NASER ORIC OLOBODJEN

Sud BiH oslobodo je Nasera Orića optužbi za zločin protiv ratnih zaroblenika srpske nacionalnosti na području Bratunca i Srebrenice, prenosi “Dnevni avaz”
 

Tužilaštvo BiH je protiv Nasera Orića i Sabahudina Muhića podiglo optužnicu 27. avgusta 2015. godine.

Prema optužnici, Orić, tadašnji komandant, i Muhić, pripadnik Armije BiH, 1992. godine su u mestima Zalazje, Lolići i Kunjerac, ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti (MilutinaMiloševića, Mitra Savića i Slobodana Ilića).Naser Orić je uhapšen 10. juna 2015. godine na granici Francuske i Švajcarske po zahtevu Srbije koja je poternicu za njim raspisala 2014. godine.Nekoliko dana nakon hapšenja Švajcarskoj jedostavljen formalni zahtev Srbije za izručenje. Međutim, zahtev za izručenje je podnelo i Tužilaštvo BiH navodeći da protiv njega sprovodi istragu već sedam godina.

Orić je izručen Bosni i Hercegovini.

Inače, Orić je i u Haškom tribualu bio optužen za zločine počinjene na području Srebrenice i okolnih sela u od decembra 1992. do marta 1993. godine.Prvostepeno je osuđen na dve godine zatvora 2006. godine, ali je Apelaciono veće 2008. godine oslobodilo Orića nalazeći da prvostepeno veće nije imalo sve neophodne dokaz da Orić bude osuđen po komandnoj odgovornosti.

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI