NIKOLIC : SAVET BEZBEDNOSTI: Jasno je kao dan – ALBANCI SU HTELI RAT NA SEVERU KiM!

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da će se svaki sledeći pokušaj privremenih institucija u Prištini da izazovu sukob, poput događaja vezanih za voz, završiti loše…

– Neka o tome razmišljaju i Albanci i njihovi sponzori – rekao je Nikolić novinarima posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost i ocenio da je pojavljivanje ROSU na severu Kosova bio znak da Albanci žele rat.

– Mi ćemo postupati u skladu sa Ustavom Srbije – rekao je Nikolić i podsetio da je Kosovo međunarodno-pravno deo Srbije.

Odgovarajući na pitanja novinara, predsednik Srbije nije isključio mogućnost da Srbija na Kosovo i Metohiju pošalje i vojsku, kako bi zaštitila srpski narod od ubijanja.

– Nije nam do rata, ali ćemo poslati i vojsku ako treba da bi zaštitili Srbe od potencijalnog ubijanja. Ako budu ubijali Srbe poslaćemo i vojsku, svi ćemo ići i ja ću da idem, nije mi prvi put – poručio je Nikolić, odgovarajući na pitanje novinara da li postoji mogućnost da Srbija pošalje i vojsku da bi zaštitila Srbe.

On je ukazao da je jučerasnji dan, iako smo se trudili da to ne pokažemo, bio na viici sukoba.

– Pojavljivanje ROSU bio je znak da Albanci želi rat – rekao je Nikolić.

On je istakao da Srbija od EU očekuje odgovor da li je tačna Mustafina izjava da su u svemu juče imali njenu saglasnost.

Istakao je i da ubuduće jedina tema dijaloga mora biti voz, odnosno sloboda kretanja.

Ocenio je da su postupci Prištine povodom voza bili “trzaji odlazeće američke administracije.

Nikolić je rekao da su u okolnostima izazova kakav je juče bio premijer I on odlučili da zaustave “jedan putnički voz koji je bio toliki problem za EU, SAD, privremene institucije u Prištini”, a “sve je bilo na ivici sukoba u kome bi bilo na desetine mrtvih, a danas… Bog zna..”..

Juče je pogaženo nekoliko sporazuma postignutih u Biselu.

Tačka jedan Briselskog sporazuma, naveo je, govori o slobodi kretanja ,da svi stanovnici imaju parvo da se kreću na teritoriji, izlaze, ulaze, I da ne postoji mogućnost da ih neko u tome spreči.

Ima i tačka, podsetio je predsednik Srbije, koja kaže da specijalne jedinice ROSU ne mogu da se pojave severno od Ibra bez dobrenja NATO i lokalne zajednice.

– Šta je to juče tzv. međunarodnoj zajednici i Prištini smetao jedan voz. Možda zato što je pisalo Kosovo je Srbija I naše freske… – zapitao je šef države.

Onda mi, dodao je, ne bi trebalo da pustimo nijednog Albanca kroz teritoriju Srbije, koji ima obeležja I dokumente Kosova.

– Meni se čini da su ovo trzaji odlazeće američke administracije, čiji su autoriteti dobili nazive ulica – ocenio je Nikolić ali istakao i da “EU nije dala pavi odgovor, NATO nije dao pravi odgovor…” na jučerašnje događaje.

– Mi ikada nećemo otpočeti I izazvati sukob, ali dozvolite da smo država koja svoj narod i teritoriju mora da štiti – primetio je Nikolić i dodao da je Kosovo teritorija pod kontrolom UN, EU ima veliku ulogu.

Prema njegovim rečima, očigledno je da sporazumi u Briselu služe samo za to da se Srbija opomene na šta se sve obavezala, a da ih Priština gazi.

Rekao je da je njegova sugestija na Svetu za nacionalnu bezbednost bila da se sada u Briselu pregovara isključivo o tome kada će taj voz da prođe.

– Sve drugo je bespredmetno. Ako nema slobode kretanja, ako smo je potisali, ako je garant te slobode EU I NATO, koji je vojno prisutan, a ako to ne žele da obezbede, o čemu onda ovde razgovaramo sa kosovskim privremenim institucijama. Teritorija Kosova međunarodno pravno je teritorija Srbije i u njoj svaki građanin mora da bude siguran – istakao je Nikolić.

Nasa diplomatija ide u mnogo pravaca, mnogo država podržava naš stav, rekao je Nikolić i dodao da očekujemo izjašnjenje EU, I očekujemo da kažu da li Mustafa laze kada kaže da su imali podršku EU i SAD.

– Upozoravam da ne govore o osvajanju teritorija, stupanju njihove policije na teritorije gde nisu mogli da budu ni po jednom sporazumu. Sukob ne želimo, ali postoje situacije I okolnosti u kojima vise ne možete da se ponašate prema svojim željama. Mi ćemo postupati po Ustavu Srbije, koji je jasan. Mi smo dužni da obezbedimo svaki pedalj teritorije I svakog građanina. U tome smo složi I jedinstveni I neka nas ne izazivaju – zaključio je Nikolić.

Istakao je da su u tom stavu složni svi, policija, vojska, vlada, bezbednosne strukture…

– Juče smo postupili dobro, nema osnova za likovanje Albanaca. Svaki novi pokušaj završiće se loše a o tome neka ramižljaaju oni I njihovi sponzori – zaključio je Nikolić.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI