NEVIĐENI incident u Zagrebu: Grupa od dvadesetak huligana sipkama napala mlade vaterpoliste Partizana


Vaterpolisti, inače dečaci do 14 i 15 godina, nisu apsolutno ničim, osim što su Srbi, izazivali pažnju. U divljačkom napadu jednom vaterpolisti Partizana slomljena je kost u šaci, drugi je opečen bakljom, a udarce su primili i njihovi drugari koji su bili tu. Sreća u nereći je da nije nije bilo daleko težih povreda, iako je napad mogao da završi i kobno za nedužnu decu iz Srbije.

Sve to dogodilo se u “Evropskoj nedelji sporta”, dan pre nego što je hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović u “Danima otvorenih vrata” u svojoj kancelariji istakla važnost sporta, u društvu hrvatskih olimpijaca iz Rija. O incidentu i divljanju na zagrebačkim ulicama nije bilo ni reči, a policija je samo šturo saopštila da se provodi istraga.

Povodom skandala oglasio se i Vaterpolo klub Partizan.
– Duboko smo uznemireni i razočarani mučkim napadom na 15-godišnje sportiste. Naša deca su u Zagreb došla da se sportski nadmeću sa vršnjacima i da se u vodi bore za sportski rezultat. Na tradicionalnom turniru “Mali medo” naš klub učestvuje godinama i ovakvo nešto se nije dešavalo ranije. Ali nažalost videli smo da za sve ima prvi put, mada ovakvi napadi koji nemaju veze sa ljudskim dostojanstvom i sportom ne dešavaju se u Hrvatskoj prvi put – stoji u saopštenju Partizana.

HRVATSKI MEDIJI: VELIKA SRAMOTAIAKO se vandalski čin dogodio u petak uveče i to u centru Zagreba, tamošnji mediji nisu imali informaciju do subote u prepodnevnim satima, tek pošto su videli u srpskih sredstvima informisanja. Preneli su vest o napadu na srpske sportiste, uz komentare da je reč o sramoti.

Crno-beli očekujemo od hrvatskih vlasti i policije da se slučaj ispita do kraja i da se uz asistenciju srpskog konzularnog predstavništva prepoznaju počinioci i privedu pravdi.
– Konzul Republike Srbije i hrvatska policija su postupali primereno međunarodnom pravu i kooperativno od trenutka kada se incident desio.

Partizan stoji iza svoje dece i njihovih roditelja i pružiće maksimalnu podršku svim povređenima!
– Kada se prikupe sve informacije klub će postupati u skladu sa mogućnostima da se u budućnosti ovakve stvari ne dešavaju i da se naši sportisti maksimalno zaštite. Cilj kluba nije raspirivanje tenzija, o čemu govori i činjenica da je ekipa ostala da se nadmeće na turniru. Ali, javnost mora da bude maksimalno informisana o incidentu jer želimo da preventivno delujemo na pokušaj sličnih ispada u budućnosti! Briga za zdravlje sportista je osnovni i najvažniji cilj našeg kluba i ne možemo da ostanemo mirni pred ovakvim događajima! Nadamo se da će sport ostati sportistima i da će biti izuzeti iz dnevnopolitičkih tenzija koliko god je to moguće! Vaterpolo klub Partizan i sportska Srbija su uvek bili dobri domaćini svakom sportisti, uvek smo se brinuli o svakom pojedincu pojedinačno, tako da sa punim pravom očekujemo i da se našoj deci garantuje bezbednost od strane zemlje domaćina! – direktni su, s razlogom, u Partizanu.

UDOVIČIĆ: NAJOŠTRIJE KAZNITI POČIONICE
MINISTAR omladine i sporta Vanja Udovičić osudio je napad na mlade vaterpoliste.

– Incident u Zagrebu je nešto što sport nije i ne sme da bude! Mladi vaterpolisti nisu otišli tamo da budu nečija meta i najmanje što očekujem jeste da će se počinioci naći u najkraćem roku i najoštrije kazniti. Nadam se i da je nadležnima u Hrvatskoj to prioritet koji će pokazati da ubuduće niko neće ni pomisliti da ovako nešto uradi ma kom sportisti na bilo kom međunarodnom turniru i u bilo kom sportu.

DAČIĆ: INCIDENT ODRAZ ANTISRPSKOG RASPOLOŽENjA
MINISTAR spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je najoštrije osudio napad na mlade vaterpoliste Partizana.
– Ministarstvo spoljnih poslova Srbije zahteva hitno sprovođenje istrage, otkrivanje i kažnjavanje počinilaca ovog dela, kao i da se mladim vaterpolistima obezbedi nesmetan i bezbedan nastavak takmičenja i boravak u Zagrebu – piše u Dačićevom saopštenju.
Ambasada Srbije u Zagrebu zatražila je da joj se hitno dostave informacije o napadu.
– Nažalost, ovakvi incidenti su odraz antisrpskog raspoloženja u Hrvatskoj. Srbija je čvrsto opredeljena da doprinese stvaranju pozitivne atmosfere u našim odnosima u interesu stabilnosti i mira u regionu.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI