Našenel Interest : SAD NEMAJU CIME DA OBARAJU RAKETE SEVERNE KOREJE

Severna Koreja je 28. avgusta testirala balstičku raketu srednjeg dometa. Proletela je iznad teritorije Japana. Doduše na visini iznad 100 kilometara koji se smatraju vazdušnim prostorom Japana. Ali, da li protivraketni sistemi SAD mogli da obore tu raketu? Eksperti američkog renomiranog lista The National Interest tvrd NE

Vojni ekspert prestižnog američkog lista Dejv Madžumbar procenjuje da im to ne bi pošlo za rukom.Amerikanci i Japanci ne pokušavaju da presreću Kimove rakete jer znaju d to ne bi imalo efektaMinistarstvo odbrane SAD je registrovalo lansiranje te rakete i ispratilo je trajektoriju njenog leta. Šta su SAD i Japan mogli da urade da bi ta raketa, lansirana iz blizine glavnog grada Pjongjanga, bila presretnuta? Najverovatnije: raktično ništa – uveren je Madžumbar.

Sa njim je u osnovi saglasan stariji naučni saradnik u Centru za pitanja neširenja atomskog naoružanja Džošua Polak koji dodatno ukazuje
Nije jasno da li je bilo okušaja da se ta raketa obori dok je letela iznad Japana. Brodska protivraketna odbrana te zemlje, koji čini sistem Idžs, ima takve mogućnosti, ali to uopšte ne znači da one mogu stići severnokorejske balističke rakete dok su na uzlaznoj putanji leta – kaže Madžumbar.Koliko znam, objašnjava on, Idžisi se uvek postavljaju između severnokorejskih lansirnih tačaka i mogućih cileva, ali bliže ciljevima da bi mogli da presreću rakete u završnoj fazi leta.
– Zato se brodovi sa Idžisima nalaze u Japanskom moru a ne u vodama Pacifika – ističe.Najkategoričniji je predsednik Fonda “Plušares” Džozef Čirinsione koji kategorički isključuje mogućnost da američka i japanska PRO efikasno presreću severnokorejske balističke rakete.

AP Photo/Reuters

Zenitne raketPatriot obezbeđuju zaštitu od raketa bliskog radijusa dejstva. Sistemi Idžis koje nose japanske krstarice i razarači analogni su sistemima Patriot. A elementi naše protivraketne odbrane THAAD u Južnoj Koreji nalaze se predaleko. Zato ni jeda od navedena tri elementa PRO ne bi mogao da presretne i uništi severnokorejsku raketu! Čak i kad bi svi ti elementi odlično funkcionisali, a to nije ni izdaleka tako – smatra Čirinsione.        Ne postoji sistem PRO koji bi garantovao sigurnu zaštitu od udara nekoliko severnokorejskih raketa! SAD će morati da se pomire sa činjenicom da je Severna Koreja sada atomska sila

On je uveren da stvari ne bi bitno bolje stajale ni kad bi Japan nabavio nove, dodatne sisteme PRO.
I kad bi Tokio kupio PRO THAAD, morao bi da njegove baterije postavi na Hokaidu oko Saporoa da bi imao kakve-takve šanse da obori balističku raketu ispaljenu iz Severne Koreje. Imam u vidu raketu kakva je bila lansirana 28. avgusta. U slučaju realnog raketnog napada – Japan ne bi bio u stanju da obezbedi sigurnu zaštitu svoje teritorije – jasan je američki vojni ekspert.
Predsednik Fonda “Plušares” opominje da danas ne postoji sistem PRO koji bi garantovao sigurnu zaštitu od udara nekoliko severnokorejskih raketa!

Sjedinjene Države će morati da se pomire sa činjnicom da je Severna Koreja sada atomska sila sa razvijenim raketnim tehnologijama. SAD će morati da nauče da žive zajedno sa Severnom Korejom – jasan je on.
Kako bi izgledala odbrana SAD u slučaju raketnog napada Severe Koreje pogledajte u sledećem video zapisu!!!

Share
Popularno
loading...

SLIČNE VESTI