili možda i nemam  što sam u njihovim eru. Tačnije, imam sreću jer sam zahvaljujući njima napredovao. Normalno je očekivati da imaju više pažnje ali se ne opterećujem, zaslužuju svako poštovanje – kazao je Novak.Srpski teniser  kaže da se radje pauzi, jer nikada do sada u karijeri nije imao priliku da koriguje ili izmeni određene stvari u igri.– Za to je potrebno vreme, ali takav je raspored, vi ste deo mehanizma, pratite šta drugi rade i morate da učestvjete na velikim turnirima. Kada ste deo tog sveta, uopšte ne razmišljate da je dobro da uzmete sebi viš meseci odmora, kako biste rekapitulirali i osvežili određene aspekte. Znao sam to, ali… Nekako je Bog morao da mi pošalje signal u vidu ove povrede i da mi kaže: sada stvarno ne možeš da igraš, nego mraš da odmaraš.

Đoković kaže da je svestan da je i ranijemogao da napravi pauzu, ali…- Nisam mogao da donesem takvu odluku 2016, u olimpijskoj godini, iako je i tada bilo naznaka da bi to bila pametna odluka. Ali, želeo sam previše toga. Potom su usledile povrede, ne toliko strašne, poput povrede zgloba. Sve su to životne lekcije. Ja sam stalno hteo da igram, biloje tu u poslednje vreme stvarno dobrih mečeva u Istbronu, pa i na Vimbldonu, iako sam svestn da to nije bilo na onom nivou iz prethodnog nivoa. Sve što mi se desilo, a bilo je pregršt prelepih stvari, i porodičnih, i teniskih, umeju da istroše čoveka. Na lep način, ali umeju da iscrpe.Što se prognoze opravka tiče, biće spreman Novak za tenis već na startu naredne sezone.  – Prognooza o izlečenju – 6 meseci je dovljno da se izlečim i rehabilitujem i 1. janura 2018. budem spreman da igram na najvećem mogućem nivou.

Imaću vremena za porodicu to mi jenajbitnije. Priroda moje profesiije je da odsustvujem od kuće i prijaće mi da budem na jednommestu duže od mesec dana da budem uz sina i supruga koja je trudna. Ali pozabaviću se i drugim stvarima koje volim da radim, a za koje nisam imao vremena.  Planira da poseti reprezentaciju Srbije, kada bude igral u Lilu protiv Francuza u Dejvis kupu. Videću, jer je tada termin za porođaj. Neće mi biti svejedno da ih gleda kako igraju, a ja nisam sa njima na terenu. Posebno jer su oni moji veliki prijatelji, životni sapatnici, a jasam toliko želeo da ponovo osvojim Dejvis kup. Biće to teško gostovanje, ali ja verujem u njih. Ništa nije nemoguće.Novak je potvrdio da su svi sponzori ostali uz njega.- Svi sponzori koje imam su ostali uz mene i hvala im na tome. Naša saradnja se zasniva na međusobnom poštovanju i uvažavanju na terenu i van nega, a ovo je još jedna potvrda toga.Novak se osvrnuo i na činjenicu da će zbog očekivanog pada na ATP listi, početkom 2018. na nekim turnirima ranije “naleteti” na favorite.– Raduje me to, da naletim na vodeće nosioce u trećem ili četvtom kolu – rekao je Đoković uz osmeh.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI