Nebojsa Stefanovic: Poseta Vucica veoma rizicna

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović ocenio je danas da je poseta prdsednika Srbije Aleksandra Vučića Zagrebu rizična

 

Ministar Stefanović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da objavljivanje trase kojom će se kretati predsednik Srbije tokom posete Hrvatskoj nije uobičajena praksa, ali i da je od početka mnogo problematičnih stvari u vezi sa tom posetom.– Stvara se užasna atmosfera, videli ste ko se sve u hrvatskoj javnosti oglašava o našem presedniku, koji je kriv zato što je rekao jednu rečenicu – da ne bi savetovao da ratna odšteta bude tema, ne želeći da se o tome razgovara. Neće čovek da dozvoi da neko ponižava Srbiju. Zbog jedne rečenice proglašavaju ga četnikom, iako nikakav četnik nikada nije bio, proglašavaju ga nekakvim zločincem, čovek nije počinio nikakav zloćin. Nije on spaljivao nekome kuće. Pre svega su kuće njegove porodice spaljene do temelja, i to ne jednom – do poslednjeg čoveka – rekao je Stefanović.

Ne samo da su, dodaje, objavljeni detalji susretima, lokacije, već su dozvoljene i demonstracije, što se, ističe, “naprosto ne radi”.– Pogledajte kako je Srbija ugošćavala najvažnije ličnosti sveta i regiona, kako su izgledale te posete, da li je država pomagala. Ne može da mi kaže neko da je sve to potpuno spontano. To se apsolutno ne radi, nikad se nije radilo. Kad neko dođe kao gost naše zemlje, ne dozvoljavate mu da mu na svakoj tački gde se sreće sa vaši zvaničnicima vi organizujete demonstracije nekih od ljudi, prema kojima se u Hrvatskoj vode sudski postupci za raspirivanjae rasne, nacionalane, verske netolerancije – rekao je ministar policije.

Ne veruje da će poseta biti otkazana zbog toga, ali ističe da je ona rizična, kao što je bila i poseta BiH.– Ne kažem da zemlja domaćin nema instrumente, ali se prosto inspiriše netrpeljivost i mržnja i imate, uz atmosferu koju stvarate, situaciju da dozvolite da se ljudi okupljaju na tim mestima gde će Vučić biti. To vam je kao da prizivate da se neko čudo desi, daleko bilo – ističe Stefanović.Prema njegovim rečima, kada hoćete da pokažete poštovanje prema gostu, onda obezbedite a poseta bude pristojno i mirno organizovana.Ovde sada se ništa od toga nije desilo, ali nažalost ne mogu da kažem da je takav scenario bio redak za nas – kaže Stefanović.

Na pitanje da li predsednik Vučić razmatra mogućnost otkazivanja ili odlaganja posete, ministar policije ističe da on nije čovek koji razmišlja o bezbednosnom aspektu.– Teško mi je da razgovaram sa njim o tome. Njegovo gledanje je druga stvar. On kaže: “Moj posao je da gradim mir u regionu, moj posao je da se borim za interese Srba, moj posao je da se borim za dobre odnose između Srbije i Hrvatske, ja hoću da svojim odlaskom tamo napravim nešto novo, hoću da uradim neki napredak. Prosto, mi moramo da gradimo bolju budućnost i za jednu i za drugu zemlju…”. Uvek nekako zanemaruje bez, ipak fokusira na to što je dobro za Srbiju i da se bori za našu zemlju – naveo je Stefanović.

Premda, dodao je, uvek strepite do posledneg trenutka, jer ovakve posete ne samo da nisu lake, nego su uvek veoma rizične.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI