NIKOLIC O PRESUDI STEPINCU: Ukidanje tumacim kao pritisak na Papu

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da pripremam dokazni materijal o kardinalu koji, će predočiti Komisiji SPC.

To za “Novosti” poručuje predsednik Srbije Tomislav Nikolić, posle vesti da je Županijski sud u Zagrebu poništio presudu kontroverznom kardinalu iz vremena NDH.

Šef države podseća da je svoj stav o ulozi Stepinca u Drugom svetskom ratu preneo Papi Franji u direktnom razgovoru, prilikom posete Vatikanu:

Stepinac

– Lično pripremam dokazni materijal koji ću predočiti Komisiji, najpre predstavnicima SPC. Poglavar Rimokatolicke crkve mi je rekao da neće žuriti sa odlukom zato što bi Stepinac bi bio prvi hrišćanski svetac koga SPC i ostale pravoslavne crkve ne bi priznale. Hrvatska zatrpava jame u koje su ustaše zakopavale Srbe, ali ako ovako nastavi iskopaće ponor u koji će da upadne i ostane sama, bez podrške civilizovanog, antifašističkog i antinacistickog dela čovečanstva.

Predsednik Nikolić podseća da Stepinac nikada nije osuđen u Hrvatskoj, kako u NDH tako i u “današnjem pravnom sledbeniku te ustaške države”.

– Osuđen je u Jugoslaviji, a Srbija je naslednik i pravni sledbenik svih Jugoslavija, i sa tim su saglasne sve novostvorene države, bivše članice Jugoslavije i Srbije i Crne Gore – zaključuje predsednik Srbije.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI