NEMACKA SPREMNA ZA RASPAD EU

Evropska unija i zapadni poredak mogli bi da se uruše do 2040. godine, navodi se u internoj studiji nemačke vojske, u koji je magazin “Špigl” imao uvid
 

Nemačka vojska procenjuje da je raspad EU i zapadnog poretka u narednih nekoliko decenija moguća opcija.
U dokumentu na 102 stranice pod nazivom “Strateška perspektiva 2040”, koji je krajem februara usvojio vrh Ministarstva odbrane i od tada čuvan u tajnosti, Bundesver prvi put u istoriji razmatra kako bi društveni trendovi i međunarodni konflikti mogli da utiču na bezbednosnu politiku Nemačke narednih decenija, navodi “Špigl”.
Studija obrađuje šest mogućih scenarija od kojih najgori pod nazivom “EU u raspadu, a Nemačka u reaktivnom modu” pretpostavlja mogućnost “višestruke konfrontacije”. 
Prema ovoj projekciji, međunarodni poredak se urušava nakon “decenija nestabilnosti”, vrednosni sistemi gube svoj uticaj a globalizacija je zaustavljena, prenosi “Špigl”.

Kako se navodi, “proširenje Evropske unije je u velikoj meri napušteno” kao ideja, a Uniju napuštaju još neke države.
– Evropa gubi svoju globalnu konkurentnost – konstatovali su u studiji stratezi Bundesvera, obrazlažući tu varijantu.

Oni smatraju da je “sve neuređeniji, delom haotični i konfliktni svet dramatično promenio bezbednosno-političko okruženje Nemačke i Evrope”.
Prema drugom scenariju – “Zapad protiv Istoka” – neke istočne države EU zamrzavaju evropske integracije, dok se druge “priključuju istočnom bloku”.
Još jedan od scenarija – “Multipolarna konkurencija” – predviđa uspon ekstremizma dok se nekoliko partnera u EU približava političkom modelu Rusije.Dokument ne navodi izričito nikakvu prognozu, ali svi scenariji su, kako zaključuju autori, “mogući do 2040. godine”, navodi “Špigl”.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI